Tieners lijken groot, stoer en onafhankelijk maar voorbij die grote mond, schuilt een klein hartje. En zeker bij een grote verandering, zoals de scheiding van ouders, kunnen ze wel wat hulp en begeleiding gebruiken. In deze boeken over scheiding voor tieners zullen ze zich herkennen en merken ze dat ze niet alleen zijn in een dergelijke situatie.

 

De laatste brief (13+)

Berber is 16 en begrijpt niets van haar moeder. Ze praat over alles maar niet over papa die weg is. En wat is de boodschap op de rondslingerende briefjes?

 

Hanneke de Jong, Uitgeverij Malmberg BV.

 

 

 

Anders (14+)

Na het nieuws dat zijn ouders gaan scheiden, vlucht Anders naar het bos. Hij wil er zich verstoppen, maar zijn vrienden en zus weten hem toch te vinden. Maar leven in de vrije natuur is niet zo gemakkelijk als het leek.

Bekroond met de Noorse Kritikerprisen.

Hovland Ragnar, 2008, Uitgeverij: Davidsfonds.

 

 

Verscheurd (14+)

Het leven van Fliss lijkt op een foto die wordt verscheurd. Haar ouders maken alleen maar ruzie, en de moeder van haar lief Simon keurt de relatie af. De spanningen van de scheiding lopen hoog op, met serieuze gevolgen. Een herkenbaar verhaal voor tieners.

 

Kate Cann, 2005, uitgeverij: Kluitman.

 

 

Basta (15+)

Merel kan zich niet neerleggen bij de scheiding van haar ouders. Samen met haar broer doet ze er alles aan om het te voorkomen. Realistisch, geestig, realistisch en dapper, zo wordt Merel omschreven.

 

Michael Belderink, 2008, uitgeverij: Prometheus.

 

 

 

 

Non-fictie

Als je ouders uit elkaar gaan (12+)

Dit werkboek helpt je gedachten en gevoelens op een rij zetten. Het is doorspekt met uitspraken van tieners van scheidende ouders. Ook afspraken, communicatie, nieuw samengestelde gezinnen en loyaliteit komen aan bod. Mama en papa kunnen meewerken aan dit boek.

Mariska Klein Velderman & Fieke Pannebakker, 2019. Uitgeverij: Nieuwezijds.

 

 

Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan? (13+)

Een boek voor jongeren opgebouwd rond de vragen waar kinderen na een scheiding mee zitten. Met herkenbare en realistische verhalen die begrip en meeleven doen toenemen.

Jacqueline van Swert, 2009, uitgeverij: Boom.

 

 

 

2 ouders apart (15+)

Een boek met interviews, aangevuld met verklaringen en tips. Het standpunt en de ervaringen van jongeren staan centraal. Ook de juridische kant van een scheiding wordt toegelicht.

Els Put, 2005, uitgeverij: Lannoo.

 

 

 

Omgaan met emoties

Een scheiding gaat gepaard met een wirwar aan emoties. Hoe je daar mee omgaat is ook belangrijk. Deze boeken helpen jongeren deze emoties herkennen en ermee omgaan.

Omarm je emoties

Emoties kunnen overweldigend zijn, zeker als tiener. Hoe kan je dit ombuigen naar een kracht? Leer de emoties herkennen en je angsten verminderen. Met verhalen van mensen die voor grote veranderingen staan en van angst en wanhoop zijn gaan groeien.

 

Ronald J. Frederik, 2014, uitgeverij: Boom.

 

Emoties, wat moet ik ermee?

Omgaan met emoties, leren wat ze betekenen, wat de gevolgen zijn of waarom kan je ze beter niet onderdrukken? Dit praktische boek geeft je handvaten en begeleidt je in het proces.

 

Marja Postema, 2013, uitgeverij: BBNC Uitgeverij.

 

 

 

Boeken voor scheidende ouders

Ook ouders die aan het scheiden zijn, hebben nood aan handvaten en inzichten. Deze boeken, doorspekt met verhalen van jongeren, kunnen zowel door tiener als ouders worden gelezen en werken aan een betere communicatie.

 

Aan alle gescheiden ouders: leer kijken door de ogen van je kind

Het hele proces van een scheiding komt aan bod, bekeken door de ogen van het kind.  Alle aspecten komen aan bod, gespekt vanuit Pinedo, de Nederlandse online community voor kinderen van gescheiden ouders.

Marsha Pinedo, Petra Vollinga, 2018, uitgeverij: Lev.

 

 

Kind van gescheiden ouders, kind van de rekening?

Hoe op een verantwoorde manier omgaan met conflicten binnen een scheiding? Deze ontwikkelingspsycholoog behandelt problemen in de opvoeding, autoriteit en de ouderschapsregeling. Het belang van het kind staat hier altijd voorop.

Edward Teyber, 2002, uitgeverij: Ambo.

Meer info

  • Ben je op zoek naar professionele hulp voor jezelf en/of je kinderen na een scheiding? Op www.ikzoekhulp.be vind je zowel kindertherapeuten en rouw- en verliestherapeuten als bemiddelaars.
  • Lees ook ons dossier ‘Kleinkind in twee huizen
  • Als lid van de Gezinsbond krijg je een spaarkorting op bemiddeling via Pareto Group
  • Andere erkende bemiddelaars vind je hier

 

Dit artikel is een onderdeel van het dossier ‘Kleinkind in twee huizen’. Als Gezinsbond hebben we gemerkt dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd.
Ook zijn ze op zoek naar manieren om hen te ondersteunen. Samen met onderzoekster Maaike Jappens proberen we die informatie te verspreiden.

 

Gepubliceerd op: 03/07/2019, laatste update op: 09/09/2020

Tags: