Voor het eerst een (nieuwe) babysit laten komen is altijd spannend, voor jou én voor de kinderen. Hoe kun je je kinderen voorbereiden op een babysit? En meer nog, hoe bereid je jezelf voor?!

Sommige kinderen hebben voldoende vertrouwen om een vreemde te accepteren, anderen hebben meer tijd nodig. Sowieso is het een goed idee om alle kinderen voor te bereiden op een verandering in het patroon.

Je kinderen voorbereiden

  • Spreek van tevoren al eens af

Tenzij het een last-minute-oplossing is, kun je de babysit al eens van tevoren laten langskomen voor een spelletje. Als ouder kun je ondertussen naar een andere kamer gaan of een kleine boodschap gaan doen.

  • Laat de babysit wat vroeger komen

Het is sowieso praktisch als er wat overgangstijd is tussen de aankomst van de babysit en het vertrek van de ouders. Om nog wat praktische afspraken te bespreken, het bedtijdritueel uit te leggen enzovoort.

De eerste keer is hier uiteraard meer tijd voor nodig dan de andere keren. Het kan helpen om slaap- en bedtijdrituelen ook op papier te zetten, zodat de babysit alles kan nalezen.

  • Werk ernaar toe

Vertel je kind in de dagen voor de babysit komt regelmatig wat er gaat gebeuren, hoe de babysit heet, waarom mama en papa weggaan enzovoort.

Voor sommige kinderen kan het helpen om een boekje te lezen dat toont waarover het gaat, voor andere kan een kalender met een foto handig zijn.

  • Vraag wat ze ervan vinden

Als je kinderen oud genoeg zijn, kun je ze ook vragen wat ze ervan vinden dat er een babysit komt. Het kan hard zijn als ze negatief reageren, maar tegelijk is het een leermoment: jij hebt recht op ontspanning, tijd voor jezelf of een opleiding, enzovoort.

Alleen al het feit dat er naar hun mening wordt gevraagd en er compromissen kunnen worden gesloten (indien mogelijk) betekent al veel voor kinderen.

LEES OOK > Hoe vind je een goede babysit?

En… hoe bereid je jezelf voor op de babysit?

Niet alle ouders vinden het gemakkelijk om hun kindje in de handen van ‘een vreemde’ achter te laten. Kinderen kunnen je onrust aanvoelen en dat interpreteren als een onveilige situatie. Met deze zes tips kun ook jij met een gerust(er) hart je kind bij een babysit laten:

  • Het wenmoment vooraf is niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders: hoe gaat de babysit om met de kinderen? Hoe gedraagt die persoon zich? Heb je er vertrouwen in of niet?
  • Kies een persoon waar je vertrouwen in hebt, omdat je hem/haar kent (of toch familie ervan) of omdat ze gescreend zijn, zoals bij de kinderoppasdienst van de Gezinsbond.
  • Begin klein, met een activiteit met een redelijk voorspelbaar einduur.
  • Maak goede afspraken met de babysit: begin- en einduur, wat de kinderen wel of niet mogen, wat je van hem of haar verwacht (vragen of ze computer mogen gebruiken, …)
  • Voorzie enkele lijstjes: lijstjes met handige telefoonnummers, bedtijdrituelen of de kleine kantjes van je kind.
  • Zorg dat je telefoon 100 procent is opgeladen

Vergeet niet de ervaring te evalueren, mét de babysit maar ook met de kinderen. Wat hebben ze gedaan, was het leuk en waarom (niet). Als je werkt met een organisatie is het ook nuttig om hen op de hoogte te houden van de negatieve én de positieve dingen!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/03/2017, laatste update op: 22/02/2022