We willen dat onze kinderen het goed doen. Niet gewoon goed, stiekem dromen we dat hij of zij (een van) de eerste, de beste, de mooiste, de slimste, de braafste… wordt. Haal de wedstrijd uit het opvoeden en wees mild, zeggen de organisatoren van de Week van de Opvoeding (16-23 mei).

Nu we met zijn allen thuis moeten blijven en daar dicht op elkaar leven, wordt opvoeden nog wat meer op de proef gesteld. Mild zijn voor jezelf, andere ouders en de kinderen, dat is de boodschap.

Succesverhalen

Of het nu gaat om borstvoeding, om elke dag gezond en heerlijk koken, de ideale partner zijn, helpen bij het huiswerk, geen match van ons kind missen: op alle vlakken willen we het goed doen. Ook de eerste stapjes of de rapporten van de kinderen zitten in de competitiesfeer.

Successen worden op sociale media gezet, als kinderen of wijzelf het er minder goed van afbrengen delen we dat veel minder. Daardoor lijkt het alsof het bij al die anderen perfect loopt.

LEES OOK > Perfecte ouders bestaan niet: een pleidooi voor mild opvoeden

Mooie plaatjes tonen niet alles

De wereld denkt vaak in winnaars, zeggen Expoo en de Gezinsbond, de organisatoren van de Week van de Opvoeding. En je ziet het ook bij opvoeden: 10/10 voor de toets, talentenwedstrijden met afvalrondes, kinderen die stappen voor hun eerste verjaardag of als eerste van de klas zonder zijwieltjes fietsen.

Leren zwemmen gaat via brevetten. In bakwedstrijden voor kinderen gaat het al lang niet meer om het plezier van eieren, boter en suiker te zien veranderen in smakelijke koekjes.

Ouders zien het beeld dat anderen tonen, hoewel dat niet het hele verhaal is. Als je die beelden vergelijkt met je eigen situatie, waar je wel elke tegenvaller, mindere dag of onzekerheid kent, is het alsof anderen het beter te doen. Ouders gaan dan vaak krampachtig nog meer hun best doen en leggen ook voor hun kinderen de lat steeds hoger.

Eigen pad

Minder vergelijken en meer kijken naar wat voor jou als ouder belangrijk is, helpt om je eigen pad uit te stippelen en vermindert de druk van buitenaf, luidt het advies van de Week van de Opvoeding.

Ouders doen hun uiterste best om hun kind te geven wat het nodig heeft, op de manier die bij hun gezin past. Vaak gaat dat prima, even vaak is dat even zoeken. Dat mag. Want in het ouderschap word je ongeoefend gegooid.

Neem en geef de ruimte om fouten te maken en opnieuw te proberen. Ga in dialoog met andere ouders en merk hoe iedereen het op zijn of haar eigen manier doet en wat we van elkaar kunnen leren.

Kind centraal

Mild opvoeden is ook een pleidooi om de persoonlijkheid van je kind centraal te stellen.

Vaak zijn we geneigd om eigen verwachtingen te projecteren op onze kinderen. Vanuit onze ervaring en kennis denken we dat we weten wat het beste is voor hen. Maar elk kind is uniek, heeft andere talenten, onzekerheden en kleine kantjes.

Mildheid betekent dat je als ouder telkens kijkt naar alle gevoelens en emoties bij je kind en bij jezelf, en op zoek gaat naar de onderliggende behoeftes. Door die zoektocht voelt je kind zich gehoord en begrijp je je kind beter. Zo creëer je verbinding en blijf je uit de machtsstrijd.

Dat wil niet zeggen dat grenzen en structuur niet nodig zijn. Maar zoek samen hoe je die kunt invullen, welke afspraken je maakt en wanneer ze aangepast moeten worden. Zo’n verbindende opvoeding helpt kinderen opgroeien tot zelfstandige, kritische mensen.

LEES OOK > Verbindend opvoeden, hoe doe je dat?

Dit artikel verscheen in mei 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 15/05/2020, laatste update op: 18/05/2022

Tags: ,