Kinderen tussen 6 en 12 jaar begrijpen al iets meer van een scheiding dan kleuters, maar de verwerking en verwoording van emoties en veranderingen is nog niet gemakkelijk. Herkenbare verhalen van kinderen die hetzelfde meemaken, helpen de kinderen de situatie te begrijpen of onder woorden te brengen. Daarom: boekentips voor kinderen tussen 6 en 12 die op zoek zijn naar boeken over scheiden en de gevolgen ervan.

Sloompje Slak: het gebroken huis (3 tot 7 jaar)

boek over echtscheiding voor kleuter van 4 jaar

Een boek over een slak die zijn huis is kwijtgeraakt. Samen met vriendjes wordt gezocht naar een nieuw huis. Het kind leert omgaan met emoties, met verandering en met afscheid nemen. Apart verkrijgbaar is een werkboek met opdrachtjes.

Claudia Hass, Uitgeverij: Bullseye Publishing Weert, 2018.

Bang boos blij (vanaf 6 jaar)

Zelf noemen ze het een hulpboek, maar een doeboek is dichter bij de waarheid. Vragen en opdrachten helpen om over de scheiding te praten. De kinderen kunnen zelf tekenen en schrijven in het boek.

Suzan van Apeldoorn, Lianne van Lith, Marieke Visser en Boukje Overgaauw, Uitgeverij: Nino, 2007.

Heen en Weer (vanaf 8 jaar)

omgaan met scheidingEen eerder informatief en praktisch boek met tips over de scheiding, het wonen in twee huizen de gevoelens die daarbij horen.

Marja Baseler, Uitgeverij: The House of Books, 2011.

Woestijnmama, diepvrieszus en ik (vanaf 10 jaar)

In tegenstelling tot de meeste boeken, beschrijft dit boek het proces dat leidt tot de scheiding eerder dan omgaan met de gevolgen achteraf. Mama en papa hebben veel ruzie, zijn zusje droomt dat het beter gaat, maar het wordt niet beter. De emoties van de kinderen komen heel duidelijk aan bod.

Janne Kato en Nynke Talsma, Uitgeverij: Lannoo, 2004.

Over de relatie met de ouders na de scheiding

De koning trok uit om de draak te doden (vanaf 6 jaar)

Boek met korte sprookjes die aansluiten bij de magische leefwereld van kinderen. Doel is om de beschadigde relatie tussen ouder en kind terug te herstellen en het verwerkingsproces te bevorderen. Ouders en hulpverleners krijgen ook tips om zelf een sprookje te maken, aangepast aan de situatie van het kind.

Brigitte Spangenberg, Martina Vent, Uitgeverij: Christofoo, 1997.

Voor een scheiding zonder ruzie of problemen

Julia heeft twee huizen (vanaf 6 jaar)

Zes verhalen over Julia, die een huis heeft bij papa en een huis bij mama. Over scheiden, gevoelens, verdriet en een nieuwe partner.

Nicoline Wisse Smit, Uitgeverij: Nino, 2007.

Over verhuizen en de gevolgen van een scheiding aanvaarden

Koffer-Koen (vanaf 8 jaar)

gescheiden oudersEen boekje waarbij beginnende lezers zelf kunnen lezen over hoe verzamelaar Koen zijn schatten twee keer per week verhuist, van het huis van zijn moeder naar de flat van zijn vader en terug. Wel lastig, vindt hij zo.

Annie van Gansewinkel, Uitgeverij: Zwijsen, 2009. (Enkel in de bib)

Een heel bijzondere hond (10 jaar)

Pieter is dol op zijn hond. Maar als zijn papa naar Italië verhuist, neemt hij de hond mee. Pieter mist hem enorm en schrijft zijn hond een brief. Groot is zijn verbazing als de hond terugschrijft. Via de brieven begint Pieter de scheiding en de gevolgen ervan te accepteren.

Martine Nijhoff, Doesjka Bramlage, Uitgeverij: Lemniscaat, 2003. (enkel in de bib)

Als je één ouder lang niet hebt gezien

Ouders!?! Het leven van Sterre (vanaf 9 jaar)

papa niet gezien sinds scheidingSterre woont bij haar moeder en heeft al een jaar geen contact meer met haar vader. Vanaf het moment dat haar moeder onverwachts in het ziekenhuis komt te liggen, verandert er ineens veel voor Sterre.

Annie van Gansewinkel, Uitgeverij: Zwijsen, 2005. (enkel in de bib)

Nieuw samengesteld gezin

Samen met Sander (vanaf 6 jaar)

stiefbroer levenDries woont bij zijn moeder en haar vriend, Sofie en Sander wonen er soms ook. Maar Dries en Sander kunnen elkaar niet uitstaan. Dan vindt Sofie een manier om ze bij elkaar te brengen.

Een boek voor kinderen die worstelen in omgaan met stiefbroers en –zussen.

Kolet Janssen, Uitgeverij: Davidsfonds, 2000.

Het geheim van Lena Lijstje /De Reis van Lena Lijstje (vanaf 9 jaar)

Sinds de scheiding van haar ouders is het leven van Lena een beetje chaotisch. Om in haar hoofd orde op zaken te krijgen, maakt ze overal lijstjes over. Ook nu ze op reis gaat omdat ze geen Gelukkig Nieuw Gezin wil zijn, iedereen alles voor haar beslist en niemand naar haar luistert. De boekenreeks telt vier boeken.

Francine Oomen, Uitgeverij Querido, 2009-2011.

LEES OOK > 5 tips voor grootouders om kinderen tussen 6 en 9 jaar te helpen bij een scheiding

Meer info

  • Ben je op zoek naar professionele hulp voor jezelf en/of je kinderen na een scheiding? Op ikzoekhulp.be vind je zowel kindertherapeuten en rouw- en verliestherapeuten als bemiddelaars.
  • Lees ook ons dossier ‘Kleinkind in twee huizen
  • Als lid van de Gezinsbond krijg je een spaarkorting op bemiddeling via Pareto Group
  • Andere erkende bemiddelaars vind je hier

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/04/2019, laatste update op: 05/08/2022

Tags: , ,