logo studiedienstIn juli 1994 ben ik bevallen van een kindje dat bij de geboorte al was overleden. Ik was op dat moment 150 dagen zwanger. Een doodgeboren kindje laten registeren of het een naam geven kon in die tijd nog niet. Tot op vandaag heb ik het daar heel moeilijk mee. Nu hoorde ik dat de wetgeving veranderd is. Komen wij in aanmerking?

Tussen 140 en 179 dagen

Sinds 1 april van dit jaar is de wetgeving inderdaad veranderd. Voortaan kunnen ouders een doodgeboren kindje laten registreren als het geboren werd tussen 140 en 179 dagen zwangerschap. Dat kan op vraag van de moeder, of van de vader of de meemoeder die gehuwd is met de moeder of die het kind al voor de geboorte heeft erkend. Als er geen huwelijk is en ook geen erkenning vooraf, kan een registratie alleen met toestemming van de moeder. De registratie is geen verplichting, zoals dat wel het geval is bij geboorte vanaf 180 dagen zwangerschap.

Medische vooruitgang

De beslissing om de wet aan te passen is het gevolg van de vooruitgang in de medische wereld. De vorige wet dateert uit 1999, toen algemeen werd aangenomen dat een kind geboren vóór 180 dagen zwangerschap geen overlevingskansen had.

Tijd tot 31 maart 2020

Tot 31 maart 2020 krijgen ook ouders die voor de wetswijziging zijn bevallen van een levenloos geboren kindje, de kans om alsnog een akte te laten opmaken en het kindje een voornaam te geven. Voor kinderen die na 180 dagen zwangerschap werden geboren, kunnen ouders nog een familienaam toevoegen aan de bestaande akte, want vroeger konden zij hun kindje alleen een voornaam geven.

Verklaring arts volstaat

Je kan je kindje dus nog laten registeren tot 31 maart 2020. Je hebt daarvoor een attest nodig van een arts die verklaart dat je bevallen bent van een levenloos geboren kind na 150 dagen zwangerschap. Deze registratie heeft geen rechtsgevolgen, maar is een vorm van erkenning van het verlies dat jullie als ouders hebben geleden.

duurzaamheid gezinsbondDeze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (oktober 2019). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Mail dan naar sociaaljuridischedienst@gezinsbond.be of bel naar 02 507 88 66.

Lees ook het dossier Sterrenkindjes, dat nuttige informatie biedt voor ouders, maar ook voor vrienden, familieleden en broers en zussen van sterrenkindjes. De meeste artikels kunnen ook gelezen worden bij de dood van een ouder kind.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 02/01/2020

Tags: , ,