Rust vinden in volle coronacrisis, niet simpel als 24/24 en 7/7 bij elkaar zit. Wat kan je zelf doen en wat kan je doen met je gezin om toch even stil te staan en je emoties toe te laten? Wij geven tips.

Geen normale omstandigheden

Het jaar 2020 was en is bevreemdend en onwerkelijk, een uitdaging voor velen. We probeerden zoveel mogelijk het ‘normale’ leven verder te zetten, controle te krijgen op de situatie, of dan ten minste op dat stukje dat zich ‘in ons kot’ afspeelt.

We werken van thuis uit, we geven les aan onze kinderen of doen op z’n minst de nodige huiswerkbegeleiding. We maken planningen op en bieden structuur aan onszelf en de kinderen.

En dan merken we dat die kleuter toch plots meer uitbarst dan anders, dat de baby slechter slaapt, dat de tiener met vragen zit, dat we zelf onrustig worden en dat het niet altijd lukt al die ballen tegelijk in de lucht te houden.

We vliegen al eens uit tegen onze kinderen of partner. We schrikken daarvan. We willen zo normaal mogelijk blijven doen, maar de omstandigheden zijn nu eenmaal niet normaal.

LEES OOK > Coronastress: 7 tips om met de onzekerheid om te gaan

Ga in verbinding met jezelf

Neem even tijd om stil te staan en ga op zoek naar rust en verbinding. Laat je emoties toe. Het kan dat je zelf gevoelens van angst, onrust, ongerustheid ervaart. Dat is oké.

Probeer ze niet weg te duwen, maar praat erover. Erken je gevoelens, voel wat je voelt.

Praat over wat je voelt. Met je partner, maar ook met je kinderen. Een kind, hoe klein ook, voelt dat er wat gaande is. Geef aan dat het voor jou ook moeilijk is en dat je er samen tegenaan wil gaan.

Praat met een vriend of vriendin. Gelukkig bestaan er zoveel mooie manieren om in contact te gaan: Skype, WhatsApp, FaceTime, de ‘gewone’ telefoon…

Als het je allemaal te veel wordt, weet dan dat je ook nu, in deze crisistijden, terecht kan bij professionele hulp. Coaches, psychologen organiseren zich nu zo dat ze online hulp kunnen aanbieden.

LEES OOK > Perfecte ouders bestaan niet: een pleidooi voor mild opvoeden

Wat kan je doen om rust te vinden?

  • Probeer kleine momentjes voor jezelf in te lassen. Om te kunnen zorgen voor een ander heb je zelf voldoende zuurstof nodig.
  • Ga buiten, werk wat in de tuin als je die hebt. Doe iets wat je graag doet, waar je rust in vindt en waardoor je kan ontprikkelen.
  • Ga in verbinding met je gezin. Met je partner, met je kinderen. Laat hun emoties toe. Benoem wat je ziet bij je kinderen, bij je partner. Praat met hen. We zijn momenteel allemaal kwader dan anders, we voelen ons machteloos. Ga bij ieder gezinslid na wat de behoeften onder het gedrag kunnen zijn. Luister naar elkaar, ontdek elkaar.
  • Wanneer je rust en verbinding opzoekt, misschien zelfs vindt, zal er ook veiligheid ontstaan. Een kind dat zich veilig voelt, zal ook rustiger worden, makkelijker alleen spelen…

Wat kan je doen om in verbinding te gaan met je gezin?

  • Ga samen naar buiten, de tuin in, een ‘’blokje rond’ wandelen.
  • Doe iets met je kinderen wat je zelf ook graag doet. Bak je graag koekjes? Bak dan samen koekjes. Teken je graag? Teken dan samen.
  • Laat je kinderen eens kiezen wat jullie gaan doen. Er wordt ons allen deze dagen zoveel opgelegd waar we zelf niet veel aan kunnen veranderen. Kinderen hebben ook nood aan autonomie en beslissen graag zelf over wat ze doen en laten. Uiteraard hebben wij als ouders onze grenzen, maar je kan je kinderen wel laten beslissen over iets dat je samen gaat doen. Een kamp bouwen, de hele dag alleen maar zoetigheid eten, op zondag de hele dag in pyjama rondlopen,… Je kinderen zullen zéker iets leuks uitvinden.

LEES OOK > Coronacrisis met pubers in huis: zo haal je de druk van de ketel

Meer lezen

Wil je nog meer weten over verbinden en mild zijn in tijden van corona? Nina Mouton, gezinspsychologe en mama van Loa en Miro, gaf een webinar die je via deze link kan herbekijken.

Nina Mouton bracht recent ook het boek ‘Mild ouderschap’ uit. Dit kan je via Standaard Boekhandel bestellen met 5% spaarkorting als lid van de Gezinsbond.

Ook Nele Ganseman bracht recent het boek ‘Rust: 25 manieren om de drukte in je gezin te verzachten‘ uit. In een recente blogpost over ‘Rust in je gezin, ook in coronatijden‘ gaat ze dieper in op deze tips, toepast in de huidige situatie. Een must-read!

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 25/03/2020, laatste update op: 01/12/2020

Tags: ,