Rappers als JeBroer, Boef en Lil Kleine zitten niet verlegen om een fuck, bitch, hoer, drugs, slet… meer of minder in hun teksten. In de hiphop niet echt nieuw, maar met de populariteit van Nederlandstalige rappers plots wel dichtbij. Want onze kinderen verstaan dat dus wel. En zingen uit volle borst mee…

Als ouder is het wel even slikken als je zulke woorden hoort uit de mond van je piepjonge kind. Is de onschuld van onze kinderen in gevaar? En welke ideeën nestelen zich op die manier in de jonge hoofdjes?

“Ik zweer het op mijn moeder, ik vertrouw ze niet. Soms een slet die ik in mijn auto wierp, maar ik dump ’er op de ring, nee we trouwen niet.”
Uit ‘Lauw’ van Boef

Zorgen maken

Voor alle duidelijkheid: niet alle rappers brengen gewelddadige, vrouwonvriendelijke, opruiende… muziek. Maar een deel van hen dus wel. De fans – en ze zijn met velen – zagen en zien daar blijkbaar weinig graten in. Uitspraken van Boef over vrouwen begin dit jaar veroorzaakten – gelukkig – wel een storm van kritiek.

Voor wie het gemist heeft: Boef kreeg een lift van drie meisjes na autopech. Hij noemde hen achteraf ‘kech’, wat zoveel betekent als hoer. Want, aldus Boef, meisjes horen niet ’s nachts op pad te zijn en niet in korte rokjes naar feestjes te gaan met alcohol en jongens. De plaats van vrouwen is thuis.

Als dat anno 2018, in het openbaar en ongegeneerd, uit de mond van een jonge kerel komt die dan ook nog eens immens populair is, ga je je als ouder toch wel zorgen maken.

Ze snappen het niet

Ik steek mijn licht op bij een kennis, mama van twee dochtertjes van 7 en 10 jaar. Ze hoorde hen Boef nog niet nazingen, maar Kind van de duivel van JeBroer wel. En ook Lil’Kleine met zijn rap over drank en drugs proberen ze mee te zingen.

“Ze begrijpen de helft van de tekst niet met dat zwaar Noord-Hollands accent, dus (voorlopig) niet echt een groot probleem”, vindt deze mama. “Ze blijven beleefd”. Met andere woorden: de kinderen gebruiken die schunnige taal (nog) niet.

Wellicht loopt het dus allemaal niet zo’n vaart met de impact op jonge kinderen. Het is nog niet omdat ze – vaak zonder te snappen waarover het gaat – flarden meezingen dat ze de ideeën meteen overnemen of het gedrag oké vinden.

Wat niet wil zeggen dat je als mama of papa aanmoedigt dat ze die woorden na-apen of opnemen in hun woordenschat… maar wat doe je dan wel?

Ideaal opvoedmoment

Kinderen verbieden om naar die muziek te luisteren is onmogelijk. Zoals wel vaker is praten een betere manier om ermee om te gaan. Want verbieden ‘werkt’ niet en heeft zelfs vaak een omgekeerd effect.

Een mama noemde op Twitter de uitspraken van Boef een uitgelezen opvoedmoment. “Kon ik eindelijk de boel eens duiden bij mijn dochter”, schreef ze. Een andere moeder van een negenjarige dochter zag het ook zo: “Perfect moment om je kinderen duidelijk te maken waarom je niet wil dat ze naar zijn muziek luisteren.”

Eerder had dochterlief die verzuchting van haar mama nooit begrepen. “Maar nu”, aldus de moeder, “heb ik haar verteld wat Boef had gezegd. Ik moest wel even uitleggen wat hoeren en prostituees zijn, maar ze snapte meteen dat die uitspraken iets zeggen over hij is, en over hoe hij omgaat met mensen.”

LEES OOK: Wat je tieners kunnen leren van ‘foute’ programma’s

Bedankt Boef

Er was ook een bericht voor Boef zelf.

Goed gezegd van die mama vind ik dat.

Tussen haakjes: de mama uit mijn kennissenkring, die zich voorlopig geen zorgen maakt over de invloed van rapteksten, ergert zich wel aan sommige K3 teksten die meisjes én relaties wel erg stereotiep neerzetten. “Ik vind dat beeld van meisjes als prinsesjes geen goede zaak”, zegt ze, “en die liedjes zingt ons tweetal – in tegenstelling tot de raps – wel van A tot Z mee.”

Hoe ga jij om met vrouwonvriendelijke, gewelddadige en andere liedteksten die door kinderen vrolijk worden meegezongen terwijl ze niet stroken met wat jij hen wil bijbrengen? Of met onschuldig lijkende liedjes die een erg rolbevestigende visie vertolken die je in de opvoeding van je kinderen net wil doorbreken?

Dit artikel verscheen eerst in De Bond, het ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. Nog altijd geen lid? Dat kan snel geregeld worden! Op de hoogte blijven kan ook via Facebook of Twitter.

Gepubliceerd op: 21/02/2018, laatste update op: 02/03/2018

Tags: , , ,