Kinderen hebben nood aan een luisterend oor. Wanneer ze hun verhaal kwijt kunnen bij iemand zijn ze opgelucht en voelen ze zich beter. Maar ook op lange termijn is gehoord worden cruciaal. Hun zelf vertrouwen kan zo namelijk groeien.

Maar met aandacht luisteren naar onze kinderen is niet altijd even gemakkelijk. We hebben het druk: de kinderen moeten naar school gebracht, het werk moet af, de boodschappen moeten gedaan, het huis moet worden opgeruimd … Dat we dan al eens afgeleid raken door onze eigen problemen, is niet meer dan normaal.

Om ons te ondersteunen bij het aandachtiger luisteren naar onze kinderen, stelde Awel 6 luistertips samen. Het lijken misschien maar kleine tips, toch brengen ze je al een heel eind in een gesprek:

1) Maak tijd

Kies een rustig moment uit en maak bewust de keuze dat je jou ten volle op het verhaal van je kind zal concentreren.

2) Knik

Door te knikken, ‘mhm’ te zeggen of korte opmerkingen te geven, laat je zien dat je mee bent met het verhaal en stimuleer je je kind om verder te vertellen.

3) Stel vragen

Denk niet dat je de waarheid kent over wat je zoon of dochter voelt, maar wees er nieuwsgierig naar en stel vragen. Verlies je niet te veel in details, maar stel vragen over de kern van het verhaal.

LEES OOK > Tips om het zelfvertrouwen bij je kind te laten groeien

4) Laat stiltes

Wacht af en toe nadat je kind iets gezegd heeft, tot hij zelf de stilte verbreekt (zonder dat het onaangenaam lang duurt). Zo kan je beiden nadenken over wat er al gezegd is en wat jullie nog willen vertellen of vragen.

5) Check

Vat een stuk van het verhaal dat je kind vertelt samen in jouw eigen woorden en vraag of je het goed begrepen hebt.

6) Ga niet te snel

Luister lang genoeg voor je eventueel oplossingen aanreikt. Dikwijls willen we dat te snel doen, waardoor je zoon of dochter zich niet begrepen voelt en in de verdediging gaat of afhaakt.

Dit artikel verscheen in kader van een sensibiliseringscampagne van Awel. Awel luistert naar kinderen en jongeren, maar helpt ook jou graag op weg. Lees er alles over op Awel.be.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/08/2018, laatste update op: 24/02/2022

Tags: , , , ,