Deze boekentips over wetenschap voor kinderen tussen 9 en 12 jaar zullen de nieuwsgierigheid over wetenschappelijke fenomenen en technische situaties aanwakkeren.

leestips voor kinderen brein in mijn hoofd1. In mijn hoofd

Je brein is een echte supercomputer en stuurt alles aan wat je doet en voelt: ademen, fietsen, eten, dromen, verliefd zijn, en nog veel andere dingen. Maar weet jij hoe de hersenen werken? Hoe het komt dat je iets kunt lezen en onthouden? Dat en nog veel meer andere boeiende feiten staan in dit boek over de wonderlijke wereld van het brein: In mijn hoofd.

Van Ombergen, Angelique & Perdieus, Louize; In mijn hoofd – de wonderlijke wereld van het brein, uitgeverij: Lannoo.

 

leestips voor kinderen maanzaak2. De maan-zaak

In het jaar 2041 woont de twaalfjarige Dash op een maanbasis. Hij is verplicht om daar verslag over uit te brengen en dit naar de aarde te sturen. Maar die verslagen staan vol leugens. Het leven op de maan is immers lang niet spannend, tenminste: tot dag 188. Dan wordt dr. Holtz buiten de basis dood teruggevonden. Een ongeluk, zo lijkt het. Maar Dash is daar niet zo zeker van en trekt zelf op onderzoek uit. In De maan-zaak lees je zijn spannend avontuur.

Gibbs, Stuart; De maan-zaak, uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

 

leestips voor kinderen astrokat3. Professor Astrokat: Het atomisch avontuur

Vraag jij je ook wel eens af waarom de lucht blauw is, hoe bliksem ontstaat, wat helium is? In Professor Astrokat : Het atomisch avontuur vind je de antwoorden op deze en nog veel meer andere vragen. Deze geleerde kat weet immers alles over fysica. Ga samen met hem op atomisch avontuur en kom alles te weten over de wetten van het universum, de fundamentele natuurkrachten van onze wereld en alles dat daarbuiten ligt.

Walliman, Dr Dominic & Newman, Ben; Professor Astrokat: Het atomisch avontuur, natuurkrachten van onze wereld en alles dat daarbuiten ligt, uitgeverij: De Eenhoorn.

leestips voor kinderen young scientist4. Young Scientist Vakantieboek Winter 2017

De wintereditie van Young Scientist Vakantieboek telt tien hoofdstukken waarin je meer verneemt over winterse thema’s zoals sneeuw, ijs en pinguïns. Je vindt er antwoorden op vragen als ‘waarom krijg je kippenvel als je het koud hebt?’, ‘hoe ontstaat een sneeuwvlok?’ en je leert wat stoeltjesliften met bananen te maken hebben. Naast deze wetenschappelijke verhaaltjes vind je er ook codekrakers, sudoku’s, woordpuzzels en moppen in terug.

Janssen, Jim; Young Scientist Vakantieboek 2017, uitgeverij: Veen Media.

leestips voor kinderen zo leuk is wetenschap5. Zo leuk is wetenschap

Wetenschappers in de dop observeren de wereld en stellen vragen. In Zo leuk is wetenschap staan eenvoudige en leuke experimenten over onderwerpen als druk, temperatuur en beweging. Elke activiteit wordt verduidelijkt met aanwijzingen en veel foto’s. Veiligheidshalve is soms de assistentie van een ouder wel aangewezen, maar in dat geval staat dit aangeduid met een pictogram.

Doudna, Kelly; Zo leuk is wetenschap, uitgeverij: Deltas.

leestips voor kinderen rariteitenkabinet6. Het rariteitenkabinet

De natuur rondom jou ontdekken en bestuderen is ongelooflijk spannend. Tijdens wandelingen zijn er ook allerlei dingen te vinden, zoals schelpen, stenen, fossielen, veren, stekels van een stekelvarken, haaientanden en noem maar op. Die natuursouvenirs zijn toch te mooi en te uniek om zomaar in een lade te bewaren? In Het rariteitenkabinet lees je waar je een verzamelkast kunt vinden én hoe je er zelf eentje in elkaar knutselt. Maar in dit boek staat nog véél meer, je vindt er een schat aan informatie over jouw geweldige natuurvondsten.

Grice, Gordon; Het rariteitenkabinet, uitgeverij: Van Goor.

Ledenvoordeel

Leden van de Gezinsbond kunnen ook profiteren van het ledenvoordeel bij Standaard Boekhandel: 5 procent spaarkorting op boeken en media, 10 procent op schrijfwaren, kalenders en agenda’s.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/03/2018, laatste update op: 25/07/2022

Tags: , ,