Zorgen voor elkaar is in gezinnen de normaalste zaak ter wereld. De dagelijkse zorg voor kinderen of de tijdelijke zorg voor een partner met griep, een ouder die een medische ingreep moet ondergaan, een vriend of een buur met een gebroken been… het hoort er gewoon bij. Maar ‘gewoon zorgen’ kan plots ‘extra zorgen’ worden. 

Extra zorg

Naarmate mensen ouder worden, wordt hun nood aan extra zorg en ondersteuning vaak groter. Personen met een beperking en/of een chronische ziekte hebben ook die extra zorg en ondersteuning nodig. Dit zorgen overstijgt het ‘gewoon zorgen’. Het is meestal intenser en kan langdurig zijn. Maar ook dan steken gezinnen, samen met de ruimere familie en vrienden, de handen uit de mouwen.

Iemand die je graag ziet en zorg nodig heeft, laat je niet in de steek en al helemaal niet als er omwille van wachtlijsten geen professionele zorg mogelijk is. In dit geval spreken we niet langer over gewone zorg, maar over mantelzorg. Zo word je, soms zonder het zelf te beseffen, (jonge) mantelzorger en wordt jouw gezin een ‘zorgend gezin’.

LEES OOK > Hilde getuigt over wachtlijsten in de zorg: ‘Kwaad word ik ervan’

Uniek verhaal

Mantelzorg binnen gezinnen kan enorm variëren. Het kan gaan om volwassenen van elke leeftijd, maar evengoed om minderjarigen, die zorg bieden of krijgen omwille van een beperking, fysieke of psychische problemen. Zorgen voor elkaar betekent ook meer dan de was en de plas en is ruimer dan medische verzorging. Het gaat ook over helpen met dagelijkse huishoudelijke taken, schoonmaken, onderhoud van de tuin, boodschappen doen, elkaar emotioneel ondersteunen, oppassen of aanwezig zijn…

Soms zijn er meerdere zorgsituaties in één gezin. Tegelijkertijd wordt er zorg gedragen voor meerdere kinderen met een beperking of chronische ziekte of voor een partner en een kind. En dat allemaal in combinatie met werk en de gewone zorg voor het gezin.

Elk zorgend gezin heeft zijn uniek verhaal. Elk gezinslid geeft en neemt, en draagt naar eigen vermogen zijn steentje bij.

Sandwich

Een bijzondere groep mantelzorgers is de sandwichgeneratie. Vrouwen en mannen die op hetzelfde moment in hun leven voor een jongere én een oudere generatie zorgen, en dit soms combineren met een betaalde baan.

LEES OOK > dossier over de sandwichgeneratie

Mantelzorg als vrije keuze

Een zorgsituatie plan je niet, het overvalt je meestal. Toch zou mantelzorg altijd een vrijwillige en positieve keuze moeten zijn: voor de mantelzorger én de persoon die zorg nodig heeft.  Een keuze die je maakt vanuit je eigen unieke gezinssituatie, met het welzijn van elk familielid voor ogen. En waarbij het zorgend gezin kan rekenen op de juiste erkenning en ondersteuning.

Mantelzorg moeten opnemen om toegang te krijgen tot professionele zorg is onaanvaardbaar. Mantelzorg mag ook geen gedwongen alternatief zijn bij gebrek aan plaatsen binnen de reguliere zorg. Maar evenmin mag mantelzorg een alibi zijn om de kosten voor ondersteuning af te schuiven op de persoon met een zorgbehoefte en zijn omgeving.

Onze concrete maatregelen voor mantelzorgers lees je hier.

Ken jij een mantelzorger? Stuur een kaartje en laat weten hoe jij hun zorg wat lichter kan maken. Je vindt de kaartjes op dementie.be

Nog meer lezen over mantelzorg? In ons dossier over mantelzorg vind je getuigenissen en informatieve artikels.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 29/04/2019, laatste update op: 28/07/2022

Tags: , ,