Zakgeld is een belangrijk onderdeel van financiële opvoeding. Het leert kinderen de waarde van geld, sparen én kiezen. Hoe vroeger je ermee begint, hoe meer het kind omgaan met geld in de vingers krijgt. Toch worstelen nog veel ouders met het zakgeld. Wanneer begin je ermee? Hoeveel zakgeld geef je aan een 6-jarige? Een 9-jarige? Een 12-jarige?
Vaste regels daarvoor bestaan niet, je kan als ouder met andere woorden zelf kiezen. Hoeveel zakgeld je geeft hangt af van je eigen inkomen, de leeftijd van het kind en wat je verwacht dat ze ermee doen. Is het enkel om na de sportles eens een pakje chips te kunnen kopen, of ook cadeautjes voor meter en peter of een gsm-abonnement?
Wat doen andere ouders?
Uit de grote zakgeld-enquête van AG Insurance uit 2017 bleek dat zakgeld niet is ingeburgerd voor kinderen jonger dan 12 jaar. Meer dan de helft (56 procent) van de kinderen uit de lagere school krijgt geen zakgeld.
Op welke leeftijd krijgen kinderen zakgeld?
- Jonger dan 6 jaar: 25 procent
- Kind tussen 7 en 9 jaar: 42 procent
- Kind tussen 10 en 12 jaar: 69 procent
Bij de ouders die nog moeten beginnen met zakgeld geven, plant 10 procent te beginnen vanaf 7 of 8 jaar. 83 procent wacht tot het kind tussen 9 en 13 jaar is.
LEES OOK > De 5 onderdelen van een geslaagde financiële opvoeding
Krijgt iedereen zakgeld?
Nee. Hoewel het aangeraden is omdat kinderen er veel uit leren, is 17 procent van de ouders niet van plan om ooit zakgeld te geven.
Dat wil niet zeggen dat ze niet aan financiële opvoeding kunnen werken: leren omgaan met geld kan ook zonder zakgeld.
Hoeveel zakgeld krijgt een kind gemiddeld?
Van de ouders die al zakgeld geven krijgen de kinderen jonger dan 12 jaar gemiddeld zo’n 7,2 euro per week. Ook het bedrag van zakgeld evolueert met de leeftijd.
- Kind jonger dan 9 jaar: 4 euro
- Kind vanaf 10 jaar: 8,7 euro
Voor kinderen onder de 10 jaar is zakgeld volgens de ouders duidelijk een extraatje, om eens een snack te kopen of te sparen voor iets klein. Om het idee te leren kennen.
Vanaf 10 jaar verandert dat. Het is niet toevallig de leeftijd dat gsm’s steeds vaker de weg naar de boekentas vinden, wellicht.
LEES OOK > Kinderen laten meesparen voor grote aankopen is deel van financiële opvoeding
Praat erover
Over zakgeld best afspraken gemaakt mogen worden. Je spreekt samen met je kind af waar het geld voor dient en wat je verwacht naar sparen toe. Bij jonge kinderen hou je dat simpel, om meer vrijheid en eigen inbreng te geven als ze ouder worden.
‘Je kunt niet gewoon, zonder boe of ba, elke maand een bedrag in hun hand geven of op hun rekening storten. Ga eens samenzitten en bespreek wanneer en hoe ze hun centen krijgen en wat ze ermee kunnen betalen: “Je mag er af en toe iets lekkers van kopen of je kunt ermee sparen voor een nieuwe gsm.”
Zie zakgeld in de eerste plaats als leergeld en overlaad hen dus niet met regels en afspraken. Geef je kinderen de ruimte om er binnen bepaalde marges mee te experimenteren. Met die marges kun je gerust inspelen op de eigenheid van je kind’, zegt Ilse De Block van De Opvoedingslijn.
Als het moeilijk gaat
We praten niet zo gemakkelijk over geld en zeker niet als het moeilijk gaat. Nochtans zijn dat mooie leerkansen voor de kinderen: hoe ook jij soms iets wil, dat je niet onmiddellijk kan krijgen.
‘Moffel het niet weg als een bepaalde aankoop te duur is voor jou. Niet dat je hen met jouw geldzorgen moet belasten, maar toon gerust hoe jullie soms op zoek moeten naar een oplossing: “Ik wil dat graag, maar het is te duur nu.” Niet alles loopt vanzelf en dat mogen kinderen ook weten’, aldus nog Ilse De Block.
LEES OOK > Taboe doorbreken: durf praten over geld
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 12/02/2018, laatste update op: 18/07/2022Tags: leren omgaan met geld, opvoedtips, zakgeld