Om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken voor kinderen kunnen boeken helpen. Ook bij peuters en kleuters. Over scheiden, leven in twee huizen en mama of papa missen bestaan een heleboel boeken. Een kleine selectie boeken over echtscheiding voor peuters en kleuters.

Ik heb twee beren (vanaf 2 jaar)

ik heb twee berenEen prentenboek waarbij de beer uit mama’s huis het niet kan vinden met de beer in papa’s huis. Op die manier vertellen de beren het verhaal van de scheiding. Een eenvoudig boek om het met peuters en kleuters te hebben over een scheiding.

Conny Boendermaker & Joke Roekamp (ill.), Uitgeverij: Mercis Publishing, 1995. Niet meer te koop, wel te ontlenen uit de bibliotheek.

Als ouders ruziemaken

Hoezeer ouders het ook willen, een scheiding verloopt niet altijd netjes en zonder ruzie. Deze twee boeken behandelen dit thema. Voor kinderen die er al middenin zitten.

Kamil, de groene kameleon (vanaf 4 jaar)

boek scheiding kleuterKamil is een groene kameleon, een samensmelting van zijn blauwe papa en zijn gele mama. Ze hebben veel ruzie, doen elkaar paar en gaan uiteindelijk uit elkaar. Kamil leeft nu af en toe in een gele wereld en dan weer in een blauwe. Best moeilijk, als groene kameleon.

Dit boekje helpt kleuters omgaan met leven in verschillende huishoudens en hoe ze zichzelf kunnen en mogen zijn.

Danielle Steggink, Uitgeverij: Nino, 2009.

Heks en Tovenaar (vanaf 4 jaar)

boek scheiding kleuterHeks en tovenaar zijn heel verschillend en toch worden ze verliefd. Na een tijdje gaat het mis en ze gaan in twee huizen wonen. Voor de tweeling is dit lastig: als ze bij mama zijn, missen ze papa en omgekeerd. Het serieuze onderwerp wordt gecounterd door de kleurrijke platen.

Brigitte Minne en Lucy Elliott, Uitgeverij: De Eenhoorn, 2002. Niet meer te koop, wel te vinden in de bibliotheek.

Boek over probleemloze scheiding en co-ouderschap

Voor wie op zoek is naar een manier om scheiding uit te leggen, zonder de kinderen te belasten met problemen of angsten, is dit ‘rooskleurige’ boek een optie. Het is niet zo geschikt om problematische situaties aan te kaarten of om een gesprek aan te gaan met kinderen die worstelen met de verandering.

Thuis bij allebei (3 tot 7 jaar)

Luka was erg verdrietig toen mama en papa uit elkaar gingen. Hij wilde weten of ze nog wel van hem hielden. Maar nu wonen ze in twee huizen, waar hij elk een kamer heeft. En dat vindt Luka geweldig.

Mike van Dam en Mirjam Laater (ill.), Uitgeverij: Kixote, 2015.

 

 

Omgaan met emoties bij een scheiding

Sloompje Slak: het gebroken huis (3 tot 7 jaar)

boek over echtscheiding voor kleuter van 4 jaarEen boek over een slak die zijn huis is kwijtgeraakt. Samen met vriendjes wordt gezocht naar een nieuw huis. Het kind leert omgaan met emoties, met verandering en met afscheid nemen. Apart verkrijgbaar is een werkboek met opdrachtjes.

Claudia Hass, Uitgeverij: Bullseye Publishing Weert, 2018.

 

Boek over een nieuw samengesteld gezin

Maar jij blijft mijn papa (vanaf 5 jaar)

boek kleuter nieuw samengesteld gezinAn woont met mama en broer Lars in een huis. Papa woont in een ander huis. Op een dag komt een vriend van mama op bezoek. An schrikt hiervan: ze wil geen ander in de plaats van papa. Ze zal zorgen dat die vriend snel verdwijnt…

Rien Broere en Ann De Bode (ill.), Uitgeverij: Van In, 1996. Niet meer te koop, wel beschikbaar in de bibliotheek.

 

 

Blijven ze nog lang? (vanaf 5 jaar)

leven met stiefmama plusmama pluszussen stiefbroersDe roverpapa van de roverkinderen wordt verliefd op een prinsessenmama. De prinsessenkinderen worden erg gepest door de roverkinderen, zo erg dat ze weglopen. De mama volgt hen, en hun papa wordt erg verdrietig. De roverkinderen krijgen spijt…

Ute Krause, Uitgeverij: Clavis, 2011.

Mijn papa is op jouw mama (vanaf 4 jaar)

Dit boekje helpt kleuters met het omgaan met een ‘nieuwe mama’ en hun emoties daarrond. Achterin het boekje staat nog wat praktische informatie om kleuters te begeleiden bij de nieuwe relatie van hun mama of papa.

Ilona Lammertink en Eline van Lindenhuizen, uitgeverij: Clavis, 2016.

KLIK voor de volledige lijst boeken over scheiding voor kleuters in de bibliotheek.

LEES OOK > De emoties van een kleuter na een scheiding begrijpen

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 03/04/2019, laatste update op: 14/03/2022

Tags: ,