Tijdens de Week tegen Pesten zullen ook in 2019 vier stippen op de hand geplaatst worden. De STIP IT-actie van Ketnet was vorig jaar al een groot succes. Toen plaatsten ook een boel BV’s een foto van hun hand met de vier stippen online, en de clip van de move tegen pesten werd de populairste Youtube-video van 2018 in ons land.

STIP staat voor Samen Tegen Iemand Pesten. Wie de vier stippen tegen pesten op zijn hand tekent, doet dat niet zomaar.  Het betekent dat je de vier regels uit het ‘Manipest’ zal volgen.

1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.

2. Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.

3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!

4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Vier simpele regels, die de basis vormen van elk antipestplan.

Verzamel 20 stippies

Je kind kan het Manipest ondertekenen op Ketnet.be, en verdient meteen een ‘stippie’. Er zijn twintig stippies te verzamelen. De andere krijgt je kind als hij of zij andere vrienden of mensen kan overtuigen zich ook achter het manipest te scharen en zo het antipestvirus te verspreiden.

De Week tegen Pesten is een organisatie van vzw Kies Kleur tegen Pesten. Het is elk jaar weer hét moment om een duidelijk statement te maken tegen pesten. En telkens voel je dat alle neuzen in dezelfde richting staan: pesten kan niet.

Negatieve gevolgen

Want we weten dat pesten negatieve gevolgen heeft op korte en op lange termijn voor de slachtoffers. Dat kan gaan van een laag zelfbeeld, moeilijk mensen vertrouwen, stress en allerlei aandoeningen zoals bijvoorbeeld eetstoornissen. Pesten kan volgens Amerikaans onderzoek zelfs de hersenontwikkeling aantasten.

En tegelijk is er meer nodig dan een actieweek om pesten een halt toe te roepen. Nog altijd heeft één op vijf kinderen heeft ervaringen met pesten, vijf procent (35.000 leerlingen) wordt wekelijks gepest.

4 actiepunten

Er is daarom ook dringend nood aan actie van de Vlaamse overheid. We hebben goed doordachte beleidsmaatregelen nodig die de strijd tegen pesten versterken. Laat ook de bevoegde ministers vier stippen op hun hand zetten, en meteen vier engagementen opnemen:

1. Voorzie een centraal meldpunt voor pesten, zodat iedereen weet waar hij terecht kan.
2. Richt een kenniscentrum op dat scholen en organisaties kan ondersteunen met didactisch materiaal.
3. Verplicht scholen een pestactieplan op te stellen.
4. Betrek ook de ouders bij de antipestmaatregelen.

Alleen als iedereen zijn steentje bijdraagt op zijn eigen niveau kunnen we pesten een halt toe roepen. Toon dat je het hiermee eens bent door ook vier stippen op je hand te zetten en deel de foto op sociale media met de vermelding #stipit.

> Waarom een antipestbeleid nodig is
> Wat kan je als mama of papa doen bij pesten?
> Hoe herken je signalen van gepest worden?
> Signalen dat jouw kind de pester is

 

De Gezinsbond engageert zich mee tegen pesten. Steun onze werking, versterk onze stem en word nu lid.
Je kan nieuwtjes, standpunten en activiteiten ook volgen via
* Facebook
* Twitter
* Instagram
Gepubliceerd op: 18/02/2019, laatste update op: 24/04/2019

Tags: , , , , ,