Uit twee enquêtes van Yongo, het spaar- en beleggingsplatform van AG Insurance blijkt dat zowel ouders als leerkrachten vinden dat kinderen uit de lagere school moeten leren omgaan met geld. Dringend zelfs, want nog volgens de ouders en de leerkrachten kennen kinderen algemeen te weinig van financiële zaken.

Hoe pak je het aan?

Hoe kan je als ouders de ‘financiële opvoeding’ van je kind stimuleren? Met deze 8 tips leren 6- tot 12-jarigen omgaan met geld.

1) Begin vroeg met zakgeld

hoeveel zakgeld krijgt een kind
Infografiek via Yongo.

Zakgeld is niet populair voor kinderen jonger dan 12. Meer dan de helft krijgt geen. Van de kinderen tussen 6 en 12 jaar die wel zakgeld krijgen, krijgen de meeste minder dan 6 euro per week.

Toch valt er veel te zeggen voor (cash) zakgeld, ook voor jonge kinderen. Dat hoeft niet veel te zijn. Een klein bedrag dat hen leert sparen, voor dat extra speelgoedje of een snoepje dat jij écht niet wil kopen bijvoorbeeld. Tel ook af en toe samen het geld: zo ziet het kind de vooruitgang.

Meer info op www.zakgeld-geven.be.

2) Oefenen in het echte leven

Ook zonder zakgeld kunnen kinderen de waarde van geld leren: kijk samen naar de prijzen in de supermarkt en vergelijk ‘Paw Patrol’-koeken met andere koekjes bijvoorbeeld. Laat hen uitrekenen wat de drankjes op een terrasje kosten of stuur ze, zodra ze verantwoordelijk genoeg zijn, met 10 euro naar de bakker om twee broden en vier pistolets.

De dagelijkse toepassing leert dat alles geld kost en ondertussen oefenen ze (en jij!) nog wat hoofdrekenen ook. Ook spelletjes zoals winkeltje of Monopoly kunnen een en ander duidelijk maken over geld en budgetteren.

3) Praten over budgetten en kosten

Praten over geld vinden de meeste ouders niet zo fijn. Er zijn niet veel ouders die het maandinkomen of het gespaarde geldbedrag uitleggen aan de kinderen. Gezien de leeftijd van de kinderen is dat niet zo vreemd, maar het feit blijft dat geldvragen vaak taboe zijn.

Voor deze jonge kinderen uit de lagere school volstaan de grote lijnen, maar je kan wel aangeven dat sommige dingen te veel kosten of niet lukken die maand. Of dat je spaart voor een vakantie of voor de ‘dure’ maanden, september en december.

TIP: leer je kind (en je gezin) budgetteren met het kasboek van de Gezinsbond

4) Uitleggen waar geld vandaan komt

Meer dan 7 op 10 ouders vindt het belangrijk dat hun kind weet dat geld niet uit de lucht komt vallen. Dat kan je natuurlijk zeggen, maar voor een kind betekent dat niets. De link tussen werken en geld kan wel duidelijk gemaakt worden. Probeer dit alleen niet negatief te doen, zodat het kind niet de boodschap krijgt dat werken enkel dient om geld te verdienen. Of erger: dat ze enkel willen ‘werken’ (zoals huiswerk of huishoudtaken) als ze er geld voor krijgen.

5) Impulsaankopen weerstaan

Ouders vinden het ook belangrijk dat hun kind leert impulsaankopen en reclames te weerstaan. De verleiding is dan ook groot om elke impulsaankoop van een extra snoepje of spelletje af te blokken, maar dat is niet hoe kinderen leren. Laat ze het maar uitgeven, en voelen hoeveel langer ze moeten wachten op dat grotere ding waarvoor ze spaarden. Praat voor en na de aankoop ook over de gevolgen.

6) Leer je kind sparen

We zijn een natie van spaarders, en dat weerspiegelt zich ook in de resultaten: 3 op 4 ouders vindt sparen belangrijk. De meeste sparen ook zelf voor hun kind. 14 procent vindt dat kinderen dure extra’s 100 procent zelf moeten betalen, 59 procent vindt dat ze er deels voor moeten betalen.

