Oef, we mogen terug wat meer mensen toelaten in onze bubbel. Lees: in ons huis, maar nog liever in onze tuin. Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe kan je bezoek veilig ontvangen met de hygiënemaatregelen in het achterhoofd? Wij geven tips.

Terug bezoek ontvangen of op bezoek gaan

Probeer bezoek zoveel mogelijk buiten te ontvangen, ook al is dat met het Belgische weer niet altijd evident. Maar bij goed weer is het heerlijk buiten zitten én het maakt alles iets makkelijker.

Want in de tuin of op een terras is er vaak meer ruimte en is de kans op besmetting kleiner. Spreek je toch binnen af, zorg dan voor een goed geventileerde ruimte.

Wassen, wassen en nog eens wassen

Propere handen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je het virus niet doorgeeft aan anderen, daarom is het belangrijk om de handen te blijven wassen. Zorg voor het nodige materiaal, zoals propere handdoekjes (meerdere doekjes zijn aangeraden) en voldoende zeep. Voorzie liever een pompje met vloeibare zeep dan een stuk zeep.

Ga je zelf op bezoek? Was dan je handen vooraleer je vertrekt. Ook bij aankomst kan je nog eens de handen wassen. Beter te veel dan te weinig gaat hier zeker op!

Knuffelen in de bubbel

Handen schudden, knuffelen, zoenen bij het blije weerzien… het mag terug met je bubbel van 10, maar doe het met gezond verstand. Kinderen kan je met een gerust hart een dikke knuffel geven.

Bij de bereiding van eten is handhygiëne natuurlijk ook zeer belangrijk. Voor en na het koken, was je best je handen met zeep. Al het materiaal dat je gebruikt tijdens het koken (snijplanken, kommen, kookpotten) moet je goed schoonmaken. Bij het gebruik van de vaatwasser zeker een temperatuur van minimum 60°C instellen.

‘Sharing is caring’ is iets van voor corona

Eten en bestek deel je best niet. Iedereen wat chips of radijsjes nemen uit hetzelfde kommetjes is ook niet zo’n goed idee. Voorzie enkel hapjes in gemeenschappelijke kommetjes die je met een prikker kan opeten. Of geef je gasten een klein assortiment aperitiefhapjes op een persoonlijk bordje.

Hoe je huis proper maken?

Het echte poetsen gebeurt nog steeds zoals anders… Het beste resultaat bekom je door eerst droog te poetsen en daarna met nat. Als je van hoog naar laag poetst, dan valt het vuil niet op plaatsen die je al passeerde en voorkom je dubbel werk.

Heb bij het kuisen extra aandacht voor oppervlakten die regelmatig aangeraakt worden zoals deurklinken, lichtschakelaars, trapleuningen, afstandsbedieningen, telefoon, spoelknop van het toilet… Op deze plekken zijn ziekteverwekkers gemakkelijker aanwezig omdat ze veelvuldig worden gebruikt en door verschillende mensen worden aangeraakt.

Na het schoonmaken besteed je voldoende aandacht aan het proper maken van je poetsgerief: emmers omspoelen en dweilen regelmatig wassen op 60°C of zelfs 90°C en daarna goed laten drogen.

Het is belangrijk om voldoende water en zeep te gebruiken. Gebruik gerust de producten die in je kast staan, elke allesreiniger werkt! Wil je info over ‘ecologisch bewust poetsen’? Bekijk dan eens deze bochure van het Ecohuis Antwerpen.

En bleekwater? Dat heb je helemaal niet nodig om je huis proper te krijgen. Het is niet alleen nefast voor het milieu maar er gebeuren ook ongelukken mee, zeker wanneer je bleekwater gaat mengen met een zuur. Afblijven dus!

LEES OOK > Schadelijke poetsmiddelen: zo vermijd je ze

Het nieuwe normaal

Misschien wat veel regeltjes zul je denken, da’s toch helemaal niet gezellig? Natuurlijk wel! Het is vooral nog wat wennen aan dat nieuwe normaal. En die regeltjes, die zijn er gewoon omdat we mekaar graag zien én willen blijven zien de komende maanden.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/06/2020, laatste update op: 03/07/2020

Tags: