Het huishouden slorpt best nog veel tijd op en door kinderen kan het nog langer duren. Ze halen de was weer uit die je net hebt weggelegd, ze doen hun schoenen niet uit als je net hebt gedweild, ze halen extra speelgoed uit. Als je de kinderen nu zou kunnen inschakelen …

Bij sommigen lukt het heel goed om de kinderen te laten helpen in het huishouden, bij andere net iets minder. Geen tijd om het uit te leggen, geen geduld om het opnieuw te doen, geen zin om half deftig geplooide was te hebben.

En toch. Het loont om kinderen van jongs af aan huishoudtaken te laten uitvoeren. Uiteraard omdat het gewoontes kweekt en kinderen vaardigheden aanleert. Niets zo zielig als de student die op kot gaat en nog geen ei kan koken, toch?

LEES OOK > Is kinderen laten helpen in het huishouden een goed idee?

Voordelen van helpen in het huishouden

Maar wist je dat helpen in het huishouden ook goed is voor het zelfvertrouwen van je kind? Het leert namelijk dat het een taak tot een goed einde kan brengen en leert daardoor in zichzelf geloven. Verder leert een kind ook plannen (eerst de aardappelen schillen voor je de bloemkool opzet!) en doorzetten. Niet alles lukt van de eerste keer, een eigenschap die nog vaak van pas zal komen.

Een onderzoek van Harvard toont ook aan dat een kind dat hielp in het huishouden vaker taken tot een goed einde brengen en empathischer reageren. In De Morgen zegt orthopedagoog Mariëlle Beckers ook dat het helpt bij de ontwikkeling van de hersenen. ‘Impulsbeheersing, concentratie, flexibiliteit, prioriteiten stellen … ‘ Of hoe het huishouden véél meer is dan een blok aan het been!

Proces

Kinderen leren de huishoudtaken uit te voeren is een proces. Soms lijkt het zelfs eerder op de processie van Echternach: wat de ene dag probleemloos lukt, gaat de volgende dagen absoluut niet.

Zo pak je het aan om de kinderen op een positieve manier te laten helpen in het huishouden:

  • Het goede voorbeeld van mama en papa helpt. Natuurlijk.
  • Begin klein en bouw de verantwoordelijkheid op. Belangrijk is daarbij om duidelijke taken te geven: ‘veeg de gang’ of ‘zet je schoenen onder de kapstok’ in plaats van ‘ruim de woonkamer op’.
  • Heb geduld: in het begin zal koken, opruimen of de was plooien veel langer duren en niet naar ‘jouw’ normen zijn. Neem zo weinig mogelijk uit handen! Het loont op lange termijn.
  • Proberen, repeteren, wie zijn best doet, zal het leren: het lukt niet van de eerste keer perfect. Oefening baart kunst. Wees dan ook mild en zeg niet (steeds) wat niet goed is. Schat in wat je kind kan, en wees daar tevreden mee.
  • Laat het ook eens los. Moet het snel gebeuren? Dan is het oké dat je het deze keer uit handen neemt. Zeg ook waarom aan je kind. Knoeit je kleuter (al dan niet opzettelijk) met de taakjes? Laat het een tijdje rusten. Bij een ouder kind kan je strenger optreden.
  • Hou rekening met de vaardigheden van je kind. Wie motorisch handiger is, kan sneller fijne taakjes aan zoals was plooien; bijvoorbeeld.
  • Wees niet te beschermend: een kleuter van 3 of 4 jaar mag best al eens met een bot mes iets proberen snijden.
  • Maak een overzicht van taken en laat je kind (soms) zelf kiezen.
  • Controleer de taken altijd! Is het niet (goed) gebeurd, herinner je kind er dan aan.
  • Gebruik de taken niet als straf: zo krijgen huishoudtaken een negatieve lading.

LEES OOK > Welke huishoudelijke klusjes kunnen kinderen doen?

Welke taken kunnen vanaf welke leeftijd?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de vaardigheden van het kind én van wat hij of zij al geleerd heeft. Vanaf de kleuterleeftijd kan je een taakje per dag vragen, lagere schoolkinderen 1 tot 3 per dag. Van tieners kan je meer hulp vragen: 3 tot 4 taken per dag.

Algemene richtlijnen vind je in de artikels hieronder:

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/10/2017, laatste update op: 26/04/2022

Tags: ,