De Gezinsbond is partner van Rode Neuzen Dag 2019. Deze editie staat in het teken van weerbaarheid en veerkracht bij jongeren. Om terug recht te krabbelen als je neergaat dus, om bij tegenslag door te gaan, om niet bij de pakken te blijven zitten. De Gezinsbond is een partner voor ouders, en net die ouders kunnen hun kinderen aanleren hoe om te gaan met tegenslag, om door te zetten en om weerbaar te zijn. En dit zowel op psychisch, sociaal en fysiek vlak. De inhoud van het dossier komt hier aan bod. 

Het welzijn van onze jongeren staat onder druk.

*Psychische weerbaarheid

Die psychische weerbaarheid kan je als ouder versterken. Het begint bij zelfvertrouwen. Ook omgaan met stress en faalangst en perfectionisme zijn belangrijk. Herken de signalen van faalangst: dan kan je tijdig ingrijpen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: hoe zorg je voor minder stress bij je tiener? School is een van de belangrijkste redenen van stress.

…En wat als je tiener aan zelfmoord denkt?

*Sociale weerbaarheid

Erbij horen is voor tieners enorm belangrijk. Wie eruit springt, om welke reden dan ook, krijgt soms te maken met pesterijen. In het digitale tijdperk kan ook gepest worden via sociale media en de smartphone. Wat is dit cyberpesten? En hoe je je tiener kan beschermen?

Expert pesten Gie Deboutte onderstreept daarnaast het belang van je verhaal kunnen doen.

Maar sociale weerbaarheid betekent ook opkomen voor jezelf en wat goed is voor jou. Zoals Evy, die van Latijn naar schilder ging: ‘Ik voelde me thuiskomen’.

*Fysieke weerbaarheid

Je kan letterlijk sterk zijn en je kunnen verweren. Maar ook hoe je omgaat met je lijf is een teken van weerbaarheid. Lief zijn voor je lijf dus en werken aan een positief zelfbeeld. Sommige tieners ontwikkelen toch een eetstoornis: hoe ga je daar als ouder mee om? Lees ook de getuigenissen over anorexia en boulimie.

Fysieke beperkingen zouden een tiener kunnen tegenhouden. Maar lang niet allemaal: Katrien stottert en Yannick is blind, maar het houdt hen niet tegen om ervoor te gaan!

Sarah Van Gysegem

BOT-sing-redactrice Sarah Van Gysegem van de Gezinsbond is jongerenexpert voor Rode Neuzen Dag 2019. “Het is tijd dat we onze tieners het signaal geven dat ze niet de enige zijn met problemen, die zich lelijk voelen of die geen zin hebben om uit bed te komen. Dat het normaal is dat ze zich niet élke dag dolgelukkig voelen. En dat er hulp bestaat, voor iedereen”, argumenteert ze in het speciale Rode Neuzen Dag-nummer van BOTsing.

Sarah schreef ook de boeken Typisch tieners en Digitaal ontmaagd, om ouders met hun tieners heelhuids door het mijnenveld van de puberteit te loodsen.

Klik hier voor een overzicht van het dossier.

TOPFOTO: Thomas Geuens.

 

Gepubliceerd op: 25/10/2019, laatste update op: 31/01/2020

Tags: , , ,