De meeste ouders en kinderen zijn het erover eens: samen eten is belangrijk. Het versterkt de band samen omdat je gesprekken voert en het tafelgebeuren is deel van de opvoeding. Kinderen leren de tafel dekken en afruimen, en ze oefenen hun tafelmanieren.

Dat vertaalt zich niet altijd in de praktijk. Veel gezinnen hebben geen tijd om samen te eten. Een op drie ouders ontbijt niet elke dag samen met de kinderen. Veertig procent zit ook ’s avonds niet samen aan tafel.

Gemiddeld zitten gezinnen 4,2 uur per week bij elkaar aan tafel, of nog geen 40 minuten per dag. Dat blijkt uit recent onderzoek van Collishop bij 1.400 ouders en hun kinderen (8-16j) aan.

Hoe komt het dat we iets laten schieten dat zo belangrijk is? Tijd is hier de belangrijke factor. Bij het (proberen) combineren van rollen en tijdsschema’s, sneuvelen er zaken – zoals bijvoorbeeld samen eten.

LEES OOK > Kleuter wil niet eten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Tips om samen te eten met het gezin

En één op drie voelt zich daar schuldig over. Deze tips helpen je om vaker te eten met het gezin:

  • Maaltijdplanner: leg voor de week vast wat je gaat eten en koop dat ook. Geen discussies, niet nadenken, niet (vaak) nog last minute naar de winkel.
  • Kook in het weekend of maak grotere porties: iets minder variatie misschien, maar wel veel tijd gespaard.
  • Voorzie soep voor kinderen die warm eten op school. Kan je zelf niet warm eten op het werk, dan heb je zelf toch al iets voedzaam om op terug te vallen en schuif je gezellig mee aan.
  • Dek de tafel op voorhand voor het ontbijt of zelfs avondmaal. Maak er iets moois van: gezinnen die eten aan een nette, versierde tafel, spenderen 70 minuten langer samen aan tafel per week.
  • Verdeel de taken: kinderen laten meehelpen in de keuken verkort de bereidingstijd en is ook een babbel- en leermoment! Zeker doenbaar voor wie huiswerk al achter de rug heeft…
  • Prik eventueel een vaste avond of weekenddag voor een gezamenlijke maaltijd. Vrijdag frietjesdag of zondag lasagnemiddag ofzo?
  • Sta iets vroeger op (slik!) en leg alles ’s avonds al klaar (kleren, koekdozen, werkrugzak, zwemgerief): misschien is er nu wel net genoeg tijd voor een boterham samen?
  • Smartphones en tablets aan de kant, voor ouders en kinderen.
  • Probeer late vergaderingen te vermijden of neem werk mee naar huis: zo kan je vroeger stoppen.

Gezinsvriendelijk bedrijf

Maar over dat laatste hebben ouders niet altijd veel te zeggen. Voor de Gezinsbond is een gezinsvriendelijk werkklimaat dan ook belangrijk. Flexibele werkuren, glijtijden, regelmatig thuiswerk of warme maaltijden die gezinnen mee naar huis kunnen nemen: deze maatregelen kunnen helpen om vaker gezinstijd aan tafel te hebben.

LEES OOK > Gezinsvriendelijk bedrijf: wat houdt het in?

Tijd samen

Lukt het niet om samen te eten? Maak dan van andere momenten gezinsmomenten. Je kan ook de dag of het nieuws bespreken in de auto bijvoorbeeld, bijpraten tijdens een wandeling, plezier maken in het weekend of voorlezen voor het slapengaan.

De Gezinsbond werkt elke dag om de belangen van gezinnen te verdedigen. Om de combinatie werk en gezin leefbaar te houden, is er bijvoorbeeld de campagne Gezin op het werk.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/12/2018, laatste update op: 25/02/2022

Tags: , , , , ,