Verwacht je binnenkort een kindje? In dit bizarre coronajaar loopt alles daarrond toch net iets anders – of zeg maar heel erg anders. Wat mag je verwachten van je kraamtijd in corona?

Vroedvrouw Anouk Segaer beviel zelf in de eerste lockdown. Dit zijn haar tips uit de eerste hand om te genieten van je kraamtijd in corona.

1. Vier feest in je bubbel

Elke reden is goed voor een klein feestje. Vier met al het lekkers dat je de afgelopen negen maanden niet mocht eten en drinken. Glaasje cava? Check! Toastje met preparé? Dubbel check! En het hoeft ook niet bij één feestje te blijven. Vermaanddagen zijn bijvoorbeeld écht wel een ding.

LEES OOK > Anke beviel in volle coronacrisis: ‘We voelen alle liefde misschien zelfs nog intenser van op afstand’

2. Zoek uit wat er wél kan

Als wandelen mag, spreek dan af met familie of vrienden om samen een ommetje te doen bij wijze van bezoekje. De eerste twee weken doe je het best rustig aan, zeker als je een sectiowonde of episiolitteken hebt. Maar na een paar weken wil je graag je huis uit en/of al wat kilootjes kwijtraken. Dan zijn wandelingen heel welkom.

3. Regel kraamzorg!

Professionele hulp die geen boete kan krijgen omdat die bij je binnenkomt, wat wil een mens nog meer. Niets beter dan zelf een douche te kunnen nemen terwijl iemand jouw kleintje even een bad geeft. Vergeet niet dat je bij heel wat ziekenfondsen een deel van de kosten terugkrijgt. Het loont dus zeker de moeite om je te informeren.

LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie

4. Aanvaard alle hulp die wordt aangeboden

Mensen zeggen al snel: ‘Roep maar als we iets kunnen doen!’ Wees assertief en zeg meteen waar ze jou daadwerkelijk mee kunnen helpen. ‘Als je spaghettisaus maakt, dan is een extra portie altijd welkom.’ Of ‘Mag de oudste eens met jou mee tot aan de speeltuin?’ Probeer niet de braafste mama te zijn …

5. Het is oké om verdrietig te zijn

Een kraamtijd in corona, dan moet je heel wat missen. Je mag daar echt wel verdrietig om zijn. En je mag dat ook uitspreken. Misschien zul je al snel reacties krijgen als: ‘Maar jullie zijn gezond, en dat is toch het belangrijkste?’ Dat is ook zo, maar naast die vreugde mag ook het verdiet er zijn. Wordt het te verwarrend, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Je vroedvrouw of een psycholoog wil graag naar je luisteren en kan je terug op weg helpen.

LEES OOK > Je baby en zijn knuffel: twee handen op één buik

6. Die cocon heeft zo zijn voordelen

Zonder dat bezoek heb je meer rust. Probeer die in je voordeel te gebruiken als je graag borstvoeding wilt geven. Loop met je borsten bloot en in een badjas door het huis. Geniet van extra veel skin to skin met je baby. Geen kat die het ziet en de oxytocine zal de pan uit rijzen!

7. Driewerf hoera voor extra veel dutjes

Geen commentaar nodig, me dunkt.

8. Beleef

Zorg ervoor dat je niet álles vanachter je lens of gsm beleeft. Het is heel begrijpelijk dat je zo veel mogelijk kleine momentjes via FaceTime en WhatsApp wilt delen, maar sta vooral zélf stil bij al die mijlpalen. Geniet van die eerste uurtjes na de geboorte waarin nog niemand weet dat je kleintje er is. Die telefoon kan wachten, en geloof me, die zal niet meer stoppen met rinkelen.

LEES OOK > Zwanger en bevallen tijdens de coronacrisis: de vroedvrouw stelt je gerust

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Mama’s van twintig twintig

Bovenstaande tips verschenen eerst in het boek ‘Mama’s van twintig twintig. Mama’s en professionals over mama worden tijdens de coronacrisis.’ Dit boek kan je gratis downloaden via mamabaas.be. Heel herkenbaar, (jammer genoeg) ook voor mama’s in twintig eenentwintig.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 02/03/2021, laatste update op: 03/03/2021

Tags: , , ,