De zoon van Helena is in de ban van de game Fortnite. Als hij moet stoppen met spelen, kijkt hij op zijn smartphone naar commentaren over het spel. Vooral in de vakantie loopt het aantal uren gamen op. Helena vraagt zich af of ze het gamen moet en kan aan banden leggen

Veel ouders zitten met dezelfde vraag: ‘mijn kind gamet veel, kan ik het aan banden leggen?’. Zeker nu Fortnite razend populair is bij tieners. Het spel is eenvoudig en gratis en je kan het samen met vrienden spelen. Op verschillende sites (vb youtube) kan je gameplays volgen en andere spelers aanmoedigen. Dat werkt de hype nog in de hand. Het is normaal dat kinderen sterk opgaan in games, de makers hebben ze bewust zo gemaakt.

Grenzen stellen

Als ouder mag je zeker grenzen stellen aan het gamen. Maak van kleins af goede afspraken over schermtijd. Oudere kinderen geef je best inspraak over wat haalbaar is. Probeer een compromis te vinden. Maar zie wel toe op het naleven van de afspraken.

LEES OOK > Mijn kind wil alleen maar gamen: hoe ga ik daarmee om?

Enkele tips

  • Speelt je kind samen met vrienden? Spreek af met andere ouders welke tijdstippen jullie al dan niet oké vinden (bv. niet ’s voor het slapengaan of tijdens het eten).
  • Ook het stopmoment vooraf aankondigen kan helpen. Bijvoorbeeld het laatste spel aankondigen of tien minuten op voorhand waarschuwen.
  • Misschien kan je zelf ook eens meespelen? Ligt gamen je niet? Toon toch interesse en vraag hoe het spel verlopen is.
  • Meer schermtijd tijdens vakanties oké, maar dan ook voldoende buitenspeeltijd. Spreek bijvoorbeeld af dat een uurtje gamen afgewisseld wordt met een andere (buiten)activiteit.
  • Je kan ook een game- of schermvrije dag inlassen. Geen tv, smartphones, tablets of computers, ook niet voor de ouders! Door ‘ouderwets’ samen te spelen – voetbal, een gezelschapsspel…- leer je je gezinsleden op een andere manier kennen!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/08/2018, laatste update op: 18/07/2022