Scholen kampen met torenhoge energierekeningen. Net als in huiskamers en op de werkvloer wordt de thermostaat daarom overal lager gezet. Dat, in combinatie met open ramen om corona en CO2- concentratie te lijf te gaan, zorgt soms voor bibbertemperaturen. Is het eigenlijk niet te koud om te leren op school?
Er bestaan geen minimum- of maximumtemperaturen voor scholen, daarom wordt de wetgeving voor werknemers toegepast. Lesgeven of volgen in een klaslokaal staat gelijk met ‘zeer licht werk’, hier geldt een minimum van 18°C en een maximum van 29°C. In een praktijklokaal wordt ‘halfzwaar werk’ geleverd, dat kan tussen 14°C en 26°C. Sporten is ‘zwaar werk’, in de gymzaal moet de temperatuur tussen 12°C en 22°C liggen. De directeur of preventie-adviseur van een school kan beslissen wanneer het te koud of te warm is om op school te blijven.
Verouderde schoolgebouwen
Om de hoge verwarmingskosten te betalen, kunnen scholen deze winter rekenen op extra energie-premies. Er zijn zelfs extra middelen voor praktijkopleidingen die veel gas of elektriciteit verbruiken. Directies vrezen dat dit niet zal volstaan. Veel schoolgebouwen zijn verouderd en totaal niet aangepast aan de nieuwe normen voor isolatie en ventilatie. Er zijn lange wachtlijsten voor renovatie of nieuwbouw. Meer dan 2400 bouwdossiers (renovatie en nieuwbouw) liggen momenteel te wachten bij Agion, het Vlaamse agentschap voor schoolinfrastructuur.
Heel wat leerkrachten en leerlingen zullen dus moeten wennen aan frissere klastemperaturen. Een graadje minder hoeft echter geen ramp te zijn, een te warme omgeving maakt kinderen snel suf en slaperig. Maar wie verkleumd in de klas zit, kan moeilijk schrijven en opletten. Als je kind hier last van heeft, spreek de school dan aan en zoek samen naar een oplossing. Wat meer bewegen tussendoor kan helpen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Een extra trui of t-shirt of dikke sokken kunnen meer comfort bieden.
Een doos met winterkleding voor kinderen die niet warm genoeg gekleed zijn, is geen overbodige luxe. Als de koude het welbevinden, de concentratie of de gezondheid van kinderen in gevaar brengt, moet de temperatuur aangepast worden. Er zijn grenzen aan het aanpassingsvermogen van leerlingen én leerkrachten.
LEES OOK > Wat is de ideale kamertemperatuur met een baby in huis?
Hoe gaat het bij openluchtscholen?
In een openluchtschool staat één zijwand -meestal zuidgericht- de hele dag open, de minimumtemperatuur is er 15°. Als het kouder wordt, blijft de zijwand open maar gaat de verwarming op lage stand aan. Ouders kiezen deze scholen voor het gevoel van vrijheid, de verbondenheid met de omgeving en de natuur, de gezonde lucht en de betere concentratie. Ze ondervinden dat hun kinderen minder vaak ziek zijn en ook bij ‘slecht’ weer vaker willen buitenspelen.
De kinderen dragen in de winter een heleboel laagjes, die ze aan en uit kunnen trekken als ze het te koud of warm krijgen. Tussen de lessen door wordt er veel gedanst en gesprongen. Een weldoordachte manier om met frissere temperaturen om te gaan kan dus ook voordelen hebben. Misschien valt er wel inspiratie te halen deze winter.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 05/12/2022, laatste update op: 02/01/2023