Van 16 tot 23 mei vindt de Week van de Opvoeding plaats. Omdat de geplande activiteiten door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan, dokterden we samen met onze partners een alternatief, digitaal programma uit rond het thema van dit jaar: ‘Opvoeden is geen (wed)strijd’. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Opvoeden loopt ook tijdens deze coronatijden gewoon door, en de huidige omstandigheden vragen veel van alle opvoeders.

Daarom hebben we voor deze editie een online aanbod uitgewerkt voor de gezinnen. Van webinars en een vlogreeks met bekende en minder bekende ouders tot online challenges en digitale post-its: er valt van alles te bekijken en te beleven.

Opvoeden is geen (wed)strijd

Elk jaar zet de Week van de Opvoeding een maatschappelijk relevant thema in de kijker. Dit jaar is dat ‘Opvoeden is geen (wed)strijd’.

Het is een warme oproep om het competitieve aspect uit het opvoeden te halen en mild te zijn voor jezelf, je kind en de andere ouders om je heen. Waarom opvoeden geen (wed)strijd mag zijn, lees je hier.

Radio EXPOO

Op vrijdag 15 mei kun je van 11 tot 12 uur luisteren naar een speciale uitzending van Radio EXPOO. De centrale gast is Nina Mouton, psycholoog en auteur van Mild ouderschap. Ugent-professor Bart Soenens vertelt ons waarom ‘verbonden zijn’ zo belangrijk is in de opvoeding. Imke Van Herrewegen, psycho-pedagoog bij Kind en Gezin, heeft het over het perfectionisme waaraan ouders weleens ten prooi vallen. Tot slot getuigt een aantal jongeren uit de jeugdhulp over hoe zij hun opvoeding ervaren.

Heb je de uitzending gemist? Dan kun je ze hier herbeluisteren.

Webinarmaand mei

Als vervanging voor de lezingen en workshops die op het programma stonden voordat de coronacrisis roet in het eten strooide, organiseren we nog tot 28 mei een reeks gratis webinars. Zit je nog volop in de luiers of heb je thuis al een paar flink uit de kluiten gewassen pubers rondlopen? Maakt niet uit, er is voor elk gezin wat wils.

Bekijk het volledige aanbod hier.

Dolle gezinspret met Studio Sofa

Vanaf woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei kun je elke dag deelnemen aan Studio Sofa, een online challenge voor gezinnen. De opzet?

Maak een dolkomisch filmpje van je gezin terwijl jullie de challenge van de dag uitvoeren en post het op de Facebookpagina van het event. Aan het eind van de dag monteert Das Box, bekend van de lockdown games, de leukste inzendingen tot een knotsgekke compilatievideo.

Zeg het eens met een digitale post-it

Digitale Post-it Week van de OpvoedingOpvoeden doe je niet alleen. De afgelopen weken is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk ons netwerk van familie, vrienden, kinderopvang, school, jeugdbeweging, de sportclub wel is.

Wil je die mensen eens op een originele manier bedanken, een complimentje geven of vragen hoe het met hen gaat? Dat kan met de digitale post-its van de Week van de Opvoeding.

Post er bijvoorbeeld eentje op de tijdlijn van je partner die je peuter een paar uur in toom houdt als jij een deadline moet halen.

Of app er eentje naar de buurman die je kinderen altijd trakteert op aardbeien uit zijn serre. En vergeet ook oma en opa niet, die hun kleinkinderen nog steeds moeten missen.

Vloggers over opvoeden

Onder anderen acteurs Joris Hessels en Erika Van Tielen, psychologe en auteur Nina Mouton, kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en de papa’s van Vaderklap vloggen tijdens de Week van de Opvoeding over opvoeden zonder (wed)strijd. De rode draad in hun boodschappen is duidelijk: we doen allemaal ons best als ouders, en we mogen heus wat milder zijn voor onszelf.

‘Durf te vertrouwen op je gevoel. Laat je niet zot maken door wat je leest en wat je hoort.’ Erika Van Tielen (actrice)

‘We zijn allemaal maar mensen, met onze eigen twijfels, fouten, vragen en idealen. En dat is helemaal oké.’ Wim Schotsmans (blogger bij Vaderklap)

De Week van de Opvoeding wordt elk jaar georganiseerd door het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK), in samenwerking met de Gezinsbond en het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (EXPOO).

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 15/05/2020, laatste update op: 26/05/2020

Tags: , , ,