Opvoeden is een hele klus die voor sommige ouders en sommige kinderen al wat gemakkelijker loopt dan voor anderen. Maar je staat er niet alleen voor. Verschillende organisaties staan klaar om te luisteren en je hulp te bieden bij de opvoeding.
Wie hulp bij opvoeding nodig heeft, geeft dat niet graag toe. Dat je het niet alleen kan, voelt als falen. ‘Durven hulp inschakelen, én die aanvaarden: dat was moeilijk, maar nodig’, zo verwoordt één mama het in haar getuigenis over haar kind met een angststoornis. Niet iedereen weet waar te beginnen. ‘Wij hebben die hulp zowat zelf bij elkaar gezocht’, zegt mama Katrien. Zij heeft een zoon met autisme.
Zelf hulp zoeken, is altijd een mogelijkheid. Voor wie echt niet weet waar te beginnen, zetten we enkele organisaties op een rijtje. Al deze organisaties werken gratis: ze helpen praktische zaken te regelen, geven advies, verwijzen door.
1) Vragen en advies over opvoeding van baby’s en peuters → Kind en Gezin
Bij kind en gezin kan je je vragen over verzorging en opvoeding van baby’s en peuters stellen tijdens je afspraak in een consultatiebureau. Je kan ook van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds bellen naar de Kind en Gezin-lijn. Ook via e-mail of chat kan je een medewerker je (niet-dringende) vraag sturen.
Meer informatie vind je op de site van Kind en Gezin
2) Steun en hulp bij opvoeding → Huis van het kind
Een Huis van het Kind is een goede plek om de zoektocht naar hulp voor je kind en/of je gezin te starten. Zoals de naam zegt, is zo’n ‘huis’ er voor het kind (en zijn omgeving). Huizen van het kind zijn er in bijna elke gemeente. Je kan er voor alles terecht, van hulp bij problemen tot opvang, workshops en zelfs gezondheidszorg. De dienstverlening is gratis.
Informatie, zoals adres of contactgegevens via huizenvanhetkind.be
LEES OOK > Wat is een Huis van het Kind?
3) Vraag over opvoeding → Opvoedingslijn
Voor wie gewoon een vraag heeft of de openingsuren van een Huis van het Kind niet haalt, is er de Opvoedingslijn. Je kan bellen of een vraag mailen. Op de website vind je ook onderwerpen waarrond vaak vragen zijn gesteld.
De Gezinsbond werkt samen met de Opvoedingslijn. Sommige van de vraag & antwoorden belanden op deze site, zoals over ruimte om te spelen, beloning bij een goed rapport of conflicten vermijden op wisseldag bij een scheiding.
4) Problemen op en met school → zorgleerkracht & CLB
Werken de problemen met je kind door op school of omgekeerd: stellen de problemen zich vooral op school? Dan zijn de zorgleerkracht en het CLB de eerste stappen op weg naar hulp. CLB is er niet enkel voor leerproblemen en de schoolloopbaan, maar kunnen ook psychische en emotionele problemen bij je kind aanpakken en zelfs gezondheidsproblemen begeleiden. Deze hulp is gratis.
5) Fysieke en mentale problemen → Huisarts/kinderarts
De huisarts is er niet enkel voor ziektes en kwaaltjes. Ook psychische problemen of problemen in de opvoeding kunnen hier besproken worden. De arts zal je doorverwijzen als gespecialiseerd hulp nodig is. De kinderarts kan hetzelfde doen voor jouw kind. Je betaalt de consultatie of het remgeld.
LEES OOK > Baby in huis? Ken je ons gratis magazine en nieuwsbrief al?
6) Nood aan een babbel, dag en nacht → Tele-Onthaal
Voor wie de reguliere openingsuren van diensten niet volstaan, of bij wie het potje net ‘s avonds of ‘s nachts overkookt, is er Tele-Onthaal. 24 uur op 24 uur staan vrijwilligers klaar om te luisteren. Heeft je kind of tiener een luisterend oor nodig, dan is er Awel.
Bel 106 (gratis) of chat via tele-onthaal.be. Awel is te bereiken op 102 (tussen 16 en 22u, op woensdag en zaterdag vanaf 14u) en via mail en chat. Meer info op awel.be.
7) Problemen binnen het gezin → CKG
Een centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning is er niet voor de alledaagse opvoedproblemen, maar voor de situaties waarbij de problemen boven het hoofd zijn gegroeid of de ouder(s) de zorg niet kunnen opnemen, omwille van allerlei moeilijkheden. In een CKG wordt er samen met jou gezocht hoe de situatie weer hanteerbaar wordt. Indien nodig kan je kind voor een tijdje opvangen worden. Advies is gratis, voor een training of verblijf wordt een beperkte bijdrage gevraagd.
Voor meer acute probleemsituaties of zwaardere problematieken bestaan ook hulporganisaties. Meestal kom je via een van bovenstaande organisaties terecht bij die hulpverlening.
Ook al voelt het soms zo, je staat er niet alleen voor. Hulp vragen mag, kan en moet zelfs. Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden, klinkt het soms, en dat klopt. Samen maken we er het beste van.
‘Opvoeden, dat doe je samen’: deze ouders vroegen hulp
- Nele over de weg die ze aflegde met haar zoon met angststoornis
- Katrien zocht zelf hulp voor haar kind met autisme
- Abbas kan rekenen op vrijwilligers om de taal te leren en ons land te leren kennen
- Evy is een alleenstaande mama, haar dochter krijgt hulp bij haar huiswerk
- Kevin kreeg steun voor de opvoeding van zijn drie kinderen na een scheiding.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 23/05/2019, laatste update op: 10/02/2022Tags: awel, huizen van het kind, kind en gezin, mama zijn, opvoedingslijn, opvoedingstips, opvoedingswinkel, papa zijn, week van de opvoeding