Bespreek met je kind dat geld niet enkel dient om uit te geven, en bekijk waar het eventueel voor zou kunnen sparen. Zoek samen iets uit dat op relatief korte termijn (een paar weken of maanden) bijeen te sparen is, om je kind te laten zien dat het doenbaar is. Maak dit eventueel visueel zichtbaar met een taart, balkje of tekening die je kind inkleurt.

7) Geef niet bij als het op is

Is je kind een levensgenieter en spendeert hij alles wat hij krijgt quasi onmiddellijk? Weersta dan de verleiding (en het gezeur) om het iets extra toe te stoppen op een cruciaal moment. Ook ‘voorschotten’ hou je best beperkt, voor een uitzonderlijke uitgave én beperkt in de tijd (maximum twee à drie weken). Kinderen kunnen nog niet echt op lange termijn denken

Nadert je kind de tienerleeftijd en blijft dit probleem, ga dan eens aan tafel zitten om de uitgaven onder de loep te nemen. Hou dit zo neutraal mogelijk: vel geen oordeel over de dingen waar je kind geld aan uitgeeft, maar bespreek wel de gevolgen – geen nieuwe game kunnen kopen, bijvoorbeeld. Ook hier geldt dat een visuele voorstelling je kind kan helpen vol te houden.

8) Geef het goede voorbeeld

En zoals altijd wanneer het over opvoeden gaat, hebben de gewoontes van de ouders een grotere impact dan ze zelf bedenken. Winkel je in de supermarkt met een strikt lijstje of gooi je vanalles in de kar, zodat je soms driedubbele porties hebt? Ben je bezig met een budget of doe je zomaar wat? Vertel je aan je kinderen over de keuzes die je maakt en de prioriteiten die je stelt of praat je enkel over geld als ze slapen? Deze gewoontes leren kinderen onbewust veel over geld.

Een site als wikifin.be, het kasboek van de Gezinsbond of een budgetapp kunnen je helpen je uitgaven zichtbaar te maken en onder controle te houden. Voor kinderen kan een spaarplatform als Yongo helpen: het maakt spaardoelen overzichtelijk en stimuleert het sparen op zich. Bovendien kan de hele familie meedoen.

> Geld voor een goed rapport: goed idee?
> Huishoudelijke klusjes: betalend of niet?
> Hoeveel zakgeld krijgen kinderen uit de lagere school?
> Wat kinderen leren als ze zakgeld krijgen

Omgaan met geld leer je niet op een paar dagen of weken. Ook kinderen niet. Er zal veel herhaling en nog meer oefening bij komen kijken. En de ruimte om eigen beslissingen te nemen en te falen: geld uitgeven aan prullen bijvoorbeeld, of een spaardoel uit het oog verliezen. Zolang het gaat over kleine, te overziene risico’s kan je hen laten doen, al kan je achteraf wel praten over de effecten van hun financiële beslissingen.

YongoLedenvoordeel Gezinsbond

Gezinsbond en Yongo slaan de handen in elkaar. Voor onze leden die de code ‘gezin’ gebruiken, is er 20 euro op de lange termijn en vanaf de 13 maand onder bepaalde voorwaarden een gratis overlijdensdekking ter waarde van 1000 euro, gestort op een geblokkeerde rekening (met een maximum van 3000 euro per ouder).

Lees meer op deze pagina.

Financieel advies nodig?

Wie zich onzeker voelt over zijn of haar kennis van geld of budgetteren, kan terecht bij een opvoedingswinkel, Huis van het Kind of een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in de buurt.
Voor hulp en advies bij studietoelagen of je belastingbrief, kunnen leden van de Gezinsbond terecht bij onze sociaal-juridische dienst (sjd@gezinsbond.be of 02/507.88.66)
Meer informatie vind je bij onze artikels over financiële opvoeding. Blijf altijd op de hoogte door onze Facebookpagina te volgen!

 

Gepubliceerd op: 21/10/2019

Tags: , , ,