Jongens en meisjes zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Dat is het basisuitgangspunt. Maar in de praktijk worden er andere regels gehanteerd voor jongens en voor meisjes, voor mannen en voor vrouwen.
Daarmee doen we ‘onze jongens’ onrecht aan op verschillende manieren. Door een paar gewoontes in de opvoeding van jongens te veranderen, kunnen we ervoor zorgen dat jongens en meisjes erop vooruit gaan. Het beste is nog dat het geen buitengewone inspanning vraagt.
Opvoedtips voor jongens
1) Leer ze hun emoties herkennen en uiten op een gepaste manier
Emoties zijn wat ze zijn en ze mogen gevoeld worden. Ze mogen boos zijn, gefrustreerd, verdrietig, angstig … maar ze hoeven daarvoor geen speelgoed kapot te maken, te slaan, te schoppen of te brullen.
Die emoties leren herkennen, zorgt ervoor dat ze kunnen uitleggen en beredeneren wat ze waarom voelen. Nog belangrijker: ze raken niet opgekropt.
LEES OOK > Weg met het hokjesdenken: dromen van een toekomst zonder genderlabels
2) Laat ze spelen en dragen wat ze willen
Jurken dragen en met poppen spelen is niet altijd een teken dat je zoon liever een meisje wil zijn. Het gaat wel over uitproberen en experimenteren. Daarin meegaan is niet altijd gemakkelijk, zeker niet naar de buitenwereld toe.
Toch is het wel belangrijk, om verschillende redenen. Zo leert je kind verschillende dingen kennen, waardoor hij beter kan zeggen wat hem ligt (of niet). Wat niet wordt aangeboden, kan niet worden ontdekt!
3) Leg uit dat meisjes evenwaardig zijn
Als je een jongen een denigrerende uitspraak hoort doen over meisjes, kan je die vriendelijk maar kordaat pareren met ‘meisjes zijn evenveel waard als jongens’. Of je maakt van het rijmpje of gezegde een ‘jongensversie’. En dan voldoende herhalen.
4) Maak een voorbeeld van de vrouwen in zijn leven
Door bewust nadruk te leggen op alles wat de vrouwen in zijn leven betekenen en doen, worden die kwaliteiten ook in de verf gezet.
Dat wil trouwens niet zeggen dat prestaties van papa’s en opa’s verborgen moeten worden, integendeel!
5) Geef het goede voorbeeld thuis
Papa kan ook koken en mama een lamp vervangen. Het zijn kleine dingen, die kinderen ook oppikken.
Idem voor de taakverdeling thuis: in plaats van vaste taken te kiezen voor een kind, laat je elk kind alle taken afwisselend doen. Iets meer organisatie, toegegeven, maar ze leren ondertussen wél alles zelf doen.
LEES OOK > Gouden tips voor je je kind laat helpen in het huishouden
6) Leer grenzen te respecteren
Als er verhalen over (seksueel) misbruik van mannen naar (jongere) vrouwen opduiken, komt het altijd wel aan bod: dat grenzen niet gerespecteerd worden.
Daar kan je al vroeg mee beginnen. Door niet te aanvaarden dat ze verder kietelen als je stop zegt, door te bestraffen als er geweld of fysieke kracht gebruikt wordt om ‘gelijk’ te krijgen bijvoorbeeld.
7) Kijk voorbij de stoerheid
Jongens zijn vaak stoer, en zijn ook graag stoer. Maar soms is stoer gedrag en grootspraak meer ‘schone schijn’ dan realiteit. Wees alert voor de gevoeligheden die erachter kunnen schuilen: is er angst, zijn er emoties die niet kunnen benoemd worden, …?
Door deze gewoontes in de opvoeding te verwerken, krijgen jongens meer vrijheid om zich te ontwikkelen en ontplooien, zonder grenzen. Tegelijk wordt gewerkt aan gendergelijkheid. Een win-win dus!
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 17/11/2017, laatste update op: 13/06/2022