Wie een kind heeft op sportles, kent het fenomeen: het kind amuseert zich een uurtje en jij… zit met de vingers te draaien. Met wat geluk kan je nog over en weer naar huis voor een kleine taak of kan je een korte boodschap doen. Maar laten we wel wezen: een uur is meestal te kort om de boodschappen te gaan doen. Wat kan wel? Ouders ook laten sporten natuurlijk!

Het is eigenlijk de logica zelve: kind op sportles, de ouder ook. Ouders laten bewegen in plaats van in de kantine, de auto of op een speelplaats te zitten wachten, is een nuttige tijdsbesteding. Of waarom niet gewoon samen sporten?

Het is immers nodig om meer te bewegen. Bijna 60 procent van de Vlaamse gezinnen slaagt er niet in om een halfuur te sporten per dag. 44 procent van de vrouwen en 53 procent van de mannen is ’te weinig tijd’ de reden. Nochtans sport in 95 procent van de gezinnen al minstens één gezinslid.

Ouders laten bewegen? Bootcamp of lopen

In Maldegem kregen ouders en grootouders easy bootcamp-lessen aangeboden terwijl de kinderen zelf de multimoveles volgen. In Dilbeek is het principe omgekeerd: de loopgroepen voor ouders worden georganiseerd mét kinderopvang.

Sport Vlaanderen ging samen met Gezinssport Vlaanderen op zoek naar nog clubs die hierop inspelen. Deze clubs organiseren vanalles om gezinnen meer samen te doen sporten. Negen van zulke initiatieven hebben we nu gebundeld in een brochure vol tips en inspiratie voor sportclubs. De activiteiten zijn soms apart (zoals in Maldegem of Dilbeek) en soms samen, zoals knuffelturnen, snowboard- en golflessen en sommige lessen watergewenning voor baby’s en kleuters. Sportclub Scabazou biedt lessen aan voor kinderen met een beperking én hun familie.

Wie op zoek is naar een sportclub in de buurt, kan natuurlijk terecht op de site van Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond.

Mijn kleinzoon en ik genieten echt van knuffelturnen. Hij staat me elke zondag op te wachten aan de deur met zijn jasje aan!”
– deelneemster knuffelturnen

Accommodatie

Het probleem struikelblok bij ‘ouderopvang tijdens de sportles’ is accommodatie. Sport je kind in een grote sporthal, dan zijn er meer mogelijkheden dan wanneer je kind in de sportzaal van een plaatselijk schooltje turnt of voetbalt op een afgelegen veld.

Al houdt er niets de ouders tegen zich te verenigen en zelf een loop- of wandelroute te bedenken om het wachten leuker én gezonder te maken!

Sportpsycholoog Jef Brouwers is ervan overtuigd dat de waarde van sporten met je gezin nauwelijks onderschat kan worden: “De aanmoediging van ouders is de grootste stimulans om kinderen te doen sporten. Bovendien smeed je daarmee een band en boost je het zelfvertrouwen.”

TIP!
Sport je graag in ploegverband? Dan kan je terecht in één van de 600 recreatieve sportclubs van Gezinssport Vlaanderen. Vind hier een sportclub in je buurt.
Ga je regelmatig wandelen, fietsen, joggen, zwemmen of fitnessen? Sluit je dan aan als ‘Op Weg’-lid (individueel of met het gezin) bij Gezinssport Vlaanderen en geniet van een 24 u op 24 u verzekering.

Blijf op de hoogte

Gepubliceerd op: 28/09/2017, laatste update op: 01/06/2018

Tags: , , ,