Kinderen veranderen je leven. Maar het blijkt dat de verandering niet bij iedereen dezelfde is. Zo bestaat er een opvallend verschil tussen mama’s en papa’s, en dat gaat verder dan het biologische.
Dat verschil tussen mama’s en papa’s is … slaap! Dat beperkt zich niet tot de eerste weken of maanden, maar gaat over jaren. Mama is moe? De kinderen zijn de reden.
Vermoeidheid bij mama’s
Uit een Amerikaanse studie bleek dat vrouwen zo moe zijn omdat … ze kinderen hebben.
Met andere woorden: alleen kinderen in huis voorspelden te weinig slaap bij vrouwen. Jonge vrouwen met kinderen rapporteren ook vaker dat ze zich vermoeid voelen in de loop van de dag in vergelijking met kinderloze vrouwen: 14 versus 11 dagen per maand.
En dat terwijl slaap wel belangrijk is: slaaptekort wordt gelinkt aan gewichtstoename, hartproblemen en depressies.
Meer kinderen, minder slaap
Het is weinig verrassend dat de kans op slaaptekort bij mama’s ook toeneemt naarmate er meer kinderen zijn in het gezin. Al is het wel even slikken bij de cijfers: elk kind extra vergroot de kans op te weinig slapen met 50 procent.
LEES OOK > Een baby én een kleuter in huis: hallo slaaptekort!
Slaaptekort bij mannen
Bij mannen bestaat het verband tussen kinderen en slaaptekort niet. Of toch niet in deze studie. Een eerdere studie bracht wel aan het licht dat kersverse papa’s minder slapen dan de mama’s. De reden daarvoor is dat papa’s zeer weinig vaderschapsverlof hebben en dus zowel ‘s nachts wakker worden en helpen met de baby als overdag gaan werken.
Mama’s kunnen de eerste weken meestal langer slapen (bijvoorbeeld na de ochtendvoeding) of dutten ook overdag (een beetje).
Mama is moe: de oorzaken
De oorzaken van vermoeidheid bij mama’s zijn heel uiteenlopend.
- Hormonen: hierdoor zijn mama’s gevoeliger voor hun baby en worden ze ook sneller wakker
- Fysieke ongemakken na de bevalling
- Zorgen en stress: gepieker zorgt voor moeilijker inslapen
- Combinatie van rollen, zoals werk en gezin: vermoeiend op zichzelf!
- Gewoontevorming: na maanden of jaren regelmatig uit de slaap te zijn gehaald, wordt doorslapen moeilijk, zelfs al slapen de kinderen de hele nacht door.
Het onderzoek werd gevoerd door de Amerikaanse neurologe Kelly Sullivan, verbonden aan de Georgia Southern University. Via de telefoon werden meer dan 5.000 mensen bevraagd over hun slaappatroon en energieniveau. Dat werd dan gelinkt aan factoren als leeftijd, geslacht, ras, onderwijsniveau, aantal kinderen, inkomen, BMI, sport, werk en snurken.
LEES OOK > 5 dingen die je niét moet doen voor je kind gaat slapen
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 04/01/2018, laatste update op: 09/02/2022Tags: mama zijn, momlife, papa zijn, slaapproblemen