Sanne is mama van Lenn, Mathis, Noémi, Lou*, Rens* en ondertussen ook Rémi. Een regenboogkindje, na twee sterrenkindjes. Ze vertelde haar verhaal voor de lens van Jente Hautekeete en Denis Rigo, met de hulp van vzw Boven de wolken.

‘Twee keer na elkaar ging het mis. Het eerste wat ik dacht was: “Dit kan toch niet. Dit kan toch niet nog eens gebeuren?”. Sanne vertelt over Lou* en Rens*, haar twee sterrenkindjes.

Mooiste moment

‘Lou* is twee uur na de geboorte overleden na 24 weken zwangerschap. Als je me vraagt naar mijn mooiste moment, is dat niet de geboorte van mijn andere kinderen of mijn trouwdag, maar die twee intense uren met Lou. We hebben afscheid kunnen nemen zoals het hoort. Hij heeft alleen maar liefde gekend, geen pijn. Daar put ik troost uit’, getuigt Sanne.

Bij Rens* verliep het anders. Een bloedvergiftiging leidde een paar weken later tot het loslaten van de placenta. Rens overleed in de baarmoeder op 18 weken.

Foto’s helpen herinneren

‘De foto’s van Boven de wolken helpen mij de kindjes te visualiseren. Herinneringen vervagen. Maar dankzij de foto’s weet ik weer hoe ze eruit zagen en herinner ik me ook al de rest.’

Lou* en Rens* maken voor altijd deel uit van het gezin. Ze hebben letterlijk een plaatsje op de kast, een knuffel in het bed en de andere kinderen kennen hun namen.

Sanne werd snel en bewust opnieuw zwanger. ‘Ik had al 15 maanden uitgekeken naar een kindje, maar twee keer is het heel erg misgelopen. En ik kon dat heel moeilijk loslaten. Dus hebben we beslist om het nog één laatste keer te proberen.’

LEES OOK > Het Koesterboekje: een beetje troost voor wie een kindje verliest

Zwanger van een regenboogkind

Het kindje na een sterrenkindje wordt een regenboogkind genoemd. ‘Een heel andere zwangerschap dan de voorgaande. Psychisch gezien is dit een marteling voor mij. Ik heb er zelf voor gekozen, dat weet ik, maar ik dacht niet dat het zo erg zou zijn.

Je bent bang om het opnieuw te verliezen en je kan die angst maar heel moeilijk loslaten. Ik hoop dat ik na 24 weken, toen ik Lou verloren ben, weer een beetje kan leven. Die angsten zullen nooit volledig verdwijnen, maar ik hoop dat ik ze toch een beetje kan loslaten en intens kan genieten.’

LEES OOK > Zwanger na het verlies van een kind: wel een roze streepje, geen roze wolk

Twijfel over de naam

Op het moment van de documentaire was Sanne 17 weken zwanger, uiteindelijk beviel ze van haar regenboogkindje op 33 weken. Te vroeg, maar niet meer zo extreem. Ondertussen is Rémi een flinke baby. ‘We twijfelen nog heel erg over de naam’, zei Sanne in de documentaire. Haar man wilde Stan, zij Rémi. Het is duidelijk wie het pleit heeft gewonnen.

Dossier Sterrenkindjes

In het dossier Sterrenkindjes lees je meer getuigenissen en vind je informatie voor wanneer jij als ouder of grootouder, of iemand in je omgeving, getroffen wordt door dit immense verlies.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/09/2019, laatste update op: 24/07/2023