Elke krokusvakantie is het weer reikhalzend uitkijken naar wat het Jeugdfilmfestival van Vlaanderen zal brengen. Omdat de filmzalen door corona nog voor onbepaalde tijd gesloten blijven, moesten de initiatiefnemers een goed alternatief bedenken. En dat deden ze: het JEF festival gaat online, en in plaats van een week maar liefst een hele maand. 

Deze 33ste editie zal dus anders verlopen, maar daarom niet minder spannend dan andere jaren. Vanaf 6 februari kan iedereen een maandlang genieten van een selectie jeugdfilms via het gloednieuwe online festivalplatform.

Op het medialab platform kan je ook de nieuwste games en apps ontdekken. Er is zelfs een Bouwje-eigen-festival-box.

LEES OOK > Wanneer is je kleuter klaar voor de bioscoop?

Ondersteboven

Op dit festival zit je thuis op de voorste rij om heel wat nationale en internationale jeugdfilms in première te ontdekken.

Dit jaar draait alles rond het thema ‘Ondersteboven’: de wereld op z’n kop, kijken vanuit alle hoeken, onder, boven, voor af achter jou.

Sommige films sluiten inhoudelijk of visueel aan bij het festivalthema, zoals Alice in wonderland, de Disney-klassieker uit 1951 (die zijn zeventigste verjaardag viert).

Het thema is ook terug te vinden in de interactieve game voor jonge spelers, die speciaal voor deze editie gemaakt werd: Ondersteboven van jou.

‘Jeugdfilms laten kinderen zien hoe mooi de wereld kan zijn, en de kijker leert altijd iets over zichzelf of over anderen. Dat is er zo waardevol aan.’ – Gloria Monserez

Familiebelevenis

Voor de kleinsten is er o.a. de nieuwe compilatie van de pluizige vrienden Kiwi & Strit 2 (3+) en de tv-serie Hongerige berenverhalen (4+), die pas later dit jaar op Ketnet te zien zal zijn.

Op het programma vind je ook nog de beste verfilmingen van bekende werken van Annie M.G. Schmidt: Wiplala (6+), Abeltje (7+) en Minoes (8+). Aanvullend is er op bepaalde dagen van het festival een virtuele voorleessessie van haar boeken.

Andere films zijn o.a. Wonder kamer (9+), Hitler heeft mijn roze konijn gestolen (10+) en de animatiefilm Vuilnisbende (8+).

De kick-off met feestelijke opening van het festival gebeurt via een livestream op zaterdag 6 februari om 14 uur door de meters, Ketnetwrapster Gloria Monserez en haar mama, actrice Machteld Timmermans.

Daarna kan je online meekijken naar de exclusieve online première van de prachtige animatiefilm Calamity (6+), over de historische westernfiguur Calamity Jane.

Naast het huren van een film (7 euro voor 48u) is het ook mogelijk om een Bouw-je-eigenfestival-box aan te kopen (28 euro, verzending inbegrepen). Hiermee maak je door het uitvoeren van twaalf filmische opdrachten je eigen festival. Je wordt virtueel begeleid door Gloria Monserez.

Meer info

JEF Festival, van 6 tot en met 28 februari 2021, volledige info, programma en tickets: JEFfestival.be

Dit artikel verscheen in februari 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 05/02/2021, laatste update op: 22/02/2021

Tags: , ,