Hoewel grootouders terug op de kleinkinderen mogen passen, is dat nog steeds onder strikte voorwaarden. En dat is natuurlijk heel erg verwarrend. Want mogen grootouders wel opvang geven als ze niet tot die specifieke sociale bubbel behoren? En mag je nu op bezoek bij je pasgeboren kleinkind?

Sociale bubbel bepalen

Het hangt er allemaal een beetje vanaf hoe gezinnen tot nu toe hun sociale bubbels hebben ingevuld. Want die bubbels zouden altijd hetzelfde moeten zijn. Minister Beke heeft hierover het voorbije weekend de verduidelijking gegeven dat opvang door grootouders binnen de gekozen 4/4-bubbel moet vallen.

Je kan dus niet kiezen voor een sociale bubbel met twee gezinnen en tegelijkertijd de grootouders de opvang laten doen. Of zowel gaan joggen met twee vriendinnen als gaan wandelen met twee grootouders.

Het grote probleem is natuurlijk dat de bubbels nog zeer beperkt zijn, waardoor het altijd om moeilijke keuzes gaat. De meeste pasgeboren kleinkinderen hebben vaak meer dan twee grootouders, maar je kan niet met alle vier gaan wandelen om tijd door te brengen met elkaar …

En grootouders die een pasgeboren kleinkind gaan bezoeken en knuffelen, mogen niet meer bij hun oudere kleinkinderen op bezoek of bij hun alleenstaande kinderen (behalve als ze op raambezoek gaan).

Een gezin dat kiest voor sociaal contact met een ander gezin omdat hun jonge kinderen echt nood hebben aan spelen met leeftijdsgenoten, kunnen niet ook nog hun familie uitnodigen. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden.

Het getal van vier is hierbij belangrijk en dat het altijd om dezelfde mensen gaat. Veel gezinnen vinden deze keuze te moeilijk en maken ‘m liever niet. Ze blijven in hun eigen bubbel. De keuze kan jammer genoeg ook tot ruzies leiden.

Probeer dus een keuze te maken waar je je goed bij voelt. Denk zeker aan de kinderen bij het maken van die keuze, maar denk ook aan jezelf. Bij ouders van baby’s, peuters en kleuters kan de opvang door grootouders een wereld van verschil betekenen.

Opvang door grootouders

Er is een verschil tussen bezoek en opvang door de grootouders. Even de regels op een rijtje:

Voor opvang gelden volgende voorwaarden:

  • Grootouders moeten jonger zijn dan 65 jaar
  • Ze mogen niet behoren tot een risicogroep
  • Ze moeten uiteraard in goede gezondheid zijn
  • En ze mogen zelf geen mantelzorger zijn voor een oudere
  • Het moet om een kleinkind gaan dat tot de gekozen sociale bubbel behoort van 4 personen

Kind & Gezin heeft hiervoor dit duidelijke schema gemaakt. Dat is eigenlijk al mogelijk sinds het begin van de crisis, maar dat is weinig gekend.

Bezoek: wat is er mogelijk?

Voor bezoek zijn er twee (beperkte) mogelijkheden, allebei binnen de bubbels die er zijn en met respect voor de regels rond sociale afstand:

  • Sporten met de grootouders in open lucht: sporten kan ruim ingevuld worden, dus wandelen kan ook. Kleine kanttekening: het is vrij onduidelijk of een baby bij het sporten/wandelen meetelt als persoon.
  • Elk gezin mag tot vier mensen bij zich thuis uitnodigen, liefst buiten. Het moet steeds om dezelfde mensen gaan.

We hopen natuurlijk dat de regels voor sociale contacten snel nog verder versoepelen. Hou tot die tijd zeker contact door te videobellen of speel nog tot en met 1 juni mee met het grootouder-kleinkindspel.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/05/2020

Tags: