Tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten gooit ook Ketnet dit jaar weer alles in de strijd. STIP IT is terug, én er is een campagne voor ouders rond cyberpesten. Want als ouder kun je heel wat doen tegen dat vaak moeilijk zichtbare pestgedrag.

Week tegen Pesten

Op vrijdag 5 februari ging de Week tegen Pesten van start. Daarmee is het initiatief van het Vlaamse Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alweer aan zijn negende editie toe.

Die aandacht is nog steeds nodig: maar liefst één kind op de zes in Vlaanderen is al eens gepest, en één op de dertig krijgt er dagelijks mee te maken. Die ervaring snijdt diep, en kan de ontwikkeling van kinderen en jongeren zwaar tekenen.

STIP IT

Ook Ketnet springt weer mee in de bres, met het initiatief Samen Tegen Iemand Pesten. Of, korter en bekender: STIP IT! Je ziet de vier stippen weer overal opduiken: op tv, op de stoep, bij de bakker, en op de Instagram van bekende Vlamingen.

‘STIP IT is uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen’, zegt netmanager Annemie Gulickx. ‘We willen kinderen zo verbinden en in beweging zetten tegen pesten.’

En dat werkt. Maar liefst 9 op de 10 Vlaamse kinderen kent STIP IT. En nog belangrijker: bijna de helft van de bevraagde kinderen zei dat het hen over de drempel heeft geholpen om iemand in vertrouwen te nemen over pestgedrag.

LEES OOK > De rol van ouders bij pesten op school

Vier stippen tegen pesten

Wil je zelf ook tonen dat pesten niet oké is? Zet dan vier stippen op je hand. Of haal krijt boven en stip it op de stoep. Op Ketnet kun je je foto uploaden op een kaart van Vlaanderen. Zo krijgen we samen heel Vlaanderen bomvol gestippeld tegen pesten.

Ook de bakkers doen trouwens mee. Je vindt gebakjes met 4 stippen in hun etalage. Met dat lekkers kun je iemand die gepest wordt een groot plezier doen. Wie weet komt het wel van pas om je excuses aan te bieden aan iemand die je zelf gepest hebt?

Echte verhalen op Ketnet

Op Ketnet vertellen kinderen en bekende Vlamingen deze week elke dag om 18:35u hoe zij te maken kregen met pesten. Dempsey van Helden bijvoorbeeld, Lore van Down the Road, en Mathias Vergels. Maar ook onbekende Ketnetters brengen open en eerlijk hun verhaal.

Je kunt het STIP IT-programma, met Sarah Mouhamou en Nora Gharib, herbekijken op vrt.nu en in de Ketnet-app.

LEES OOK > Wat is cyberpesten?

Ouders tegen cyberpesten

Het is soms moeilijk te herkennen of je kind gepest wordt. Pesten dat online plaatsvindt, blijft nog makkelijker verborgen. En het houdt niet op eens je de speelplaats achter je hebt gelaten. Het blijft je achtervolgen, zelfs tot in je slaapkamer.

Met een pakkend campagnefilmpje wil Ketnet cyberpesten daarom onder de aandacht brengen. Zie je het filmpje op de tv of in je feed? Grijp het dan aan om met je kinderen te praten over pesten.

Ben je bezorgd dat je kind misschien gepest wordt, maar weet je niet goed hoe dat aan te pakken? Deze tips, websites en boeken kunnen je helpen.

Nog meer achtergrondinformatie en handvaten kan je op het nieuwe Ketnet voor ouders terugvinden.

LEES OOK > Waar kan je terecht als je kind in aanraking komt met pesten?

De Gezinsbond is actief lid van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/02/2021

Tags: , ,