‘Vier maanden geleden zijn mijn ex-partner en ik uit elkaar gegaan, en dat was een uitdagende tijd voor ons allemaal. Deze zomer gaan onze kinderen drie weken op vakantie naar Spanje met hun moeder. Terwijl zij hen overlaadt met cadeaus en luxe, voel ik me tekortschieten als vader omdat ik niet hetzelfde kan bieden. Hoe kan je als alleenstaande ouder op vakantie?’

Fysieke en emotionele behoeften

Vakantie nemen is slechts één aspect van het ouderschap. Belangrijker is dat je liefdevol, ondersteunend en betrokken bent bij het leven van je kinderen, en dat je hun fysieke en emotionele behoeften vervult.

Veel ouders maken bewuste keuzes over vakanties. Budget, tijd, werk, zorg, gezondheid, persoonlijke voorkeuren zijn factoren die daarbij meespelen. Het kan zijn dat een vakantie niet haalbaar is, om welke reden dan ook, en dat is helemaal oké.

Alternatieven

Geen energie of budget om als alleenstaande ouder met de kinderen op vakantie te gaan? Er bestaan veel leuke alternatieven! Zo organiseert Gezinssport Vlaanderen een vakantieaanbod specifiek voor eenoudergezinnen. Leuk ook om andere alleenstaande ouders te leren kennen. Misschien is huizenruil of huizenoppas iets voor jullie?

En waarom niet gewoon thuis vakantie vieren? Geloof ons, ook tijdens zo’n staycation kun je een echte vakantiesfeer creëren. Samen picknicken in het park, wandelen met geocaching, kamperen in een tent, een hindernissenparcours in de tuin… Met daguitstapjes doorbreek je de week. Naar nabijgelegen bezienswaardigheden, musea of historische locaties. Ook de zomerzoektocht van Gezinssport Vlaanderen in De Haan is zeker de moeite.

Het belangrijkste is dat je er bent voor je kinderen, hen liefde en steun geeft, en samen mooie momenten deelt, waar dan ook…

LEES OOK > Vakantievlinders: 5 uitstapjes met kinderen tijdens de zomervakantie

Dit artikel verscheen in juni 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/07/2024, laatste update op: 04/07/2024