‘Ik probeer altijd rustig te reageren als de kinderen lastig zijn of iets mispeuteren. Toch word ik af en toe toch heel kwaad. Dan is het alsof er iets knakt in mij, en ga ik heel hard roepen. Mijn hart gaat tekeer en het duurt een tijdje voor ik weer tot rust kom. Ik wil geen boze moeder zijn. Kan ik dat kwaad worden voorkomen?’

Niet echt, eigenlijk. Je kunt wel voorwaarden scheppen waarin kwaad worden en roepen tegen de kinderen minder gebeurt. Voldoende slapen, geen honger hebben en niet te gestrest en gehaast rondlopen zijn maar enkele van de basisprincipes.

Wees je ervan bewust dat rustig reageren in opvoedsituaties zeker niet vanzelfsprekend is. Kinderen tasten af hoever ze kunnen gaan, experimenteren en doen weleens dingen die we niet goedkeuren. Als ouder moet je grenzen stellen en duidelijk zijn in wat je verwacht.

LEES OOK > Je wilt niet schreeuwen tegen de kinderen, maar…

Boosheid mag er zijn

Wie zegt dat je niet boos mag zijn? Het gebeurt gewoon en is soms ook nodig. Weten wat wel en niet kan, biedt kinderen duidelijkheid en veiligheid. Boosheid mag je niet verwarren met agressief gedrag.

Boosheid is een gevoel, het gedrag dat je stelt is de uiting van dat gevoel. Als je nooit boos bent, geef je je kinderen de boodschap dat dit gevoel er niet mag zijn. Hoe leren ze er dan mee omgaan als ze zelf boos zijn?

Boosheid uiten

Belangrijk is hoe je de boosheid uit. Als je voelt dat je boos wordt, kun je dat beter ook zeggen. Wie boosheid opkropt en rustig probeert te blijven, zal waarschijnlijk op een bepaald moment (als het echt te veel wordt) feller reageren dan hij of zij zou willen.

Eens roepen kan geen kwaad. Wat echter af te raden is, is geweld om je boosheid te uiten. Slaan met de deuren, schoppen tegen speelgoed of je kind bij de arm grijpen zijn geen constructieve manieren om boosheid te uiten. Kinderen nemen ze ook snel over en het wordt heel moeilijk hun te zeggen dat ze dat niet mogen als je het zelf ook doet.

LEES OOK > Opvoeden zonder straffen en belonen: hoe doe je dat?

Triggers identificeren

Wat je kunt doen om kwaad worden te voorkomen, is identificeren wat jou triggert. Op welke momenten ‘knakt’ het bij jou? Wanneer wordt het te veel?

Wellicht komt het door een opeenstapeling van frustraties, een vloot opgekropte emoties die je er ineens uitgooit. Als je telkens wanneer je je boos voelt over iets dat ook zegt, zullen je kinderen er rekening mee leren houden.

Mild zijn voor jezelf

Ga je als ouder toch af en toe uit de bocht, weet dan dat ook dat erbij hoort. Wees mild voor jezelf en neem af en toe wat tijd voor jezelf. Om je staande te houden in de opvoeding van kinderen, heb je veel energie en geduld nodig. Zorg dus ook goed voor jezelf en laad regelmatig je batterijen op. Als je rustig bent en vol energie zit, is het makkelijker om je boosheid te uiten op een warme, rustige maar duidelijke manier.

LEES OOK > Verbindend opvoeden, hoe doe je dat?

Dit artikel verscheen in september 2019 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 14/10/2019, laatste update op: 22/08/2022

Tags: , , , , , ,