Jonge kinderen bruisen van energie. Ze springen en huppelen de hele dag door. Hun lichaam vraagt dus regelmatig om ‘bij te tanken’. Kleine snacks tussen de maaltijden zijn heel normaal, maar het is wel belangrijk om ze gezond te houden.

Kleuters, lagere schoolkinderen en adolescenten hebben drie maaltijden per dag nodig. Tussen die maaltijden hebben ze ook nood aan een kleine gezonde snack. Dat zorgt er ook voor dat ze beter eten tijdens de hoofdmaaltijden.

Jonge kinderen hebben een kleinere maag, en houden het dus best bij twee, maximaal drie snacks. Meer dan drie is niet aan te raden. Continu tussen de maaltijden eten is niet goed voor de tanden en leidt snel tot overgewicht.

Helaas zijn de populairste tussendoortjes meestal niet de gezondste. Ze zitten vaak vol suiker en vetstoffen en bevatten weinig essentiële voedingsstoffen. Het niet altijd even gemakkelijk om een gezonde snack aan je kroost voor te schotelen, maar met deze tips lukt het vast wel!

1) Koken, eten, spelen

Kinderen vinden het heerlijk om samen in de keuken te staan. Ze eten het ook makkelijker op als ze het zelf gemaakt hebben.

2) Wees creatief en varieer

Eten dat er leuk of grappig uitziet, gaan kinderen veel sneller opeten. Zeker als het een groente of fruit is dat ze nog niet geproefd hebben, kan dit een manier zijn om ze over de brug te halen. Probeer ook niet telkens hetzelfde aan te bieden, maar varieer.

3) Fruit en groenten in de buurt

Zet een fruitmand op tafel, zodat de opties zichtbaar zijn. Als er gezonde snacks in huis zijn die kinderen vrij mogen pakken, is de kans groot dat ze er meer van gaan eten.

LEES OOK > 7 maatregelen die gezinnen helpen om gezond(er) te eten

4) Gezonde lunch

Geef een lunchpakket mee van thuis, met gezonde snacks (komkommer, kerstomaatjes, rauwe wortel). Snijd het fruit of de groenten in hapklare stukjes, dat eet makkelijker.

5) Let op voor verborgen suikers

Suiker staat vaak niet expliciet als ‘suiker’ in de ingrediëntenlijst: vaak wordt het verstopt onder ‘onschuldiger’ klinkende namen. Alles dat op –ose of –siroop eindigt, is een vorm van suiker. Die zitten dan vaak in snacks als ontbijtgranen, yoghurt met vruchtensmaak, charcuterie, vruchtensap en crackers.

6) Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen zijn kleine na-apers: als je zelf op afgesproken tijdstippen en gezond eet, is de kans groot dat ook zij een regelmatig eetpatroon zullen ontwikkelen. Start de dag ook met een gezond ontbijt en maak afspraken om water te drinken bij de maaltijden.

7) Gezinsritueel

Eten met het gezin bevordert de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en het welzijn van een kind. Bepaal ook vaste eetmomenten – de hele dag door eten is niet bevorderlijk voor de trek bij de hoofdmaaltijden.

8) Maak een gezonde én lekkere snack

Uiteraard zal een kind eerder iets eten dat het lekker vindt. Voeg aan het fruit iets toe dat je kind lekker vindt, zoals (een beetje) chocolade.

LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter

9) De ideale snack

Een ideale snack bevat 100 à 150 kcal per portie. De keuze is groot genoeg: vers fruit, yoghurt zonder toegevoegde suiker, karnemelk, granenkoek of rijstkoek, een bruine of volkoren boterham met mager beleg, rauwe groenten (tomaten, komkommer, radijsjes, etc.)

10) Dorst is niet gelijk aan honger

Verwar dorst niet met honger: geef je kind water na elke maaltijd en snack.

11) Maak een slimme snack

Biedt na school gezonde snacks aan. Geef snoep en koek enkel bij speciale gelegenheden. Natuurlijk kun je ook af en toe een puddinkje, rijstpapje of speculaas geven, zolang het niet elke dag is en er duidelijke afspraken zijn (in het weekend, op een feestje …)

12) Tiende keer, goede keer

Onderzoek wijst uit dat kinderen minstens tien keer iets moeten proeven voor ze kunnen weten of ze het lusten. Een kind dat herhaaldelijk groenten en fruit krijg voorgeschoteld, zal sneller geneigd zijn om meer soorten te proeven.

LEES OOK > Gezonde én milieuverantwoorde voeding is dubbele winst

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 31/07/2018, laatste update op: 24/02/2022

Tags: , ,