‘Kunnen we tijdens corona wel kerst en Nieuwjaar vieren?’ De afgelopen weken kregen de virologen deze vraag geregeld voor de voeten geworpen. Intussen beseffen we allemaal goed dat de eindejaarsfeesten er anders zullen uitzien dan gewoonlijk, in zeer beperkte kring. Maar feesten zit in onze genen. Dus, de hoogste tijd om op zoek te gaan naar alternatieven om er toch iets leuks van te maken. 

Samen eten versterkt banden

‘Als je het vanuit onze genen bekijkt, is het logisch dat we op scharniermomenten in het leven – ook op huwelijken en begrafenissen – met onze naaste verwanten samenkomen’, zegt gedragsbioloog Mark Nelissen.

‘Je ouders, broers, zussen, ooms en tantes zijn immers de ‘groepsleden’ met wie je opgegroeid bent.

We grijpen daarom graag feesten als verjaardagen, Kerstmis en Nieuwjaar aan om de onderlinge familiebanden te versterken. Uiteindelijk deden onze voorouders dat tienduizenden jaren geleden ook al, weliswaar met de gebruiken en rituelen die zij kenden.’

LEES OOK > 8 ideale kookboeken om het coronajaar af te sluiten

Dat de maaltijd zo’n sterk verbindende factor is, valt volgens Nelissen ook goed te verklaren. ‘We eten niet alleen om in leven te blijven, maar ook om diepere contacten met anderen te leggen.

Dat doen we professioneel als we op restaurant met een klant afspreken, maar ook als we tafelen met familie of vrienden.

Door samen te eten, zeg je eigenlijk zonder veel woorden: “Wij schieten goed met elkaar op, wij zijn vrienden, wij houden van elkaar.” Helaas zullen we die familiale samenhorigheid in deze eindejaarstijd moeten missen.’

LEES OOK > Leven tijdens en na corona: ‘Weinig lichamelijk en sociaal contact leidt tot een storing in ons brein’

Tips om kerst en Nieuwjaar te vieren tijdens corona

Enkele lezers vertellen ons hoe zij kerst en Nieuwjaar tijdens corona creatief zullen invullen. Misschien biedt dat inspiratie voor de feestdagen in je kleine kring en wordt het – wie weet – zelfs nog een ‘december to remember’.

Kerstmenu aan huis

‘Mijn mama heeft het eten voor kerstavond al besteld. En als we kerst niet samen kunnen vieren, zet ze de maaltijd gewoon aan onze deur. Het toasten op een vrolijke kerst en een gelukkig Nieuwjaar doen we dan wel via Skype.’

LEES OOK > Enkele redenen om naar buiten te gaan in de donkere coronadagen

Familiespel

‘Normaal vieren we kerst met alle broers, zussen en (schoon)ouders. We maken er altijd een echte familie-doe-dag van, waarbij een van de gezinnen het feest organiseert.

Dit jaar plannen we een online spel. We verdelen onze familie van 35 (!) personen in twee of drie groepen. Elk groep krijgt een reeks opdrachten om in de loop van de dag aan te werken.

De gezinnen mogen onderling online contact zoeken om de opdrachten uit te voeren. ‘s Avonds houden we een zoombijeenkomst mét lekker eten. De groepen leggen dan hun tips samen om zo het raadsel op te lossen.’

Online aperitief

‘Wij organiseren met de familie een aperitief via Facetime of Whatsapp.’

‘Samen’ eten

‘Misschien wordt het zoals met Pasen. Ik had menuutjes opgesteld en doorgestuurd naar broers en zussen. Op dezelfde dag hebben we dan hetzelfde gekookt en gegeten. Daarna zijn we gaan skypen om elkaar een Vrolijk Pasen te wensen. Bij gebrek aan een gewoon feestmoment was dat toen ook leuk.’

LEES OOK > 5 leuke manieren om contact te houden met grootouders

Naar zee

‘We houden niet zo van drukke familiefeesten in de eindejaarsperiode. Sinds enkele jaren gaan we met ons gezin in die dagen naar zee om er Kerstmis te vieren. Wandelen, iets eten en het verder rustig houden. Dat lukt dit jaar ook wel.’

Kerst in pyjama

‘We zullen er een pyjama kerstparty van maken met ons tweetjes. Hopelijk veel leuke films op tv!’

Een ‘warme’ kerst

‘Feesten doen we zodra het mag. Ook al is het dan ‘putteke zomer’. Dan zal er een kerstboom zijn, met lichtjes en pakjes, lekker eten, wijntjes én vooral veel familie! We hebben nog genoeg tijd om dat allemaal concreet in te vullen…’

LEES OOK > Ook na corona naar de lokale boer: dit zijn de leukste korte keten-initiatieven

Fun in de kerstvakantie: thuis op wereldreis

Ben je voor de kerstvakantie op zoek naar een originele doe-activiteit in huis? Dan vind je zeker inspiratie in deze wereldreis van Charlotte en haar drie jonge kinderen.

In de eerste lockdown trokken ze onder andere naar Mexico. Voor Kerstmis staat Lapland op het programma. Met de slee eropuit trekken, naar de bossen, Finse muziek afspelen, een eigen gewei maken met takken, koekjes bakken… Zo vult het gezin van Charlotte dit coronajaar fantasierijk in.

Probeer het ook eens:

  • Neem er de kinderatlas bij of haal die in de bib. Laat een van je kinderen aanduiden naar welk land je op reis gaat.
  • Wordt het Mexico? Dan zoeken ze eerst in de verkleedkoffer hoe ze zich in de Mexicaanse klederdracht kunnen tooien.
  • Een populair Mexicaans spel is de piñata. Geblinddoekt sla je een groot pak met daarin snoepjes stuk. Amusement verzekerd.
  • Eet je tortilla’s, guacamole en maïs, dan ben je goed Mexicaans bezig.
  • Wat mondmaskers zijn, dat weten we intussen allemaal. Maar wat de rol is van een masker in de Mexicaanse traditie, dat komen je kinderen te weten door er zelf een te kleuren.
  • En wat krijg je dan op het eind van de dag cadeau? Alleen maar vrolijke gezichtjes.

Nog op zoek naar een leuk idee om te doen in de kerstvakantie? Neem dan eens een kijkje op kinderpartybox.be. Je vindt er de leukste kerst- en knutselboxen, voor kinderen van 6 tot 12.

Dit artikel verscheen in december 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 01/12/2020, laatste update op: 04/01/2021

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,