kwaad worden voorkomen

Vraag & antwoord: Hoe kan ik als ouder kwaad worden voorkomen?

“Ik probeer altijd rustig te reageren als de kinderen lastig zijn of iets mispeuteren. Toch word ik af en toe toch heel kwaad. Dan is het alsof er iets knakt in mij, en ga ik heel hard roepen. Mijn hart gaat tekeer en het duurt een tijdje voor ik weer tot rust kom. Ik wil geen boze moeder zijn. Kan ik dat kwaad worden voorkomen?”

Niet echt, eigenlijk. Je kan wel voorwaarden scheppen waarin kwaad worden en roepen tegen de kinderen minder gebeurt. Voldoende slapen, geen honger hebben en niet te erg gestrest en gehaast rondlopen, zijn maar enkele van de basisprincipes.

Wees je ervan bewust dat rustig reageren in opvoedsituaties zeker niet vanzelfsprekend is. Kinderen tasten af hoever ze kunnen gaan, experimenteren en doen al eens dingen die we niet goedkeuren. Als ouder moet je grenzen stellen en duidelijk zijn in wat je verwacht.

> Je wil niet roepen tegen de kinderen, maar…

Boosheid mag er zijn

Wie zegt dat je niet boos mag zijn? Het gebeurt gewoon en is soms ook nodig. Weten wat wel en niet kan, biedt kinderen duidelijkheid en veiligheid. Boosheid mag je niet verwarren met agressief gedrag.

Boosheid is een gevoel, het gedrag dat je stelt is de uiting van dat gevoel. Als je nooit boos bent, geef je kinderen de boodschap dat dit gevoel er niet mag zijn. Hoe leren ze er dan mee omgaan als ze zelf boos zijn?

Boosheid uiten

Belangrijk is hoe je de boosheid uit. Als je voelt dat je boos wordt, kan je dat beter ook zeggen. Wie boosheid opkropt en rustig probeert te blijven, zal wellicht op een bepaald moment (als het echt te veel wordt) feller reageren dan hij of zij zou willen.

Eens roepen kan geen kwaad. Wat echter af te raden is, is geweld om je boosheid te uiten. Slaan met de deuren, schoppen tegen speelgoed of je kind bij de arm grijpen, zijn geen constructieve manieren om boosheid te uiten. Kinderen nemen ze ook snel over en het wordt heel moeilijk hen te zeggen dat ze dat niet mogen als je het zelf ook doet.

Triggers identificeren

Wat je kan doen om kwaad worden te voorkomen, is identificeren wat jou triggert. Op welke momenten ‘knakt’ het bij jou? Wanneer wordt het te veel?  Wellicht komt het door een opeenstapeling van frustraties, een vloot opgekropte emoties die je er ineens uitgooit. Als je telkens je je boos voelt over iets dat ook zegt, zullen je kinderen er rekening mee leren houden.

Mild zijn voor jezelf

Ga je als ouder toch af en toe uit de bocht, weet dan dat ook dat erbij hoort. Wees mild voor jezelf en neem af en toe wat tijd voor jezelf. Om staande te blijven in de opvoeding van kinderen, heb je veel energie en geduld nodig. Zorg dus ook goed voor jezelf en laad regelmatig je batterijen op. Als je rustig en vol energie zit, is het makkelijker om boosheid te uiten op een warme, rustige maar duidelijke manier.

> Opvoeden zonder straffen en belonen: hoe doe je dat?

Gezinsbond leert je verbindend communiceren met je kind: ‘Wat je zegt, doet ertoe’

praten met je kindIn dit webinar zoeken we samen met Annelies Peeters naar een taal die voorbij straffen en belonen gaat.
We reiken voorbeelden en praktische tools aan waarbij we aandacht hebben voor de gevoelens en behoeften van ouder én kind. We dragen zorg voor de verbinding met jouw kind in deze lastige situaties.
Dit webinar net gemist? Hier vind je al onze webinars.

 

Gepubliceerd op: 08/01/2020

Tags: , , , , ,