Bezoek ontvangen mag, maar het zal door corona nog een tijdje een beetje anders zijn. Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe kan je veilig bezoek ontvangen met de hygiënemaatregelen in het achterhoofd? Wij geven tips.

UPDATE Door de maatregelen van 30 oktober 2020 mag momenteel enkel je knuffelcontact op bezoek komen.

Terug bezoek ontvangen of op bezoek gaan

Probeer het beperkte bezoek zoveel mogelijk buiten te ontvangen, ook al is dat in de winter niet altijd evident. Spreek je toch binnen af, zorg dan voor een goed geventileerde ruimte.

Handen schudden, knuffelen, zoenen bij het blije weerzien… het mag jammer genoeg niet. Kinderen onder de 12 jaar vallen in principe buiten de maatregelen over nauwe contacten. Maar virologen zoals Steven Van Gucht raden toch aan om de contacten tussen grootouders en kleinkinderen te beperken.

Vraag raad aan je huisarts als je twijfelt, zeker wanneer één van jullie beiden tot een risicogroep behoort.

LEES OOK > Opvang door grootouders: wat kan en wat niet?

Het onmisbare mondmasker

Je kan 4 mensen uitnodigen bij jou thuis (met een wissel na 2 weken), maar doe het onder strikte voorwaarden die je op voorhand afspreekt. Eigenlijk wordt je huis een beetje een restaurant. Veel van de regels die daar sinds corona gelden, gelden ook voor bezoek dat je bij jou thuis ontvangt.

Doe dus altijd een mondmasker aan, behalve als je op jouw vaste plaats zit (op anderhalve meter van de andere gasten). Moet je naar het toilet, ga je even spelen met de kinderen of ga je iets halen in de hal? Doe dan je mondmasker aan. Net zoals je het in een restaurant zou doen.

Dat mondmasker laat je ook best niet rondslingeren. Voorzie een vast vakje in je tas of een zakje waar je het in kan stoppen. Bij het op- en afzetten van je mondmasker ontsmet je ook best even je handen met handgel.

Wassen, wassen en nog eens wassen

Propere handen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je het virus niet doorgeeft aan anderen, daarom is het belangrijk om de handen te blijven wassen. Zorg voor het nodige materiaal, zoals propere (wegwerp)handdoekjes (meerdere doekjes zijn aangeraden) en voldoende zeep. Voorzie liever een pompje met vloeibare zeep dan een stuk zeep.

Ga je zelf op bezoek? Was dan je handen vooraleer je vertrekt. Ook bij aankomst kan je nog eens de handen wassen. Beter te veel dan te weinig gaat hier zeker op!

Het is handig om een handgel op tafel te zetten als je bezoek krijgt of mee te nemen als je op bezoek gaat.

Bij de bereiding van eten is handhygiëne natuurlijk ook zeer belangrijk. Voor en na het koken, was je best je handen met zeep. Al het materiaal dat je gebruikt tijdens het etentje (snijplanken, kommen, kookpotten, borden en bestek) moet je goed schoonmaken. Bij het gebruik van de vaatwasser zeker een temperatuur van minimum 60°C instellen.

‘Sharing is caring’ is iets van voor corona

Eten en bestek deel je best niet. Iedereen wat chips of radijsjes nemen uit hetzelfde kommetjes is ook niet zo’n goed idee. Geef je gasten een klein assortiment aperitiefhapjes op een persoonlijk bordje.

Voorzie ook geen buffet of gerechten waar iedereen een deeltje van mag nemen. Beter aparte gerechten, op aparte borden.

Als je eet met mensen die niet binnen je bubbel zitten, dan is hier ook de restaurant-regel terug van toepassing: er is een gastheer of -vrouw met mondmasker die het eten zal brengen bij de gasten. Die persoon zal ook telkens afruimen.

Hoe je huis proper maken?

Het echte poetsen gebeurt nog steeds zoals anders… Het beste resultaat bekom je door eerst droog te poetsen en daarna met nat. Als je van hoog naar laag poetst, dan valt het vuil niet op plaatsen die je al passeerde en voorkom je dubbel werk.

Heb bij het kuisen extra aandacht voor oppervlakten die regelmatig aangeraakt worden zoals deurklinken, lichtschakelaars, trapleuningen, afstandsbedieningen, telefoon, spoelknop van het toilet… Op deze plekken zijn ziekteverwekkers gemakkelijker aanwezig omdat ze veelvuldig worden gebruikt en door verschillende mensen worden aangeraakt.

Na het schoonmaken besteed je voldoende aandacht aan het proper maken van je poetsgerief: emmers omspoelen en dweilen regelmatig wassen op 60°C of zelfs 90°C en daarna goed laten drogen.

Het is belangrijk om voldoende water en zeep te gebruiken. Gebruik gerust de producten die in je kast staan, elke allesreiniger werkt! Wil je info over ‘ecologisch bewust poetsen’? Bekijk dan eens deze bochure van het Ecohuis Antwerpen.

En bleekwater? Dat heb je helemaal niet nodig om je huis proper te krijgen. Het is niet alleen nefast voor het milieu maar er gebeuren ook ongelukken mee, zeker wanneer je bleekwater gaat mengen met een zuur. Afblijven dus!

LEES OOK > Schadelijke poetsmiddelen: zo vermijd je ze

Het nieuwe normaal

Misschien wat veel regeltjes zul je denken, da’s toch helemaal niet gezellig? Natuurlijk wel! Het is vooral nog wat wennen aan dat nieuwe normaal. En die regeltjes, die zijn er gewoon omdat we mekaar graag zien én willen blijven zien de komende maanden.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/06/2020, laatste update op: 04/11/2020

Tags: