Je kind op jonge leeftijd bewust maken van de waarde van geld én hen ermee leren omgaan, daar speel je als ouder een grote rol in. Maar hoe begin je eraan? Met het traditionele spaarvarken én met een quiz op maat van jouw kind.

Bij financiële educatie zijn de ogen al snel gericht op het onderwijs. Zodra een kind leert rekenen, kan het ook met munten en biljetten aan de slag.

In de lagere school gebeurt dat bijvoorbeeld in de vorm van een rollenspel waarbij kinderen op winkelbezoek gaan. Dat is een eerste stap, maar omgaan met geld houdt nog veel meer in. En daar is zeker een taak voor de ouders weggelegd.

Geld in het dagelijkse leven

Sommige ouders kiezen ervoor om jonge kinderen al een klein bedrag aan zakgeld te geven. Maar ook als je die keuze niet maakt, zijn er genoeg kansen om in het echte leven met geld te oefenen.

Kijk samen naar de prijzen in de supermarkt, laat je kind de drankjes op het terras uitrekenen of stuur iets oudere kinderen alleen naar de bakker. Zo krijgen ze beetje bij beetje een idee hoeveel dagelijkse uitgaven kosten.

Uit onderzoek blijkt dat in gezinnen niet vaak over geldzaken gesproken wordt. Toch is het belangrijk om kinderen met geld te leren omgaan. Als je zo’n gesprek op kindermaat voert, leert je kind de waarde van geld kennen en beseft het waarom je een bepaalde aankoop bijvoorbeeld even uitstelt.

LEES OOK > Kinderen leren omgaan met geld: hoe pakken ouders het aan?

Spaarvarken

Ieder van ons kent ze uit z’n eigen kindertijd: de spaarpotten. Ook al zijn ze nu misschien minder populair, die ‘spaarvarkentjes’ maken sparen in elk geval heel concreet voor een kind.

Zoek een geschikt moment om het met je dochter of zoon ook eens over de spaarrekening te hebben. Dat levert vaak boeiende gesprekken op.

Waar wil je kind voor sparen, op welke termijn en voor welk bedrag? Zoek samen iets uit dat je op een paar weken of maanden tijd bijeen kan sparen. Met een taart, een balkje of een tekening om in te kleuren, kun je dat visueel zichtbaar maken. Ook met de spaarformule van Yongo kan dat heel makkelijk.

Speelse kennismaking met geld

Ook de Gezinsbond ondersteunt ouders bij de financiële opvoeding van hun kinderen. Dat doen we met onze standpunten, vormingsavonden en artikelen over allerlei financiële thema’s in De Bond en op deze website. Maar ook verzekeraars en kinderbijslagfondsen nemen hier initiatieven.

Zo heeft AG Insurance, samen met de Gezinsbond en My Family (een van de uitbetalers van het groeipakket), financiele-educatie.be gelanceerd. Dit platform prikkelt je kroost om samen met mama of papa allerlei vragen en opdrachten over geldzaken op te lossen.

Vooraf kies je het leerniveau van de vragenronde op maat van je kind. We hopen dat deze speelse quiz met thema’s als geld en sparen helpt om kinderen financieel weerbaarder te maken.

Ook een aanrader: het webinar ‘financiële opvoeding van kinderen: tips van experts’ met tips & tricks van 3 experten. Het webinar kan je makkelijk hier herbekijken.

Ledenvoordeel Gezinsbond

sparen voor je kind

Gezinsbond en Yongo slaan de handen in elkaar. Onze leden die de code ‘gezin’ gebruiken, krijgen bij Yongo 20 euro op de lange termijn, en vanaf de 13de maand onder bepaalde voorwaarden een gratis overlijdensdekking ter waarde van 1000 euro, gestort op een geblokkeerde rekening (met een maximum van 3000 euro per ouder). Lees meer op deze pagina.

Dit artikel verscheen in juni 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 18/06/2020, laatste update op: 04/04/2022

Tags: ,