Nieuwsartikels, mails, affiches, filmpjes; thuis, op het werk, in de trein, … We worden overspoeld door berichten over het coronavirus en iedereen heeft het erover. Grote kans dus dat ook jouw kind er vragen over stelt of bang is. Hoe ga je daar als ouder mee om? Enkele tips.

Luisteren en praten met je kind

Stel je kinderen vragen en luister goed naar wat ze te zeggen hebben:

 • ‘Heb je al over het coronavirus gehoord?’
 • ‘Wat weet je ervan?’
 • ‘Wat heb je op school gehoord?’
 • ‘Wat denk je ervan?’
 • ‘Hoe voel je je hierbij?’

Als kinderen vertellen dat ze bang zijn, kan je als ouder zeggen dat je dat zeker begrijpt. wuif hun emoties niet weg, maar geef ze een plekje. Liever ‘Het is heel normaal om boos of bang te zijn of om te huilen. Dat lucht op.’ dan ‘Je moet niet huilen/boos zijn’. Het is goed dat de gevoelens en emoties van je kind geuit worden en een plekje krijgen.

Als ze zelf veel vragen stellen, is het goed om de juiste info geven, op maat van hun leeftijd. Het is ook helemaal niet erg als je niet of niet meteen kan antwoorden. Je kan het samen opzoeken.

LEES OOK > Praten met een klein kind: gemakkelijker gezegd dan gedaan

Het coronavirus niet minimaliseren

Minimaliseer het coronavirus niet, maar zet het wel in het juiste perspectief. Vertel kinderen dat ze niet bij het eerste het beste hoestje bang moeten zijn dat ze het virus hebben. En het is niet omdat je het virus hebt, dat je eraan dood gaat.

Maar vertel kinderen wel dat het voor oudere (vb oma en opa) of zwakkere mensen wel gevaarlijk kan zijn. En dat het heel belangrijk is dat we daarom allemaal – jong en oud – richtlijnen gaan volgen om besmetting te voorkomen.

Volg de basisrichtlijnen

Om de kans te verkleinen dat je zelf ziek zou worden of dat iemand uit je omgeving ziek wordt, volgen jij en je kroost best deze adviezen:

 • Handen verschillende keren goed en grondig wassen, ongeveer 40 seconden. Tip: twee keer happy birthday zingen tijdens het handen wassen.
 • Lukt dat handen wassen niet zo goed? Zet elke dag een stempel op de handen van je kindje. Op het einde van de dag mag die stempel bijna niet meer zichtbaar zijn.
 • Geen handen schudden, high fiven, vuistjes geven. Groet door te zwaaien. Voor peuters en kleuters zijn deze regels natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Uiteraard mogen er binnen het gezin wél veel vuistjes gegeven worden!
 • Moeten je kinderen niezen? Geen handje voor de mond, maar mondje in de elleboogholte.
 • Niezen kan ook in een papieren zakdoekje. Dat zakdoekje gooi je best erna meteen weg.
 • Probeer niet te vaak aan je gezicht te komen.
 • Zorg dat je thuis alles dagelijks goed verlucht.
 • Zijn er mensen ziek die je kent? Steun ze dan vooral vanop afstand, bijvoorbeeld door een telefoontje of via social media.

Als iedereen een handje (of een elleboogje) helpt, kunnen we de verspreiding een beetje tegenhouden.

Maar heel belangrijk: overdrijf hier niet mee! Het is niet de bedoeling dat je je kinderen smetvrees aanpraat.

Blijf bij de feiten

Heel belangrijk is dat je als ouder bij de feiten blijft en het coronavirus op een juiste manier uitlegt aan je kinderen. Je hoeft ze ook geen extra onnodige info te geven waar ze zich zorgen over kunnen maken.

Vertel dat het om een soort verkoudheid/griep gaat, die heel besmettelijk is. Maar dat de dokters in België weten wat ze moeten doen. Zo kunnen zieke mensen goed verzorgd worden en genezen.

Meer info over het coronavirus kan je hier vinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 06/03/2020, laatste update op: 09/04/2020

Tags: ,