Net als tanden poetsen moet ook afval beperken en goed sorteren een dagelijkse gewoonte worden. En net omdat recycleren onderdeel is van onze dagelijkse routine, is het zo belangrijk om je kind hierbij te betrekken.

Ze leren het op school, Samson en Marie maakten er al een liedje over en vuilnisbakken in de vorm van een pinguïn of dolfijn prikkelen kinderen om hun afval niet op straat te gooien. Ook thuis is het belangrijk om je kinderen te wijzen op het belang van recycleren. Als je hen al op jonge leeftijd leert hoe een kleine bijdrage een grote impact kan hebben op de wereld, is de kans groter dat ze verantwoordelijke volwassenen worden.

Je weet het wel: door te sorteren krijgen verpakkingen een tweede leven, hebben we minder grondstoffen nodig, besparen we energie en stoten we minder CO2 uit. Maar hoe leg je dat grote verhaal uit aan kleine kinderen? En hoe zorg je dat sorteren een dagelijkse gewoonte wordt?

‘Papa, wat gebeurt er wanneer ik mijn fles in de glasbol gooi?’

Weet je niet goed waar te beginnen, lees je dan eerst even in op de website van Fostplus, de drijvende kracht achter de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. Je vindt er alle info over sorteren, maar ook filmpjes die heel helder uitleggen wat er bijvoorbeeld gebeurt met een flesje dat je in de glascontainer gooit. Probeer dat grote afvalverhaal te visualiseren. En maak misschien eens knutselwerkjes van afval? Een kasteel gemaakt van wc-rolletjes toont je kind dat afval hergebruikt kan worden.

LEES OOK > Vraagt je kleuter ook zo vaak waarom? Zo ga je er slim mee om!

Maak sorteren makkelijk

Het is vooral belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren nog steeds het meest van hun ouders. Gooi jij je kauwgom op straat, dan is de kans groot dat je kind dat ook gaat doen. Zorg dat recycleren thuis leuk en makkelijk wordt. Staan de vuilnisbakken buiten, dan is de kans al kleiner dat ze zelf hun potje yoghurt in de pmd-zak zullen gooien. Onhandige vuilnisbakken zetten niet aan tot recycleren, zeker niet bij kinderen.

Wie wordt de baas van de vuilnisbakken?

Kinderen vinden het fijn wanneer ze mogen helpen en verantwoordelijkheid krijgen. Maak hen ‘baas van de vuilnisbakken’, maak samen labels en denk na over hoe jullie gezin de planeet mooier kan maken. Misschien kunnen jullie affiches maken met tekeningen welk afval in welke vuilnisbak mag?

LEES OOK > Is kinderen laten helpen in het huishouden een goed idee?

Doneer speelgoed of word Mooimaker

Er zijn zoveel mooie initiatieven die jonge kinderen betrekken en stimuleren om de planeet weer ‘beter’ te maken. Word Mooimaker bijvoorbeeld en ga op woensdagmiddag samen afval rapen in de straat. Je neemt twee vuilniszakken mee en sorteert onderweg al wat bij het restafval moet en wat in de blauwe zak.

Of kruip eens samen op zolder en selecteer speelgoed dat de kinderen niet meer gebruiken. Laat hen dozen vullen en denk samen na aan wie of aan welke instantie je het speelgoed kan doneren. Zo leren ze dat ook oude spullen echt wel een tweede leven kunnen krijgen.

Met de vakantie en meer tijd in aantocht, is samen recycleren niet alleen een leuke activiteit om je kinderen bezig te houden, het is ook nog eens bijzonder leerzaam en onze planeet zal je dankbaar zijn. Doen!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 10/06/2022, laatste update op: 04/10/2022