En dan kwam dat verlossende bericht: de horeca gaat terug open, mét protocolfiches en richtlijnen die nog nageleefd moeten worden. Maar we mogen dus weer op restaurant. Altijd een avontuur, zeker met kinderen. ‘Beperk je verplaatsingen in de zaak’ wordt er aangeraden. Begrijpelijk, maar hoe leg je dat uit aan je enthousiaste vierjarige?

Eindelijk mogen we weer onze voeten onder tafel gaan schuiven. Een opsteker van formaat voor veel ouders die al drie maanden hun uiterste best doen om elke dag eten op tafel te toveren.

Dit weekend kunnen we weer op restaurant! Heerlijk! Met de grote vakantie voor de deur, nemen we onze kinderen binnenkort ook weer vaker mee. Maar wat doen we met al die kleuterenergie die een hele lockdown lang opgespaard werd?

Hoe zorg je ervoor dat kinderen braaf op hun stoel blijven zitten? En zijn die speelhoekjes of speeltoestellen wel coronaproof?

Laat bij je reservatie weten dat er kinderen meekomen

Inge Pennewaert werkt al haar hele carrière in de horeca. In sterrenrestaurant Centpourcent doet ze momenteel de zaal, haar man Bart is sous-chef in de keuken. Als horecakoppel gaan ze graag uit eten en nemen ze vaak hun dochtertje van vier mee. Een ervaringsdeskundige dus.

‘Maak je er als ouder vooral op voorhand niet te veel zorgen over. Ben je zelf gestresseerd, dan voelen je kinderen dat en straal je dat alleen maar uit. Kinderen zijn bij ons op restaurant nog steeds welkom, ook na de lockdown!’ vertelt Inge.

‘Bel je om te reserveren? Laat dan al even weten dat er kinderen meekomen. Vraag het restaurant meteen ook of dat oké is. Restaurants weten dat graag op voorhand. Dan kunnen ze al een kinderstoel klaarzetten of het bestek wat aanpassen. Zo verloopt het binnengaan meteen vlotter en gestructureerder, én voel je je als ouder meteen welkom.’

Spelen en ontsmetten

En hoe zit het nu met corona? Zijn die speeltoestellen wel ontsmet? En kunnen flesjes nog wel opgewarmd worden? Een telefoontje met Horeca Vlaanderen leert ons dat er in de communicatie van de overheid niets staat over veiligheidsvoorschriften naar kinderen toe.

Is er een speelhoek in het restaurant waar je gaat eten, dan moet je vertrouwen op het engagement van het restaurant dat ook de speelhoek regelmatig ontsmet wordt, tot de potloden toe. Durf er gerust ook naar vragen.

LEES OOK > Terug bezoek over de vloer: zo pak je het aan

Heb je een vraag, vraag het gewoon

Als Inge en haar man Bart op restaurant gaan met hun dochter bereiden ze zich goed voor, zeker nu. ‘Ik heb altijd een hele zak vol spullen bij. Kleurpotloden of boekjes. Door de social distancing staan de tafels wat verder van elkaar en is het gelukkig alleen maar comfortabeler voor gezinnen met kinderen. Je hebt nu ook wat meer ruimte om hun zak met speelgoed naast je te zetten.’

‘Ben je onzeker over iets, durf het ook meteen vragen bij het binnenkomen. “Wat is het makkelijkste voor jullie?”, “Waar laat ik mijn spullen achter?”, “Waar zet ik de kinderwagen?”. Dat kan je ook al bij je reservatie vragen,’ geeft Inge als tip.

‘Toen mijn dochter 1 jaar was, ging ze al mee naar sterrenzaken. Toen ze wat lastig werd of een dutje moest doen, gingen wij kort even wandelen voor we onze lunch verderzetten. Dat ging perfect, gewoon even afstemmen met het restaurant.’

Kindvriendelijk is niet kinderachtig

Een kindvriendelijk restaurant is niet noodzakelijk een restaurant met een speelplein buiten of speelhoekje in het restaurant. Kindvriendelijk is niet noodzakelijk kinderachtig.

Het is vooral een restaurant waar ouders met kinderen welkom zijn en zich op hun gemak voelen. Waar er kinderstoelen zijn, een ververskussen aanwezig is of er een aangepast menu is voor kinderen. En dat moeten niet altijd frietjes met appelmoes zijn.

Veel restaurants doen hun best om ook een lekker kinderbord te maken. Een pasta met wat tomatensaus en vis bijvoorbeeld.

LEES OOK > Korting voor brave kinderen op restaurant: willen we dat wel?

Geniet ervan!

Onthoud dat een kind op restaurant gaan ook moet leren. Begeleid je kinderen erbij. Bereid hen voor op wat er zal gebeuren en wat kan en niet kan.

Vertel hen ook dat op restaurant gaan nu een beetje anders is. Dat er net zoals op school ook mondmaskers zullen zijn. Dat er misschien wachtrijen zullen zijn, ook aan het toilet.

Is op restaurant gaan nog nieuw voor je kind? Begin dan eens met een restaurant met een speelhoek. Reserveer ‘s middags of vroeg op de avond en neem wat kleurpotloden of prentenboeken mee.

Aarzel niet om het restaurantpersoneel vragen te stellen als je je onzeker voelt. En staat er een wachtrij aan het toilet en “is het dringend”, vraag dan of je met je kind even voor mag.

En geniet er vooral van, samen. Nu we het weer kan en mag! De horeca zal je met open armen ontvangen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 11/06/2020, laatste update op: 08/07/2020

Tags: