Door het coronavirus gedwongen thuisblijven, is voor tieners al moeilijk. Als ze daardoor ook nog eens hun lief niet mogen zien, vergaat de wereld pas echt… En als ouder zal je dat vaak geweten hebben! Hoe reageer je daarop en hoe kun je je tiener met een lief helpen?

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn duidelijk: zo weinig mogelijk contact hebben met elkaar. Volwassen partners met een vaste relatie en een beperkte cirkel mogen elkaar wel zien, maar je puber mag zijn/haar lief niet zien.

Je tiener met een lief maakt het je niet makkelijk

Dat is lastig, en daarbij komt nog dat we niet weten hoe lang dit nog zal duren. Tieners snappen dat allemaal niet zo goed. Ze zitten nu eenmaal in een fase van hun ontwikkeling waarin een impulsief en egocentrisch kantje naar boven komt. Ook hun hormonen nemen het al eens over van hun brein…

Tieners kunnen best kritisch zijn en je een heleboel tegenargumenten voorschotelen zoals: ‘Naar de supermarkt gaan, is toch ook gevaarlijk!’, ‘Papa gaat toch ook nog altijd werken en ik ben eigenlijk ook al bijna volwassen!’ en ‘Ik ga dood als ik mijn lief niet kan zien! Onze relatie is super serieus ook al duurt die nog maar vijf weken.’ Herkenbaar?

LEES OOK > Coronacrisis met pubers in huis? Zo haal je de druk van de ketel

Hoe reageer je als ouder?

Als ouder is het belangrijk dat je je tieners hun gevoelens laat uiten (razen, huilen, praten…) en begrip toont, maar ook op je strepen staat: hou je tieners in je kot. Momenteel is dat de enige juiste en slimme beslissing.

Toon de feiten en cijfers van de vele slachtoffers, waar ook jonge mensen bij zitten. Leg uit dat je tiener door niet thuis te blijven zichzelf, zijn/haar lief en beide gezinnen in gevaar brengt.

Probeer het ook in perspectief te plaatsen. Grootouders hebben elkaar misschien veel langer moeten missen toen er nog legerdienst was.

LEES OOK > Met deze apps voor videogesprekken hou je contact met je vrienden en familie

Hoe kun je als ouder het liefdesleed een beetje verzachten?

 • Zorg ervoor dat je tiener genoeg beweegt, zodat zijn/haar stressniveau daalt. Doe het misschien ook eens samen, zo versterk je misschien ook nog je band op een laagdrempelige manier.
 • Leid je tieners af! Laat hen boodschappen doen en koken, met muziek bezig zijn, films kijken, een nieuw boek uitkiezen, spelletjes spelen…
 • Probeer niet té streng te zijn en laat je tiener een beetje losser. Het is bijvoorbeeld niet het ideale moment om hun schermtijd te beperken.

LEES OOK > Tieners over vriendschap tijdens de coronacris: ‘Zo’n videochat mist gezelligheid’

Tips voor tieners met een lief die het moeilijk hebben

Gelukkig hebben we vandaag onze technologie! Met deze tips kan je tiener toch op een leuke manier contact houden met zijn/haar lief:

 • Doe dingen samen online:
  • Kijk naar dezelfde serie terwijl de videochat aanstaat, zodat je samen commentaar kunt geven of samen kunt lachen
  • Speel een spelletje samen online.
  • Maak buiten een wandeling terwijl je met elkaar praat via de videochat
  • Kook samen, eet samen of bestel hetzelfde eten met de videochat aan
 • Shop lokaal en bestel online een cadeautje voor je lief. Zeker nu zal een liefdevol postpakketje een extra fijne verrassing zijn! Kleiner budget? Stuur een geparfumeerd kaartje of iets persoonlijks van jezelf, zoals een T-shirt.
 • Maak samen een playlist die je kunt opzetten als je elkaar mist. Voeg bijvoorbeeld elke dag om de beurt een liedje toe.
 • Sexting kan het gebrek aan intimiteit een beetje opvangen, zolang je het veilig doet. Stuur dus geen herkenbare naaktfoto’s door of andere dingen waar je je niet goed bij voelt!

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Voor ouders van tieners tussen 12 en 17 jaar, hebben we tijdschrift BOTsing. Word lid van de Gezinsbond en ontvang BOTsing gratis.

Gepubliceerd op: 15/04/2020, laatste update op: 29/05/2020

Tags: ,