Scheiden is voornamelijk een kwestie van het kerngezin: partners en de kinderen. Maar in de kring rond dat gezin zijn er ook betrokkenen, in de eerste plaats de grootouders. Ze worden geconfronteerd met een situatie waar ze zelf geen controle over hebben, maar die wel verregaande gevolgen kan hebben. Maaike Jappens (VUB) onderzocht deze groep uitgebreid, en wij mogen citeren uit haar onderzoek. Deel 3: hoe kunnen grootouders omgaan met de emoties die een scheiding van hun kind oproept?

Voor grootouders is het minder gemakkelijk hun emoties rond de scheiding van hun kind te delen. Ze zijn betrokken partij maar hebben er niets over te zeggen. En hun kind en kleinkind(eren) steunen op hen, omgekeerd kunnen ze niet altijd bij hen terecht. Wat kan je als grootouder wel doen om die emoties te verwerken en een plaats te geven?

Steun van partner

Vele respondenten noemden hun partner hun steun en toeverlaat. Een persoon waar ze wel alles tegen konden zeggen, zonder altijd schrik te hebben op zere tenen te trappen. Een persoon ook waar ze alle emoties de vrije loop konden laten. En iemand die hetzelfde meemaakt.

‘Het is een heel zware periode geweest. Vooral omdat je je recht moet houden, je moet moreel ondersteunen maar je moet het zelf ook zien te verwerken. En het was goed dat ik op dat gebied een heel sterke man had.’

LEES OOK > Zo ervaren grootouders het nieuws van de scheiding van hun kind

Extra zwaar voor single grootouders

De verwerking van de scheiding was voor alleenstaande grootouders extra moeilijk.

‘Of je er alleen of met een koppel voor staat, vind ik wel een groot verschil. Gelukkig kon ik met een paar vriendinnen goed praten, één gaf hele goede adviezen. Maar je beperkt het ook, want je wilt niet overkomen als een “drama queen”. Dat alleen verwerken, daar heb ik het toch wel het moeilijkste mee gehad.’

Dezelfde situatie

Ook tegen vrienden of buren werd er gepraat over de scheiding. Soms werd er expliciet gezocht naar mensen die ook een scheiding hadden meegemaakt.

‘Ik wilde bepaalde vrienden uitnodigen die kort voordien hadden verteld dat beide ouders, dus vader en moeder die gescheiden waren, wel nog samen naar het oudercontact gingen. Dat ze dus wel weer met elkaar spraken. Ik had een boel vragen over het huis, hoe het praktisch is verlopen enzo. Wij hebben daar een hele namiddag over zitten praten. Dat was een hele opluchting. Omdat ik toen dacht “oh, wij gaan daar misschien binnen een paar jaar ook heel anders tegenaan kijken”.’

LEES OOK > Onzeker, bang of boos: emoties als je kind gaat scheiden

Andere opties

Nog een manier om de emoties, de stress en de pijn van de scheiding van een kind te verwerken is het neerpennen. Door gevoelens aan papier toe te vertrouwen zijn ze ‘overgezet’ en voel je je enigszins bevrijd. Schrijf over jouw ervaring, jouw gevoelens, jouw verwachtingen. Het gebeurt ook dat je inzichten opdoet tijdens het schrijven.

Ook de gedachten verzetten, kan helpen. Er even niet aan denken, het hoofd leegmaken kan bevrijdend werken. Iets actief zoals een wandeling, yoga of gaan lopen, iets educatief zoals een cursus die je allang interesseerde, of iets ontspannend, zoals een warm bad of verdwijnen in een boek. Deze vorm van zelfzorg en je batterijen opladen, zal ervoor zorgen dat je er beter tegenaan kan.

Voor sommige mensen blijkt de stress en druk toch te zwaar. Ze slapen niet, kunnen aan niets anders denken, ze gaan er aan onderdoor. Enkelen trokken naar de huisarts of een psycholoog voor professionele hulp, maar voor anderen bleek dit nog een taboe.

‘Op een bepaald moment stelde ik voor aan mijn vrouw om professionele hulp in te schakelen: antidepressiva of een gesprek met psychiater of psycholoog. Maar dan moest ik heel voorzichtig voorstellen.’

Kleinkind in twee huizen

Dit artikel kadert het dossier ‘Kleinkind in twee huizen’. Als Gezinsbond hebben we gemerkt dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd.

Ook zijn ze op zoek naar manieren om hen te ondersteunen, informatie over echtscheidingen en die rol die zij daarin kunnen spelen. In dit dossier brengen we tips voor steun en begeleiding samen, voor jezelf, voor je kind én voor je kleinkind(eren).

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 01/10/2019, laatste update op: 16/02/2023

Tags: , ,