De Week van de Opvoeding vindt dit jaar plaats van 16 tot 23 mei en heeft als thema 'Opvoeden, dat doen we samen'. Gezinnen kunnen bij de opvoeding van hun kinderen steun krijgen van een netwerk van organisaties en diensten. Het kan de last op de schouders van ouders verlichten. Zo komt er energie vrij voor andere gezinsactiviteiten. En dat is in het belang van alle gezinsleden. Vier ouders getuigen over de hulp die zij inriepen.

In dit artikel: waar kunnen gezinnen die pas naar ons land zijn verhuisd terecht voor advies en informatie? Wie helpt de nieuwkomers?

 

Abbas en zijn vrouw wonen nu bijna een jaar in ons land. Ze komen uit Afghanistan met hun kinderen van 9 en 7 jaar. Op school hebben ze een achterstand. “Sami en Farook zijn nog jong en leren heel snel bij”, zegt Abbas. “Ze kunnen al veel beter Nederlands dan mijn vrouw en ik. De juf zegt dat het wel goed komt met hun schoolresultaten. Ze helpt hen echt goed.”

Hulp voor nieuwkomers

Ook Abbas en zijn vrouw kunnen rekenen op bijstand.

“In onze stad is een groep vrijwilligers die zich ontfermen over nieuwkomers. We kunnen met hen Nederlands oefenen, maar ook al onze vragen stellen. Over hoe het schoolsysteem hier in elkaar zit bijvoorbeeld. Wij kennen dat niet, mijn vrouw is zelfs nooit naar school geweest en kan niet lezen of schrijven. We volgen allebei cursussen Nederlands bij Open School zodat we onze kinderen kunnen helpen met hun schoolwerk.”

Iemand van de vrijwilligersorganisatie komt regelmatig bij hen langs. “Als je vreemd bent in een land, is alle steun welkom. Ze is – op onze vraag – ook al mee geweest naar een oudercontact”, vertelt Abbas.

Gepest op school

“Enkele weken geleden wilde Sami niet meer naar school. Hij vertelde dat hij uitgesloten wordt door de andere kinderen van de klas. Ze zeggen dat hij dom is en lachen hem uit. Dat doet ons veel pijn. Onze kinderen hebben al veel meegemaakt, we willen dat ze hier gelukkig zijn. Ik heb erover gepraat met de vrijwilliger en zij zal contact opnemen met de school. ‘Als de leerkrachten niet weten dat het gebeurt, kunnen ze er ook niets aan doen’, zegt ze. We zijn blij dat ze dat wil doen. Alleen zou het ons niet lukken.”

LEES OOK: De kracht van vluchtelingengezinnen

 

Andere artikels in het kader van Week van de Opvoeding 2019: ‘Opvoeden, dat doe je samen’

– Nele over de weg die ze aflegde met haar zoon met angststoornis

– Katrien zocht zelf hulp voor haar kind met autisme

– Kevin krijgt steun bij de opvoeding van zijn drie kinderen en voor zichzelf

– Evy is een alleenstaande mama, haar dochter krijgt hulp bij haar huiswerk

 

 

de bond gezinsbond verkiezingenDe Gezinsbond organiseert tal van opvoedingsondersteunende activiteiten, ook tijdens de Week van de Opvoeding.
Op de website vind je een overzicht van die activiteiten, gegroepeerd per provincie.
Heb jij zelf ook een vraag? Mail dan naar opvoeden@gezinsbond.be of bel 02-507.88.92.

Dit artikel verscheen in verkorte vorm in het meinummer van De Bond.

Leden van de Gezinsbond weten waarom!

 

Gepubliceerd op: 19/05/2019, laatste update op: 22/05/2019

Tags: , , ,