De ochtendroutine is bij veel gezinnen met kinderen altijd stressen. Er moet veel gebeuren in korte tijd en net dan blijven de kinderen talmen. Je port hen aan om voort te maken en doet veel zelf omdat jullie anders niet op tijd komen. Hoe pak je dat anders en beter aan?

Routineklok

Zolang kinderen niet vlot kunnen kloklezen, blijft tijd iets vaags. Zij ervaren de stress van zo’n ochtendspits niet als ‘we moeten voortmaken anders komen we te laat’, maar eerder als ‘oei, mama of papa is onrustig/kwaad/lastig’. En dat heeft meestal een omgekeerd effect.

Als je wil dat kinderen mee de handen uit de mouwen steken voor kleine taakjes kan je het best rust uitstralen en hen vaste taken geven.

Een RoutineKlok kan helpen. Met pictogrammen en kleuren maak je de routine zichtbaar op een klok. Zo ziet je kind wat de volgende taak is en hoeveel tijd hij/zij nog heeft om zijn/haar taak af te werken.

Bepaal de volgorde van taakjes vooraf samen met je kind (eerst essentiële zoals aankleden/ eten/ …). Geef elk kind zijn eigen taak en wissel om na een week.

LEES OOK > Welke huishoudelijke klusjes kunnen kinderen doen?

Complimentjes

Geef hen de verantwoordelijkheid om er zelf mee aan de slag te gaan. Maak je niet de hele tijd druk en roep geen orders in het rond.

Hang een afvinklijstje op het prikbord of de koelkast. Wie bijvoorbeeld vijf van de zeven dagen een taak heeft uitgevoerd krijgt iets leuks. Een beloning is niet het einddoel, maar kan de motivatie vergroten.

Geef complimentjes, ook al is het werkje niet helemaal uitgevoerd zoals jij het zou doen.

Alle begin is moeilijk, ondermijn de motivatie niet. Net zoals jij niet elke dag met evenveel energie opstaat, geldt dat ook voor je kind. Hou daar rekening mee en praat erover. Zo leert een kind dat ouders ook niet altijd zin hebben in klusjes, maar dat er spijtig genoeg geen kaboutertjes bestaan …

Dit artikel verscheen in mei 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 29/04/2021, laatste update op: 17/03/2022

Tags: , ,