Goed nieuws: de Kinderoppasdienst van de Gezinsbond is heropgestart! En daar zijn zowel de oppassers als de mama’s en papa’s érg blij mee. Avondje me-time? Komt eraan!

Kinderoppasdienst trekt op gang

Een heleboel jongeren staan te popelen om weer te komen oppassen. En ook steeds meer ouders lijken er klaar voor, want de boekingen stromen binnen. ‘Ik heb het gemist de voorbije maanden’, vertelt Tibe (18). Hij gaat al drie jaar babysitten voor de Kinderoppasdienst, en is blij dat het opnieuw kan.

‘Afstand bewaren is niet altijd mogelijk’, vertelt hij. ‘Zeker niet bij het kindje van 15 maanden waar ik vorige vrijdag op paste. Maar ik let erop dat ik mijn handen voldoende was, en hou de nodige afstand van de ouders.’

Snottebellen

Ook de ouders zijn opgelucht dat de oppasdienst terug is. Nu cafés en restaurants weer open zijn, kriebelt het om in het weekend eens uit hun kot te komen.

Ook Nele en haar man vonden het tijd voor wat quality-time met z’n tweetjes. De familie woont nogal ver om op te passen, en voor de coronacrisis hadden ze via de Gezinsbond al een poule van een 4-tal babysits. Dus boekten ze ook nu weer bij de Kinderoppasdienst.

‘Het is supergoed verlopen, totaal niet onwennig’, vertelt ze. De enige voorzorgsmaatregel die ze nam, was haar kinderen van 5 en 6 jaar opdragen om zelf hun snottebellen af te kuisen en daarna hun handjes te wassen.

Corona had op een ander front een groter, onverwacht effect. ‘Voor corona weenden de kindjes soms even als we weg gingen,’ zegt ze, ‘maar nu waren ze precies ook blij dat mama en papa eens het huis uit gingen!’

LEES OOK > Hoe vind je een goeie babysit?

Mag de oppas komen?

Om alles veilig te laten verlopen voor zowel de oppasser als het gezin, neemt de Kinderoppasdienst wel een aantal regels in acht. Oppassen kan enkel wanneer zowel de oppasser als het gezin geen medische klachten hebben die kunnen wijzen op COVID-19.

Is er iemand in het gezin ziek geweest? Dan kun je na minimum één week zonder symptomen weer een beroep doen op de Kinderoppasdienst. Is een gezinslid van de oppasser ziek, dan moet die oppas tijdelijk passen.

LEES OOK > Kinderoppasdienst van Gezinsbond gaat digitaal

Corona-babysitetiquette

Voor babysitters gelden eigenlijk gewoon dezelfde voorzorgsmaatregelen die de afgelopen maanden al zo vaak voor ons zijn uitgespeld.

Een goede handhygiëne blijft het allerbelangrijkste. Was als babysitter in elk geval je handen bij aankomst en wanneer er gegeten wordt – niet alleen bij maaltijden, ook bij tussendoortjes en snoep. Dat doe je uiteraard ook bij toiletbezoek en wanneer je een luier ververst.

Een mondmasker kan eventueel bij kinderen die oud genoeg zijn om te begrijpen waarom en hoe ze het horen te gebruiken. Bij kleine kinderen is het om diezelfde reden niet aan te bevelen.

KinderoppasdienstTijd voor dat avondje uit

Ben je lid van de Gezinsbond? Dan kan je in enkele muisklikken een oppas aanvragen bij de Kinderoppasdienst. Dus vertrouw je kinderen met een gerust hart toe aan de oppassers en plan eindelijk dat langverwachte avondje uit.

Op de site van de federale overheid vind je meer info over de voorzorgsmaatregelen. Bekijk ook onze tips om in coronatijden met de kinderen op restaurant te gaan en thuis bezoek te ontvangen.

Volg de Gezinsbond op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 22/06/2020, laatste update op: 28/07/2020

Tags: , ,