Ze blinken zo mooi, rollen leuk, hebben opvallende kleurtjes en passen perfect in kleine kinderhandjes. Jonge kinderen denken vaak dat batterijen speelgoed of snoepjes zijn. Zeker de kleine knoopcellen zijn gevaarlijk omdat ze makkelijk worden ingeslikt. Wat als het fout loopt? En hoe kan je dat voorkomen?

Van de afstandsbediening tot de weegschaal of het speelgoed van de kinderen. We hebben allemaal batterijen in huis.

En dat is niet altijd zonder risico. Blijven ze te lang in een apparaat zitten dat niet wordt gebruikt, dan kunnen ze lekken. En rondslingerende batterijen zijn aantrekkelijk voor jonge kinderen.

Hoe voorkom je dat kinderen met batterijen spelen? En wat als je vermoedt dat ze een batterij hebben ingeslikt?

LEES OOK > Vergiftiging bij kinderen: wat moet je doen als je kindje gevaarlijke producten binnenkrijgt?

Antigifcentrum

Het Antigifcentrum krijgt jaarlijks heel wat oproepen binnen over ongevallen met batterijen. Het gaat dan vaak over huidcontact met lekkende batterijen, maar ook over inslikken.

In 2020 ontving het centrum 305 oproepen voor ongevallen met batterijen. 167 slachtoffers (dus 54,7%) waren jonger dan 14 jaar.

Grijpgrage handjes

Bebat geeft al 25 jaar gebruikte batterijen een nieuw leven door ze in te zamelen, te sorteren en te recycleren en geeft op hun website een heleboel tips om ongevallen met batterijen thuis te voorkomen.

De eerste tip is meteen ook de belangrijkste: bewaar batterijen uit het zicht en buiten bereik van kleine kinderhandjes. Lege batterijen stop je niet in je jaszak of handtas en laat je niet rondslingeren. Je verzamelt ze in een doosje, op een hoogte waar kinderen er niet bij kunnen.

Deponeer je de inhoud van dat doosje regelmatig in een Bebat-verzamelbox, dan zijn ze meteen ook het huis uit.

LEES OOK > Batterijen en brandgevaar: waar moet je op letten?

Tips om ongevallen te voorkomen:

  • Koop vooral batterijen in blisterverpakking. Dat krijgen kinderen moeilijk open.
  • Wissel geen batterijen in het bijzijn van kinderen en geef altijd het goede voorbeeld. Steek zelf geen batterij in je mond tijdens het verwisselen.
  • Controleer altijd of het batterijcompartiment van speelgoed of huishoudtoestellen goed sluit. Verstevig eventueel met extra tape.

Batterij ingeslikt? Dit moet je doen

En wat als je het dan toch ziet gebeuren? Of denkt dat het net gebeurd is? De afstandsbediening van de tv valt en voor je het weet heeft je peuter de batterij in zijn mond. En vraag niet hoe, maar je dochter slikte net zo’n kleine knoopcelbatterij in.

‘Bijzonder gevaarlijk, want er is niet alleen kans op verstikking. Knoopcelbatterijen die vast komen te zitten in de slokdarm kunnen in twee uur tijd ernstige symptomen geven zoals perforatie’, legt adj. algemeen directeur Dominique Vandijck van het Antigifcentrum uit.

  • Geef je kind niets te eten en laat het niet braken.
  • Ga meteen naar de dichtstbijzijnde spoeddienst. In het ziekenhuis zullen de hulpverleners nagaan waar de batterij zich precies bevindt. Indien je de verpakking van de batterij nog hebt of het apparaat waarin de batterij zat, neem dit mee zodat de arts kan checken om welke type batterij het gaat.
  • Zit de batterij vast in de slokdarm, dan kan ze meteen verwijderd worden via een gastroscopie. Heeft de batterij al de weg gevonden naar de maag, dan gaat de dokter ervan uit dat de knoopcel zijn tocht zal verderzetten op de natuurlijke manier.
  • Kinderen experimenteren graag en stoppen ook al eens knoopcellen in hun neus of oren. Ook die moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Twijfel je? Contacteer zo snel mogelijk een arts.

LEES OOK > BBQ en vuurkorven: hoe hou je het brandveilig met kinderen?

Wat met uitgelopen batterijen?

Wanneer batterijen te lang in een apparaat blijven zitten, kunnen ze gaan lekken. Dat herken je aan de witte korreltjes die vastgekoekt lijken. De chemische stoffen kunnen je huid irriteren en kledij beschadigen. Doe dus handschoenen aan en een schort wanneer je de batterijen wisselt. Was je handen ook goed!

Doe de batterijen in een doorzichtig plastic zakje en breng ze zo snel mogelijk naar een Bebat inzamelpunt. Wanneer je speelgoed of een apparaat een tijdje niet gebruikt, haal je er best de batterijen uit om ze op een aparte (en veilige) plaats te bewaren.

Meer info en tips? Surf naar bebat.be en antigifcentrum.be.

Is jouw huis kindveilig? Ontdek het in het Reuzenhuis

Wist je dat thuisongevallen de grootste oorzaak zijn van dodelijke kwetsuren en letsels die leiden tot invaliditeit bij jonge kinderen? Daarom creëerde de Gezinsbond het Reuzenhuis.

Samen met vele partners werken we rond bewustwording van de gevaren voor kinderen in en rond je thuisomgeving. In het Reuzenhuis, dat dit jaar door het land trekt, ontdek je hoe het is om als jong kind in huis te wonen. Alles is drie keer groter! Terwijl je rondloopt in de leefwereld van je kind, leer je preventietips om je woning aan te passen en kindveilig te maken.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/05/2021, laatste update op: 03/08/2022

Tags: