De Week van de Opvoeding vindt dit jaar plaats van 16 tot 23 mei en heeft als thema 'Opvoeden, dat doen we samen'. Gezinnen kunnen bij de opvoeding van hun kinderen steun krijgen van een netwerk van organisaties en diensten. Het kan de last op de schouders van ouders verlichten. Zo komt er energie vrij voor andere gezinsactiviteiten. En dat is in het belang van alle gezinsleden. Vier ouders getuigen over de hulp die zij inriepen.

In dit artikel: wie kan je helpen bij het huiswerk van je kind of als je kind een leerachterstand heeft?

Evy is een alleenstaande mama met drie kinderen. Dochter Emma zit in het tweede leerjaar. Vorig jaar bleek ze een leesachterstand te hebben en ook met rekenen heeft ze het moeilijk.

“Ik zou me wat meer met haar moeten kunnen bezighouden als ze haar huiswerk maakt”, zegt Evy, “maar ik ben alleen en er zijn nog twee jongere kinderen die ook aandacht vragen. Bovendien wil Emma vaak haar huiswerk niet maken. En dat leidt dan tot ruzie, wat de sfeer verpest voor iedereen. Of ze zegt dat ze geen huiswerk heeft, wat achteraf niet waar blijkt.”

Huiswerkbegeleiding

Evy: “Nu komt er al een half jaar een student van vzw De Katrol om mijn dochter te helpen bij haar huiswerk. Die jongen pakt het heel goed aan. Hij heeft veel geduld, ook als hij het vijf keer opnieuw moet uitleggen. Het gebeurt heel speels, mijn dochter vindt het leuk vindt en stribbelt niet tegen. Soms leest hij voor, dan hangen ook de jongsten aan zijn lippen.”

Hulp bij opvang

“Voor mij is dat een hele last minder. En de conflicten over het huiswerk zijn weg.”

Ook Evy zelf krijgt begeleiding. Af en toe komt er ook een begeleidster van de Katrol langs om te horen hoe het gaat. Dan mag ik echt alle vragen stellen waarmee ik zit. Ze doen er alles aan om een oplossing te zoeken. Zij hebben me geholpen om een betere woning te vinden, en dankzij hen vond ik ook opvang tijdens de schoolvakantie.”

De Katrol is een vzw die studie- en opvoedingsondersteuning biedt in kwetsbare gezinnen. De vzw startte in Oostende en is ondertussen actief in heel West-Vlaanderen en in delen van Oost-Vlaanderen.

 

Week van de Opvoeding 2019: ‘Opvoeden, dat doe je samen’

– Nele over de weg die ze aflegde met haar zoon met angststoornis

– Katrien zocht zelf hulp voor haar kind met autisme

– Abbas kan rekenen op vrijwilligers om de taal te leren en ons land te leren kennen

– Kevin is een alleenstaande papa die hulp zocht voor de opvoeding en zichzelf

 

de bond gezinsbond verkiezingenDe Gezinsbond organiseert tal van opvoedingsondersteunende activiteiten, ook tijdens de Week van de Opvoeding.
Op de website vind je een overzicht van die activiteiten, gegroepeerd per provincie.
Heb jij zelf ook een vraag? Mail dan naar opvoeden@gezinsbond.be of bel 02-507.88.92.

Dit artikel verscheen in verkorte vorm in het meinummer van De Bond.

Leden van de Gezinsbond weten waarom!

 

 

Gepubliceerd op: 17/05/2019, laatste update op: 22/05/2019

Tags: , , , , ,