Is lekkere én gezonde voeding ook een uitdaging voor jouw gezin? Jullie zijn niet de enige. Gezinsbond Hoboken doet daarom regelmatig een beroep op diëtiste Latifa Ajattar, in samenwerking met Huis van het Kind. In handige kookworkshops voor gezinnen geeft Latifa tips om zelf aan de slag te gaan. ‘Wist je dat kinderen vijftien keer moeten proeven voor ze iets lusten?’
Boterhammen met (gezonde) choco
Als diëtiste van Stad Antwerpen is het Latifa haar job om het belang van gezonde voeding in de kijker te zetten. Ze deelt haar kennis tijdens infosessies en kookworkshops, zoals bij Gezinsbond Hoboken. ‘Voeding is een belangrijk deeltje van de opvoeding. Gezond leren eten is een proces, net zoals leren stappen en praten’, vertelt Latifa.
Een van Latifa’s meest succesvolle workshops is die over gezond beleg. Daarin leert ze deelnemers onder andere hoe ze gezonde choco maken; een echte hazelnootspread met cacao, gezoet met dadels. ‘Boterhammen met choco komen het meest voor in boterhammendozen. In de workshops geef ik eerst een woordje uitleg en laat ik de ouders dan zelf nadenken: waarom is dat nu wel of niet gezond?
Sommige ouders geven gewoon snel snel dingen mee die de kinderen lusten zonder even stil te staan bij de gevolgen op langere termijn. Mijn taak is ze wel bewustmaken van wat ze in de brooddoos steken. Af en toe choco is natuurlijk geen probleem, maar elke dag moet je vermijden. Het heeft geen enkele voedingswaarde en verschillende negatieve effecten op de gezondheid, denk alleen al aan gaatjes in de tanden.
In een workshop overlopen we zo de meest klassieke belegsoorten, en nadien gaan we samen aan de slag met makkelijke en gezonde alternatieven. Zoals een spread op basis van fruit zonder toegevoegde suiker in plaats van confituur, een omelet met groenten, een wrap, hummus… Verschillende belegsoorten kan je makkelijk zelf klaarmaken met alledaagse ingrediënten, in plaats van hun ultrabewerkte varianten. Het is belangrijk dat gezonde voeding laagdrempelig is, het moeten geen complexe gerechten zijn.’
Zelf gezonde cacao-hazelnootpasta maken?
Portie: 4 personen Duur: 30 min.
Ingrediënten
- 140 gram gepelde hazelnoten
- 10 ontpitte dadels
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 3 eetlepels magere melk
Bereiding
- Week de dadels 30 min in een kommetje water. De dadels moeten volledig onder water staan.
- Doe de hazelnoten in een blender en maal fijn tot een kleverige massa.
- Voeg de geweekte dadels zonder vocht aan de hazelnoten.
- Voeg cacaopoeder en magere melk toe.
- Maal fijn tot een smeerbare chocopasta.
Deze pasta is 6 dagen te bewaren in de koelkast, mits gebruik van een propere lepel. Voeg nog enkele lepels melk toe indien de hazelnootpasta niet smeerbaar is.
Tip: Je kan de melk vervangen door lactosevrije melk, sojadrink, amandeldrink of hazelnootdrink.
LEES OOK > Tips om de brooddoos gezonder te maken
Mijn kind lust dat niet
‘Maar mijn kind lust dat niet’, krijgt Latifa dikwijls te horen. ‘Gezond leren eten, is vaak een proces. Natuurlijk lukt het niet zomaar om van de ene op de andere dag van een ongezond naar een gezond dieet over te schakelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen nieuwe dingen zeker vijftien keer moeten proeven voor ze iets lusten. Ouders geven vaak al op na vijf keer.
Ik ben zelf mama van twee jonge dochters dus ik weet wat het is. De gezonde brooddoos van een van mijn dochters kwam de eerste drie jaar telkens terug zonder dat ze haar groentjes opat. Ik besef dat het tijd en moeite vraagt, maar de aanhouder wint. Vandaag lust ze haar groenten wel. Geloof me, het is de moeite waard.’
Gezonde tips van Latifa
Ben jij al overtuigd van gezonde voeding in je gezin? Super, nu je kinderen nog! Ook daar heeft Latifa tips voor.
- Betrek je kinderen bij het koken, maar alleen als je tijd hebt. Niet als het snel moet gaan en ze straks nog naar het voetbal of de dansles moeten.
- Doe samen boodschappen (maar zorg dat je kinderen al gegeten hebben op voorhand). En maak er een spel van. Geef ze een boodschappenlijstje of een recept: ‘tussen deze groenten mag je kiezen’ of ‘ga deze groenten zoeken’.
- Kook met heel veel kleur. Kleuren maken kinderen nieuwsgierig.
- Zet soep in de koelkast en leg fruit in de keuken. Zo geef je ze alternatieven voor snelle koeken na school.
- Maak samen een weekmenu, met inspraak van de kinderen. Als je na het werk met honger gaat winkelen, heb je de verleiding om de verkeerde dingen te pakken in de supermarkt.
- En misschien nog de beste tip: volg samen een kookworkshop. Kinderen nemen advies sneller aan van een expert dan van een ouder.
LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter
Activiteiten
Ook in jouw buurt organiseren onze vrijwilligers heel wat workshops en andere activiteiten voor jou en/of je hele gezin. Neem een kijkje op gezinsbond.be/activiteiten, raadpleeg de plaatselijke afdelingswebsite of informeer je via sociale media.
Foto: Kristof Ghyselinck
Dit artikel verscheen in april 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 29/04/2024, laatste update op: 06/08/2024