Ouders van jonge kinderen zitten vaak met de handen in het haar omdat ze aan tafel op een ‘nee’ van hun kinderen botsen. ‘Ik lust dat niet’ of ‘dat is vies’, wie kent het niet? Voor die moeilijke etertjes en vooral voor hun (over)kokende ouders heeft culinair journaliste Isabel Boons het herkenbare, grappige boek Ketchup is een groente geschreven. Met tips en tricks om je moeilijke eters toch gezond en gevarieerd te laten eten.

Terrible Twos

Volgens Boons, zelf moeder van twee jonge kinderen, eten kinderen hun fruit- of groentepapje probleemloos tot ongeveer twee jaar, maar dan vallen hun groeispurten stil, waardoor hun eetlust afneemt. Tegelijk ontwikkelen ze op die leeftijd hun eigen willetje. Onvermurwbaar eten weigeren hoort daar ook bij. Plots lusten ze allerlei soorten voedsel niet meer, met uitzondering van alles wat zoet is…

Zo komen veel ouders voor een dilemma te staan: waarom zoveel moeite doen om een gezonde maaltijd te bereiden, als die dan toch niet opgegeten wordt door die kritische en keiharde foodrecensenten? Vaak is er nog de tijdsdruk, waardoor het bereiden van fast- of junkfood erg aantrekkelijk wordt. Fishsticks of pannenkoekjes zijn dan erg handig …

LEES OOK > Help, mijn peuter weigert te eten

Maak het spannendmoeilijke eters uit ketchup is een groente

In Ketchup is een groente vind je 40 inspirerende en kindvriendelijke gerechten die ouders van jonge kinderen meer stressvrije momenten kunnen bezorgen.

Alleen al van de namen ga je watertanden: van mean green eierkoeken, kiptajine met superkracht tot bloemkoolmuffins, vol au courgetti en Popeye-rijst. En je verhoogt je slaagkansen aanzienlijk als je een heuse indoor picknick organiseert. Tafels en stoelen aan de kant, picknickdeken op de grond en smullen maar.

Moeilijke eters

Daarnaast leer je ook waarom jouw peuters gruwen van spruitjes, vis, champignons, broccoli, avocado of witloof. Kinderen beschikken nu eenmaal over meer smaakpapillen, en wat voor volwassenen lichtjes bitter smaakt, is voor hen nog erger. Kruiden en specerijen in maaltijden voor kinderen zijn dus een aanrader, volgens Boons.

LEES OOK > Je kleuter stimuleren doe je zo

Zien eten doet eten

Ook opmerkelijk is de aandacht die Boons geeft aan de plaatsen aan tafel. Papa en mama zitten het best samen aan tafel, bij voorkeur tegenover hun kinderen. Ouders hebben immers een voorbeeldfunctie bij het eten.

In een ideale opstelling zitten de ouders dus naast elkaar. Plaats jouw kind niet tussen jullie beiden in en al zeker niet aan de hoek van de tafel. Want dan creëer je een soort ‘baasje’ met privileges. Als een kind voortdurend ziet hoe zijn broertje of zusje ‘smost’, zal het net daar een voorbeeld aan nemen. Zien ze jou echter genieten van de maaltijd, dan zal je kind hier ook van leren.

boekentip voor moeilijke eters: ketchup is een groenteMeer info

Ketchup is een groente van Isabel Boons verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts.

In 2017 deed de Gezinsbond een onderzoek naar gezond eten. De resultaten van de bevraging vind je in het e-dossier over gezond eten.

Foto’s: Stijn Boussemaere

Dit artikel verscheen in november 2019 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 05/02/2020, laatste update op: 27/06/2022