Je wil natuurlijk het allerbeste voor je kind, maar soms lijkt het zo moeilijk om het goed te doen. Je kind is niet altijd zo gemotiveerd om gezonde keuzes te maken. Toch kan je door kleine aanpassingen al een gezond verschil maken voor je gezin, én voor jezelf. Hoe help je je kind om mee gezonde keuzes te maken?

Om je kind te motiveren om gezonde keuzes te maken, kan je bepaalde dingen doen – of net niet doen. Deze manieren van omgaan met eten vergroten de kans op gezonde keuzes.

*Zelf kunnen kiezen

Het voelt goed als je dingen kan doen die aansluiten bij je eigen ideeën, waarden, doelen en interesses. Motivatie komt als je zelf kan kiezen waar je voor gaat en een gevoel van vrijheid hebt. In de praktijk kan je bijvoorbeeld kind kiezen welk fruit het zal eten.

*Kleine, haalbare doelen stellen

Evolutie in eetgedrag komt niet vanzelf. Kleine uitdagingen, die telkens overwonnen worden, geven je kind het gevoel dat hij of zij goed bezig is. Een hapje van de spruitjes, een halve abrikoos of 5 lepels preisoep: bouw het gradueel op, en verwerk regelmatig iets dat het kind niet (graag) lust. Als je kind succes voelt, smaakt dat naar meer.

*Verbondenheid voelen met anderen

Kinderen en jongeren hebben de behoefte om relaties op te bouwen met anderen, zich geliefd te voelen en een gevoel van geborgenheid en intimiteit te ervaren.  Door samen gezond te leven en een ‘team’ te maken, waar het kind toe behoort, dat elkaar motiveert gezonde keuzes te maken zal het kind dit ook leren doen.

*Ongezonde keuzes niet bestraffen

Een snoepje, een ijsje of een beetje chips: met mate mag het wel. Bouw het dan ook af en toe in in de routine, zonder dat het een beloning wordt (wat de positieve waarde van het snoepgoed versterkt). Wordt er toch eens overdreven, erken dan dat het eenmalig is en dat jullie terugkeren naar de gezonde gewoontes. Straf jezelf of het kind niet hiervoor, en vermijd ook negatieve opmerkingen erover.  Dat geeft een slecht gevoel, iets wat vaak wordt ‘opgelost’ door… extra ongezonde voeding.

> LEES OOK: Waarom sommige kinderen extra lang zeuren om een koek

*Geen voeding verbieden

Wanneer iets niet mag, wil je kind dit net méér. Het verbodene wordt verleidelijk.

Maar ook de taal speelt een rol. Zinnen als ‘snoep niet’ zet mensen juist aan om wél te snoepen, omdat het woord ‘snoepen’ dit idee activeert. Of er nu ‘niet’ achter staat of niet, je denkt al aan snoepen. Verbieden heeft dus geen zin.

Wil je bepaalde voeding vermijden, bied dan een totaal andere keuze aan. ‘Eet ook van je lekkere komkommers’ of ‘kies je voor deze smakelijke tomaat of een stukje wortel?’.

LEES OOK > 6 tips voor een gezonde brooddoos

 

Gezonde keuzes maken helpt je ‘Lief voor mijn lijf’ te zijn

Gezonde keuzes gaan over meer dan alleen fruit kiezen en snoep laten liggen. Het gaat ook over mentale gezondheid (wat is goed voor jou, wat brengt je rust), en over hoe je over je lichaam denkt. Gezonde keuzes maken helpt je lief zijn voor je lijf. En dat moet. Drie keer meer meisjes dénken dat ze te dik zijn dan er werkelijk te veel wegen, de ontevredenheid groeit met elke extra gephotoshopt model voor onze neus. Dat is niet nodig: lichamen zijn er in alle vormen en maten, en dat is oké.

De Gezinsbond steunt Lief voor mijn lijf. Een gezonde geest in een gezond lichaam, waarbij gezond geen synoniem is voor slank en strak.

Meer info op gezinsbond.be/liefvoormijnlijf.

 

 

 

Gepubliceerd op: 01/05/2019, laatste update op: 15/05/2019

Tags: , , ,