Tieners experimenteren alsmaar vroeger met cosmetica. Helaas zijn heel wat chemische stoffen in beautyproducten niet zo onschuldig. Stilstaan bij wat je smeert is dus absoluut een goed idee!
Om de blootstelling aan hormoonverstoorders bij tieners te verminderen, kan alvast gesnoeid worden in het aantal beautyproducten dat wordt gebruikt.
Waarom? Tijdens de puberteit draait de productie van hormonen op volle toeren. Wanneer chemische stofjes zich met dat proces gaan bemoeien, kan dat op termijn voor belangrijke gezondheidsproblemen zorgen. Extra waakzaamheid voor deze hormoonverstorende chemicaliën start dus in de badkamer.
Less is more
Een reinigingsproduct, serum, dagcrème, primer, foundation… Zonder erbij stil te staan smeren heel wat tieners al snel vijf of meer producten op hun gezicht, goed voor een ruime mix van potentieel gevaarlijke chemische stoffen.
Less is dus absoluut more, ook in beautyland. Om de huid te verzorgen is geen arsenaal aan beautyproducten nodig. Met een goede (en liefst biologische) reiniging en dagcrème kom je al een heel eind! Kies bij voorkeur voor producten zonder chemische toevoegingen.
Dump ‘antibacterieel’
Puistjes in het gezicht? Vervelend. Toch blijft je tiener het best weg van verzorgingsproducten (ook zepen!) met een antibacteriële werking. Dergelijke lotions en crèmes bevatten nogal eens hormoonverstorende stoffen.
Natuurlijke producten hebben de voorkeur: die bevatten doorgaans heel wat minder schadelijke ingrediënten.
> Welk product is veilig? Deze apps helpen je op weg
Natuurlijk natuurlijk?
In plaats van achteloos het goedkoopste product in te slaan, zet je je tiener beter aan tot kiezen voor een meestal duurdere natuurlijke variant.
Beloftes als ‘natuurlijk’, ‘biologisch’ of ‘organic’ bieden weliswaar geen 100 procent garantie op veiligheid. Niet alle producenten nemen het even nauw met die claims. Neem dus ook bij dergelijke producten de ingrediëntenlijst even door of laat het product scannen door een app.
Lees de etiketten
Hormoonverstorende stoffen komen vaak met zeer complexe namen. Ingrediënten als Methylparabeen, Ethylparabeen en andere samenstellingen van ‘parabeen’ zijn een eerste alarmsignaal.
Ook ftalaten kan je vaak makkelijk herkennen, tenzij hun afkortingen gebruikt worden, zoals BzBP, DEP en DMP. Zij dienen om kleuren langer vast te houden.
Andere potentieel gevaarlijke stoffen zijn Bisfenol A (BPA), Triclosan, Benzofenon, Cyclotetrasiloxane, Butylhydroxyanisol (BHA) en Ethylhexyl methoxycinnamaat (EHMC).
> Dag crème? Minder hormoonverstoorders: smeer slimmer
Leer meer over hormoonverstoorders in jouw huiskamer
Nodig vrienden, familie en een lesgever van de Gezinsbond uit om bij je thuis alles te weten te komen over hormoonverstoorders en hoe je ze kan vermijden. Schrijf je in via deze pagina.
Dossier hormoonverstoorders
Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.
Gepubliceerd op: 25/05/2019, laatste update op: 08/11/2021Tags: hormoonverstoorders, tiener