We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is. Toch is het voor zowel volwassenen als kinderen vaak moeilijk om aan lekkere, maar ongezonde verleidingen te weerstaan. Maar hoe komt dat voor de ene persoon zoveel moeilijker nee kan zeggen dan de andere? Het REWARD-project, waar de Gezinsbond partner van is, zocht het uit.

Niet alleen honger, maar ook trek hebben in iets, voornamelijk zoet of vettig, doet ons eten. Zo eten we soms meer dan ons lichaam nodig heeft. Maar de ene kan al gemakkelijker aan al dat ‘lekkers’ weerstaan dan de andere.

Dat heeft te maken met hoe gevoelig je bent voor beloningen. De hersenen reageren niet bij iedereen op dezelfde manier.

Goed gevoel

Vooral ongezond, suiker- en vetrijk voedsel beloont ons met een goed gevoel. Helaas doen groenten en fruit dat veel minder. De hersenen van sommige mensen reageren sterker op beloning dan de hersenen van anderen. Hierdoor zijn zij meer geneigd om ongezond te eten. Ook bij kinderen en jongeren is de een al gevoeliger dan de andere. Een kind dat gevoeliger is voor beloningen, zal dus langer zeuren om een extra koek.

Die extra koek staat immers gelijk aan een extra portie goed gevoel. Deze kinderen gezond leren eten is veel moeilijker dan kinderen die hier minder vatbaar voor zijn. Gezond eten is nochtans belangrijk, je moet er van jongs af aan mee beginnen zodat kinderen ook gezonde gewoontes leren.

LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter

Test beloningsgevoeligheid

Hoe weet je of je kind gevoelig is voor beloningen of net voor straf? Dat kan via de test over beloningsgevoeligheid.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 03/02/2017, laatste update op: 06/07/2022

Tags: